Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursspel oktober: Prijswinnaar, vrouw van 72

“Het is echt meer geluk dan wijsheid, hoor”, zegt mevrouw Spoelstra uit Deventer. Omdat we bij de redactie onze ogen niet konden geloven, hebben we de telefoon gevat. “Ik dacht al, misschien geloven ze bij IEX wel niet dat ik echt 72 ben”, lacht ze. Mevrouw Spoelstra heeft in het IEX-Prijzenspel van oktober, de vierde prijs gewonnen. Maar een cursus Technische Analyse, ziet zij op haar leeftijd echt niet meer zitten.

Wie had verwacht dat achter de username ‘Wuppy1929’ een, met alle respect, oudere dame zou zitten? Het meest trots lijkt Mw. Spoelstra nog op het feit dat ze haar man en kinderen achter zich heeft gelaten. “Man man en drie kinderen deden ook mee, eentje heeft nog een tijdje in de top meegedraaid maar is daarna ver weg gezakt. Dus ja, je kunt wel zeggen dat ik ze ruim verslagen heb.” Maar, ere wie ere toekomt, soms heeft Mw. Spoelstra gretig gebruik gemaakt van de adviezen van de andere gezinsleden.

“Een week voor het einde komt mijn dochter naar me toe. Ze zegt, ‘mam, heb je gezien hoe hoog je staat?’ Daarna klikt ze wat dingen aan, ik wist niet eens dat je dat kon zien, en liet me zien dat ik bijna bovenaan stond. Ik zeg, meisje, dat kán helemaal niet…Dat was echt een grote verrassing!”

Mw. Spoelstra doet sinds juli mee. Haar man volgt de beursberichten op de televisie en geeft zo nu en dan tips. “Koop dit, verkoop dat. Het is een enige liefhebberij. Zo hebben we met z’n allen een leuk tijdverdrijf.” Als Mw. Spoelstra hoort dat de andere prijswinnaars bijna alleen maar bestaan uit jonge mannen en studenten, glimt ze van trots. “Dat is toch wel een hele prestatie, hè”, hetgeen wij volmondig beamen.

Mw. Spoelstra komt uit 1929. Een magisch jaar, voor iedere belegger. Het jaar van de grootste beurskrach. “O ja?”, vraagt Mw. Spoelstra oprecht verbaasd, “dat heb ik nou nooit geweten. Misschien dat ik ‘het daarom in me heb’. Bovendien was ik vroeger op school al goed in rekenen. Dat heeft me misschien ook wel geholpen, denkt u niet?”

Mw. Spoelstra weet nog precies hoe haar succes tot stand gekomen is. “Ik ben begonnen met AND. Dat ging zo makkelijk! Toolex ging ook goed, maar die was zomaar opeens verdwenen. Verder heb ik een groot rendement behaald met UPC en Verrsatel. Die hebben het ook lekker gedaan.” De kinderen van mw. Spoelstra hebben met verbazing toegekeken hoe moeder stand hield tussen ‘de jonge honden’ in de top van het klassement. Maar het meest verrast was de prijswinnaar zelf. “Tjonge, vierde, vóór al die jonge knapen… Ik verbaas mezelf! Dat is echt een reden om trots op te zijn.”

Echt beleggen doet mw. Spoelstra niet. “Ben je mal! Dan doe ik ‘s nachts geen oog meer dicht!” Natuurlijk blijft ze wel actief in het beursspel. “Mag ik met één van mijn andere portefeuilles wel weer meedoen voor de hoofdprijzen?” Nee, dat mag niet. Over zes maanden weer. “Jammer… Ach, geeft niet hoor. Zo’n kalender is ook een mooie prijs.” Tips voor de wie deze maand een gooi naar de hoofdprijs wil doen, heeft mw. Spoelstra niet echt. “Versatel zal nog wel verder stijgen. En UPC. Dat weet je maar nooit, hè. Geen peil op te trekken.”

“Vierde. Da’s toch wel reden om trots op te zijn, of niet?” Op IEX was al vaker te lezen dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen, waarvan bij deze akte.


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links