Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Valutafeestje

Wat betreft de AEX en de andere belangrijke indices heb ik niets toe te voegen aan wat ik de voorgaande dagen al heb gemeld. Op verzoek ga ik op enkele valutaparen in, waar zich interessante ontwikkelingen afspelen.

Ten opzichte van de euro is het Britse pond de afgelopen drie jaar spectaculair gedaald. Dat vertaalde zich en een forse stijging van de euro-pond grafiek, waarin de koers van de euro wordt uitgedrukt in Britse ponden.

Vraag is of er nog meer in het vat zit, of dat de correctie die begin dit jaar werd ingezet het begin is van een brede topformatie. De opwaartse beweging van oktober tot en met december vorig jaar vroeg om een neerwaartse reactie.

De volatiliteit die toen in het valutapaar sloop is er het afgelopen half jaar weer uitgelopen. Uiteindelijk leidde dit wel tot een hogere bodem.

Kantelen
Dat geeft aan dat de ingezette opwaarts beweging uit 2007 nog intact is. Het paar heeft echter ook de neiging om periodiek maanden aaneen zijwaarts te bewegen, om vervolgens een spurt te trekken. Op basis van deze karakteristiek is 0,84 pond een mogelijk plateau voor een langer verblijf, als er voorlopig geen opgang in zit.

Pas als het paar duidelijk onder dit niveau noteert, kantelt het profiel van het valutapaar naar een situatie waarin de euro de ondeliggende partij wordt.

Yen, dollar en euro
De verzwakking van de dollar ten opzichte van de Japanse yen en de euro zet gewoon door. Dollar-yen doorbrak de steun rond 92 yen uit juli en is mijn inziens nu vatbaar voor een neerwaartse acceleratie richting 87 yen, de bodem uit 2008-2009.

De opwaartse beweging van de euro krijgt deze week een forse impuls, waarbij het eerste koersdoel van euro-dollar 1,50 dollar is.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 september 2009 09:11
    Ik heb de cijfers niet paraat, maar goud stijgt volgens mij (in dollars gemeten) omdat beleggers zich (deels) willen indekken tegen een verdere verzwakking van de dollar.

    Overigens, voor andere grondstoffen kan hetzelfde aan de hand zijn. Bovendien, waarom een prijs van goud in dollars en niet in euro's of mandje van andere valuta's?
    Mvrgr Dirk
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links