Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tech is terug

Met een minimaal verlies op dinsdag blijft de AEX een sterk trendbeeld houden. Weerstand 291 is de eerstvolgende uitdaging. Begin november stokte hier ook de opmars en sloeg de tijdelijke vraag om in een toevloed aan aanbod.

Of dat dit keer opnieuw gebeurt, is de vraag. De situatie van begin november is wezenlijk anders dan nu. Toen zat de bearmarket nog stevig in het zadel en was de hoofdtrend omlaag gericht. Dan zijn herstelbewegingen altijd korter van duur en omvang.

Nu is de situatie omgekeerd en heeft de AEX na de doorbraak boven 272 bewezen de draai naar een bullmarket te hebben voltooid. Dat maakt de kans groter dat weerstand 291 sneuvelt.

Niet in één keer, dan in twee keer. De correctie tussen beide pogingen vindt steun op 272. Zelfs een diepere terugval brengt geen onoverkomelijke schade toe. Voorlopig ziet het er goed uit.

Nasdaq geen toevalstreffer
Een andere aandelenmarkt met een positief technisch beeld is de Nasdaq Composite. Op 17 juli liet ik al zien dat het de eerste westerse beursindex was die in staat was om de hoogtepunten van januari en juni te doorbreken. De S&P 500, maar ook de AEX, waren daar op dat moment nog niet in geslaagd.

Deze voortrekkersrol op de kortere termijn lijkt geen toevalstreffer te zijn. Het technische beeld op de lange termijn spreekt in het voordeel van Amerikaanse technologieaandelen. Kijk daarvoor maar eens naar de grafiek. Daarin is het koersverloop van de Nasdaq in de laatste 10 jaar op maandbasis aangegeven.

Sterke prestatie
Wat opvalt, is dat in tegenstelling tot de S&P 500 en de AEX de Nasdaq in maart van dit jaar niet onder het dieptepunt van de vorige bearmarket in 2002-2003 is gezakt. Een sterke prestatie. Op ander vlak onderscheidt de Nasdaq zich ook: het de enige index die in juli een positieve kruising realiseerde van de MACD-indicator.

Om de onderscheidende kracht van de Nasdaq op een andere manier in beeld te brengen, heb ik nog een grafiek meegenomen met daarin de relatieve sterktelijn ten opzichte van de S&P 500. De IT-luchtbel van 1998-2000 is daarin goed zichtbaar. Vanaf 2001 houdt de Nasdaq jarenlang gelijke pas met de S&P 500.

Nieuwe hoofdrol
Begin 2009 is deze structuur gebroken en neemt de Nasdaq afstand van het Amerikaanse beursgemiddelde. De stand van de Nasdaq in punten gemeten is voor het eerst in acht jaar weer meer dan twee keer zoveel als de S&P 500. Deze nieuwe stijgende trend in de relatieve sterktelijn belooft vele goeds voor technologieaandelen.

Na een lange periode kunnen ze weer een hoofdrol opeisen op Wall Street. Of het opnieuw tot een luchtbel komt zoals 10 jaar geleden valt te betwijfelen. Daarvoor is waarschijnlijk een nieuwe generatie beleggers nodig die 1999 niet meemaakten. De weg naar op Euronext genoteerde trackers op de Nasdaq weet u vast wel te vinden.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Animah 5 augustus 2009 09:57
    quote:

    chiappucci92 schreef:

    Een grotere Pullback is aanstaande, 2e kwartaalcijfers drogen op.
    Komen nog wel 2 weken cijfers uit hoor, ING en Aegon vlak achter elkaar. In mijn idee hebben beiden het niet slecht gedaan afgelopen kwartaal.
    Dus wat cijfer-toevoer betreft zou de rally nog een week of twee door kunnen.
  2. TraderRon 5 augustus 2009 12:05
    quote:

    chiappucci92 schreef:

    In de volgende kwartalen moeten alle bedrijven het weer op eigen kracht doen zonder de extreem genomen kostenbesparingen. Dat gaat niet lukken.
    Ik lees nog steeds dat de AEX dit jaar weer richting de 200 zal zakken, is dit niet wat overdreven.
    Hoezo? die kostenbesparingen zijn er opeens niet meer? logica ontbreekt een beetje..

    Daarnaast hebben ze het voor q3/q4 nu al over percentages groei die richting de 2 a 3 % beginnen te gaan.
  3. [verwijderd] 5 augustus 2009 13:20
    Als alle analisten zeggen dat het nog wel even door kan stijgen weet ik genoeg! Winst nemen en rond de 230 weer instappen. We krijgen nog steeds de werklossheidsklap, gevolgd door de huizenprijsdalingen, dat zal niet gunstig zijn voor de bestedingen. Allemaal niet zo technisch maar wel heel logisch!
  4. [verwijderd] 5 augustus 2009 14:23
    smile: het glas is half vol mensen:)

    jazeker up & down for a while
    dat is vrij normaal na een flinke trend change
    maar de financiele crisis is voorbij
    echt waar

    werkloosheid cijfers lijken nog niet goed in vele landen
    maar zijn wel aan het uitbodemen
    eind dit jaar flat
    en mid volgend jaar: groei!

    dus daarom: smile - de toekomst ziet er veel beter uit dan in oktober 08 en die kant gaan we echt niet weer op voor een aantal jaartjes

    schenk nog maar es bij, mijn glas is half vol :)
  5. [verwijderd] 5 augustus 2009 14:55
    wat mij het meest verbaasd is dat periode 2001-2003 een recessie werd genoemd.. de daling op de beurs duurde ruim 2,5 jaar.
    Nu zouden we in een crisis zitten, de daling ging dan ook wat snellen, maar die zou met 1,5 jaar al voorbij zijn?
    technisch ligt het er misschien goed bij.. ik blijf mooi aan de zijlijn. Dan maar tevreden met 2,7 % op spaarrek.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links