Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Koorddansen tussen offensief en defensief

Voor mijn fonds beleg ik in aandelen met een bovengemiddeld dividendrendement. Dat dividend moet ook voor de komende jaren houdbaar zijn. Uiteindelijk heb ik twee soorten bedrijven in portefeuille: de klassieke dividendaandelen en cyclische bedrijven. In de eerste categorie zitten vooral bedrijven uit de sectoren telecom, farmacie, olie, nutsbedrijven en de Unilevers van deze wereld. Het zijn bedrijven met weinig schuld, sterke balansen, minder gevoelig voor de economie, voorspelbare en stabiele kasstromen die een groot deel van de winst 50 tot 60%) uitkeren aan de aandeelhouders.

De tweede groep is een stuk gevoeliger voor de economie en de winsten zijn volatieler. Het zijn bedrijven uit de industrie, media, IT, chemie en basismaterialen. Deze bedrijven hebben een hoog dividend, maar dat komt vooral omdat de koers van het aandeel fors is gedaald. Als de koers stijgt, zakt het dividendrendement onder onze ondergrens en verkopen we het aandeel. De turn over ratio in dit deel van de portefeuille is dan ook een stuk hoger.

Ook in het cyclische deel van de portefeuille kijken we kritisch naar bedrijven. Ook deze aandelen moeten een goede balans hebben, met weinig schulden. Daarom hebben we wel BHP Billiton, maar geen Rio Tinto of Xstrata. Bij BHP hoeven we niet bang te zijn voor een rights issue van USD 15 miljard zoals Rio net heeft aangekondigd. Eind vorig jaar hebben we het defensieve gedeelte van de portefeuille uitgebreid en dat was een goede zet tot 9 maart. Begin maart gaf Lars Dijkstra (CIO bij Kempen) een overtuigende call op de aandelenmarkt. Daardoor zijn we aangespoord te draaien naar meer cyclische bedrijven. Dat voelde niet prettig, maar heeft goed uitgepakt.

Winstgenomen in offensieve gedeelte en defensief bijgekocht

En nu zijn we weer wat meer naar defensief gedraaid bij de kwartaalherweging van onze portefeuille: winst genomen op het cyclische gedeelte en defensief bijgekocht. Het is het Bar-bell principe: beide delen van de portefeuille moeten goed in de gaten gehouden worden en dat vereist stuurmanskunst. Als dat goed werkt, ga je in opgaande markten goed mee, terwijl je in dalende markten minder verliest.

De verhouding tussen defensief en cyclisch is niet standaard 50-50, maar wordt mede bepaald door de macro-economische visie van het huis. Soms helpt een call als die van Dijkstra daarbij. Het blijft een evenwichtsoefening, het is geen kwestie van de dood of de gladiolen. Dit jaar pakt de strategie goed uit. Het Global-fonds heeft een outperformance van 1% ten opzichte van de index, terwijl de peers ruim 5% op ons achterliggen.

Bekijk de beleggingsfondsen van Jorik van den Bos in de IEX Profs database:

 • Orange European Dividend Fund en
 • Orange Global High Dividend Fund.

 • Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European High Dividend Fund en het Orange Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    

   


  Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Gerelateerd

  beleggingsfondsen

  Volgen
   
  Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Kempen Global High Dividend Fund

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: beleggingsfondsen

  Column door: Jorik van den Bos

  Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asse...

  Meer over Jorik van den Bos

  Recente columns van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. mei '12 Dividend duur of niet? 3

  Gesponsorde links