Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vertrek Jan Aalberts besproken

Jan Aalberts, directeur van Aalberts Industries, denkt over zijn vertrek na. Over zijn opvolging bestaat inmiddels een duidelijk beeld en dat is uitgebreid doorgesproken met de raad van commissarissen. Dit blijkt uit de IEX Community Call. Jan Aalberts is op dit moment 61 jaar. Volgens een mondelinge toelichting zal hij ‘binnen vijf jaar’ vertrekken, maar de exacte datum is nog niet vastgesteld.

Het bedrijf hoopt een verdere groei (gedeeltelijk) te bereiken door overnames. Zo staat volledige zeggenschap over het Duitse Meibes, waarin Aalberts een belang van 51% heeft, op het wensenlijstje. Op den duur zal Meibes geheel worden overgenomen. Op dit moment is het bedrijf goed voor een jaaromzet van 20 miljoen euro.

Op dit moment lijkt Aalberts weinig last te hebben van de vertraging van de internationale economie. De nettowinst voor afschrijving van goodwill steeg in het eerste halfjaar met 22% naar 19,3 miljoen euro. De omzet steeg sneller, met 37% naar 307 miljoen euro. Zeven procent van deze omzetgroei is autonoom.

De industriële dienstverlener en leverancier van tap- en metersystemen aan water- en gasbedrijven rekent voor het gehele jaar op 'een verdere stijging van de winst per aandeel'. Volgens het bedrijf zijn er redenen om voorzichtig optimistisch te zijn. De directie baseert zich hierbij op de goed gevulde orderportefeuille en op de introductie van nieuwe producten in diverse markten.

In de afgelopen twee maanden werden het Spaanse Standard Hidráulica een van de meest vooraanstaande Spaanse producenten op het gebied van Flow Control Systems en het Britse Acorn overgenomen. De overname van Acorn past binnen de strategie van Aalberts Industries om in het kader van Industrial Services een Europees netwerk van servicecentra voor materiaalveredeling op te bouwen. Met de combinatie van de zilvercoatingactiviteiten van Acorn en de reeds bestaande activiteiten op dit gebied neemt Aalberts Industries een toppositie in op de telecommarkt en zal op het moment dat de markt aantrekt een aanzienlijk groeipotentieel voorhanden hebben, aldus Aalberts.

In de Community Call rees de vraag of Aalberts niet zelf tot de categorie overnamekandidaten behoort. Uit het antwoord valt op te maken dat er op dit moment geen sprake is van ‘kopers op de kust’, maar dat Aalberts ten alle tijden bereid is met geïnteresseerden te praten. Heeft Aalberts dan geen beschermingsconstructie? Ja zeker, Aalberts heeft zich gewapend tegen vijandelijke overnames door prioriteitsaandelen onder te brengen in de Stichting Prioriteit ‘Aalberts Industries N.V.’

Over toekomstige acquisities is op dit moment niets bekend. Aannemelijk is dat Aalberts Industries eerst bekijkt hoe de bovengenoemde aankopen zich gaan ontwikkelen. Daarna is het huidige beursklimaat verre van ideaal. Zoals in de afgelopen weken zo vaak is geroepen, geldt ook voor Aalberts dat de markt voorlopig onzeker is. Dat de overnames van Standard Hidráulica en Acorn uit eigen middelen betaald werden geeft echter wel aan dat het bedrijf een stootje kan hebben.

Wilt u meer weten? Kijk voor de volledige antwoorden op onze Community Call, of discussieer verder op het Aalberts forum.


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links