Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Uniek

Het technische beeld van de AEX is in vier dagen tijd flink opgeklaard. Aan het begin van deze week bewoog het koersverloop van de index zich nog op een 6-weeks dieptepunt en binnen de contouren van het dalende trendkanaal.

Dit trendkanaal markeerde de overgang van een opgaande fase naar een nieuwe neergaande. Het scenario van een verdere afkalving van het koersverloop hoorde daar bij met weer met een bijbehorend koersdoel rond 223.

Inmiddels is met de koersstijging van de laatste dagen dit scenario overboord gezet en vooral de kracht van het herstel verrast mij. Vanaf een 6-weeks dieptepunt binnen een heersende dalende trend is de AEX in vier dagen 8,3% gestegen.

En dat is een uniek. Begin april was de stijging in vier dagen weliswaar groter, maar vond niet plaats vanaf een 6-weeks dieptepunt.

272
Dit kan niet anders worden uitgelegd dan een teken van kracht, dat ondersteund wordt door de positief gekruiste MACD-indicator en de doorbraak van gisteren boven weerstand 262. Een bijkomend positief element op lange termijn is dat in de weekgrafiek nu voor het eerst een hogere koersbodem staat dan begin maart.

Waarschijnlijk is door de uitbraak boven het dalende trendkanaal in de daggrafiek de neergang op korte termijn geneutraliseerd. Het is alleen te vroeg om met overtuiging te kopen. Het plafond rond 272 heeft zich zowel in juni als in januari bewezen. Pas als deze barrière is geslecht, klaart ook het lange termijn trendbeeld op.

Nasdaq
En nu maar wachten totdat de AEX dit nieuwe hoogtepunt in 2009 ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens over de wereldbol gevlogen om te zien welke beurs dit belangrijke wapenfeit al heeft bereikt. De belangrijkste beurzen in Azië zijn daar nog niet in geslaagd, net als de Europese.

In de VS blijven de Dow Jones en de S&P 500 ook nog steken ruim onder het hoogtepunt uit januari. Als enige beursindex is het de Nasdaq gisteren wel gelukt om te sluiten op het hoogste niveau van dit kalenderjaar. De technologiesector loopt dus voorop. Het doorstoten boven de begin juni opgeworpen weerstand is daarom mogelijk.

De Nasdaq is daarin momenteel een eenling met onvoldoende draagkracht om hetzelfde te verwachten van andere beursindices. Maar goed, ergens moet een begin worden gemaakt.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2009 09:33
    Inderdaad, totaal niks van een sorry van nu anderhalf week terug met de grote koppen van stellig te weten weer nieuwe bearenmarkt en naar 223.

    Maar idem Cees Smit van Todays brokers, die wist het zogeneemd ook erg zeker allemaal. En de beurs maar downpraten toen.

    Vind het nog steeds een grote flater van Rene.

    Ook niet aangegeven dat we de neklijn weer omhoog gepasseerd zijn up to date grrrr.
  2. forum rang 10 bp5ah 17 juli 2009 09:49
    quote:

    premier Balkenende schreef:

    Ik ben erg benieuwd wat de heren Vlug en Davids van hun collega vinden. Ik denk dat zij hetzelfde over hem denken als ik over wouter bos.
    Toch blijft het een bijzondere beweging, gedragen door laag volume.

    Dus balkenende 'be my guest', en voorspel de aex voor eind september.

    Gr.

    Dirk
  3. [verwijderd] 17 juli 2009 09:58
    Sorry, waarvoor? Dat zijn TA indicatoren een scenario aanwezen die niet bewaarheid zijn geworden?

    Een mening vorm je obv je eigen belevingswereld. Zo ook de manier waarop van Mourik TA bedrijft. Zolang hij oprecht is, is daar niets op tegen. Als hij steeds wat anders zou zeggen, zou zijn oprechheid niet meer geloofwaardig zijn.

    Voor een mening hoef je nooit sorry te zeggen in een vrij land. Een mening heb je te respecteren. Zo niet, zegt dat meer van die persoon die dat niet kan.

    (Voldoende filosofie voor vandaag?)
  4. [verwijderd] 17 juli 2009 10:20
    Tja sorry hoor...maar dit artikel is vlees noch vis. Welke kant gaat het op?
    Je mag van een specialist toch op zijn minst een voorspelling verwachten. En als je het echt niet weet dan moet je ook daar eerlijk in zijn. Toch?
    Verder geef ik eerlijk toe dat bij mij de frustratie van de gemiste boot wel degelijk een rol speelt.


  5. [verwijderd] 17 juli 2009 10:57
    Year high hoeft in juli nog niet de top van de berg te zijn. Het jaar heeft nog een aantal maanden te gaan. We kunnen nu bijvoorbeeld halverwege de berg zijn.
    Laat onverlet dat deze (tussen)top een (tijdelijke) daling tot gevolg kan hebben. Veel beleggers hebben hoogtevrees en de economische malaise is echt nog niet voorbij. Velen zijn dus nog wat voorzichtig en op hun hoede en zullen gauw winstnemen zo gauw er een beetje negatief nieuws komt.
  6. [verwijderd] 17 juli 2009 11:08
    quote:

    Rene007OC schreef:

    ik vind het wel een betje raar dat we in al die dage zooooo veel gestegen zijn zonder correctie
    Ik verwacht dat die 270 nog niet direct geslecht gaan worden. Het zou mij niets verbazen als we vandaag wel even de 270 opzoeken, waarna we volgende week een correctie zien richting de 260 punten.
    Als we dan weer richting de 270 gaan, heb ik er vertrouwen in dat we hem ook zullen kraken.
  7. raulgol 17 juli 2009 11:24
    Mooi hoor al die verwachtingen.
    Feit blijft dat die 223 doorgestreept kon worden na opwaartse doorbraak neklijn 247.
    Daarna werd boven 255 het dalende trendkaaltje op de uurgrafiek verlaten.
    Vervolgens werd de top van 1 juli (261,44) overschreden.
    Hoeveel bewijs wil je hebben dat je scheef zit?
  8. [verwijderd] 17 juli 2009 11:28
    Expiratiedag, dus geen 270 voor 16.00 uur. wrs expiratie op 264, waarna we gaan afdalen richting 254. Daarna pas ruimte om naar 272 te gaan. Eer we zo ver zijn heeft 33% van de wereld Mexicaanse griep (werkelijke voorspeling van de WHO) en ligt de productie van alles zo goed als stil!! Denken jullie dat we dan echt nog hoger zullen gaan dan die 272?? (retorische vraag)
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links