Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: BRIC raakt uitgeraasd

De opkomend markten zitten al bijna een jaar in een enorme bullfase. Brazilië, Rusland, India en China (BRIC-landen) maken daar onderdeel uit vanuit. Als eerste kijk ik daarom naar de MSCI Emerging Market Index.

Al in januari werd de dalende trend gebroken in deze index en in maart teruggetest met een lagere bodem. Daarna is een mooie stijgende trend ontstaan, waarin nog genoeg opwaartse ruimte in zit richting 1050.

De onderkant van de stijgende bodemlijn ligt momenteel rond 805. Het meest opvallende is het bovenste deel van de grafiek. Dit is de relatieve sterkte van de MSCI Emerging Market Index ten opzichte van de MSCI Wereld Index.

Hieraan is duidelijk te zien dat de eerste al bijna een jaar in een opgaande trend ten opzichte van de wereldindex, ofwel beter presteert.

Wisseling van de wacht
Momenteel vindt er bij een zeer belangrijke horizontale weerstand topvorming plaats. Bevestiging hiervan treedt op onder de stijgende bodemlijn. Deze kans acht ik zeer reëel. De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat de MSCI Wereld Index beter gaat presteren dan de MSCI Emerging Market Index.

Ofwel, de meer ontwikkelde indices (westerse beurzen) gaan waarschijnlijk in de komende maanden beter gaan presteren. Hieronder bespreek ik de verschillende landenindices. U mist de Chinese Shanghai Composite in dit verhaal. Daar wijdde ik maandag al over uit en mijn visie is sindsdien niet veranderd.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Brazilië (Bovespa)
Mijn koersdoel van 58.000 voor de Bovespa is de laatste dagen behaald. Hier mag zeker enige weerstand worden verwacht. De versnelling die enkele maanden geleden is gestart in de normale stijgende trend heeft een bodemlijn rond 53.500. Een test van dit niveau, als het al zover komt, zou een mooi instapmoment zijn.

Ik reken uiteindelijk op een beweging boven 58.000 richting 66.000. De all-time high komt dan langzaam in zicht. Opvallend is dat dit de enige index van de BRIC-landen is die in de laatste dagen een hogere top maakte. Onder 53.500 ontstaat een verkoopsignaal voor de middellange termijn, maar zover zie ik het niet komen.

Opvallend is dat 58.000 ook precies het 61,8% Fibonacci correctieniveau is van de gehele bearmarket. De opwaartse potentie begint nu wel af te nemen, maar de index bevindt zich nog steeds in een mooie en ontwikkelde stijgende trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Rusland (RTS)
De vorige keer gaf ik aan dat er een mooi instapmoment was ontstaan in de RTS na de forse correctie richting het 50% Fibonacci-correctieniveau van 840. Dit was ook een precieze terugtest van de uitbraak uit de grote W-formatie. Hierna is het weer snel gegaan, de enige noemenswaardige weerstand van 1000 werd gebroken.

Voor de komende weken houd ik rekening met een test van de top van 1200. Dit blijft één van mijn meest favoriete emerging market indices met een hoog koersdoel van 1750 voor de komende maanden. Koop op zwakte. Indicaties voor een terugval zijn het 50-daags gemiddelde rond 990 en de stijgende bodemlijn rond 950.


Klik op de grafiek voor een grote versie

India (Sensex)
De grote gap (koersgat) uit mei rond 1500 is maar beperkt opgevuld. Deze beweging was meer te zien als terugtest van de bovenkant van het gat. Hierna is een marginaal hogere top gemaakt aan de bovenkant van de weerstandszone 15.600-15.850. Pas hierboven ontstaat meer ruimte richting mijn verhoogde koersdoel 17.500.

Als de Sensex de komende weken geen fors hogere top boven 15.850 weet te maken, ontstaat het risico van een stijgende wigformatie (sinds de gap uit mei). Dit is normaliter een topvormingspatroon. Verslechtering in het technische beeld treedt echter pas op onder de belangrijke horizontale steun van 14.700.

Zover zie ik het niet komen, maar de risico’s voor deze index zijn groter dan bij andere BRIC-landen. De extreme gap blijft namelijk als molensteen boven deze markt hangen. De opwaartse potentie lijkt ook redelijk beperkt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CHINA-Shanghai Composite

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

INDIA-S&P BSE Sensex

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RUSLAND-RTS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BRAZILIE-Ibovespa

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
TA: BRIC raakt uitgeraasd

Bas Heijink - 28 aug, 16:00

"De BRIC-landen ogen prima, maar ze kunnen komende tijd minder gaan presteren dan het westen..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
MIJN VISIE IS, EN IK GA ER VANUIT DAT, IK REKEN ER OP .... DAT WE EEN BEHOORLIJKE DALING KOMENDE MAAND TEGEMOET GAAN ZIEN. (turbo bassie)
TG01
0
quote:

Broekhoest schreef:


MIJN VISIE IS, EN IK GA ER VANUIT DAT, IK REKEN ER OP .... DAT WE EEN BEHOORLIJKE DALING KOMENDE MAAND TEGEMOET GAAN ZIEN. (turbo bassie)


Dit keer ben ik het met je eens..
De intereffect China en India warrants heb ik inmiddels de deur uitgedaan..
shortie
0
Intereff. China kwam van 1,00 en had onlangs hoogste top van 2,96.
Intereff. India kwam van 0,25 en heeft hoogste top 0,84 gehad.
Idd tijd voor enige afkoeling.
China al dagen in een negatieve trend.
Ook ik zie het nog wel even teruglopen. Zeker als VS dadelijk eindelijk de flinke correctie gaat laten zien.
[verwijderd]
0
al die euforische lui die denken dat de boel na een correctie weer vrolijk verder gaat stijgen.... er is geen basis....ik verwacht eerder dat na een correctie de boel een beetje heen weer/zijwaarts blijft bewegen.. De boel verder laten zakken zullen 'ze' niet laten doen maar er is voorlopig toch ook een grote kans dat het ontbreekt aan basis voor veel opwaarts potentieel het komend half jaar. Er lig ook nog veel verborgen onder tafel m.n. op het financieele- en vastgoedfront en het is onduidelijk wat daar wel en niet nog van boven komt drijven.
[verwijderd]
0
Het probleem met oppervlakkige bankenjongens als bovenstaand is dat ze niet verder (mogen) kijken als hun neus lang is. In hoeverre eea nog fors fout kan gaan of afgewend kan worden weet ik ook niet maar als je even dieperliggend kijkt word je ook voorzichtig.
www.usmarkets.nl/Artikelen/Columns/SY...
mycall
0
"Zover zie ik het niet komen"
Ben een beetje Bullish-Bassie moe. Kijk uit voor TA'ers....die trekken hun trendlijnen door tot ins blauen Himmel hinein.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gesponsorde links