Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Duitse motor hapert

TA: Duitse motor hapert

De Nederlandse beurs maakt even pas op de plaats na de forse stijging van de afgelopen weken. Het lijkt erop dat vooral de tegenvallende berichten uit Duitsland momenteel het sentiment wat drukken. De Duitse economie, die altijd toch als motor van Europa wordt gezien, hapert momenteel.

Verkoopdruk

Gisteren moesten alle Europese beurzen een stapje terug doen, maar was het de DAX-index die het meeste terrein moest inleveren. De winstwaarschuwing van BMW en negatieve berichten over Bayer zorgden voor stevige verkoopdruk.

Later meer over de Duitse aandelenmarkt, eerst het technische plaatje van de AEX-index.

AEX-index

De Nederlandse beurs komt even op adem, maar het positieve technische beeld is nog altijd intact. Zolang de beurs boven de top van eind februari weet te blijven, is er van enige schade nog geen sprake.

De stijgende trend heeft een eerste koersdoel van 565 punten, gevormd door de top van augustus vorig jaar. Uiteraard moeten we niet raar opkijken als de index de komende tijd even wat gas terug neemt na de forse stijging van de afgelopen maanden.

Het technische beeld verzwakt echter pas serieus als de steun van de bodem van februari rond 530 punten wordt doorbroken. Rond dit niveau ligt ook het 200-daags gemiddelde waar de index normaliter steun zal kunnen vinden.


Duitsland

De Duitse aandelenbeurs, de DAX-index, heeft de afgelopen maanden nog niet weten te overtuigen. Waar de meeste beurzen een krachtig herstel wisten neer te zetten en boven hun oude toppen en bodems wisten terug te keren, lijkt bij onze oosterburen de overtuiging te ontbreken.

De Duitse beurs is opgeveerd naar het 200-daags gemiddelde, maar weet hier nog niet duidelijk boven terug te keren. Zolang de beurs hieronder beweegt, blijft het technische beeld fragiel en moeten we rekening houden met nieuwe verkoopdruk.

De DAX-index lijkt ook af te ketsen op de oude koersbodems van de afgelopen twee jaar. Rond 11.800 liggen meerdere oude bodems die nu als weerstand dienst doen. Het technische beeld zal pas verder opklaren als de beurs hierboven weet terug te keren.


Meerdere grote Duitse fondsen bewegen nog onder belangrijke weerstandniveaus. Zolang deze niet worden gebroken, zal de Duitse beurs het herstel niet overtuigend kunnen voortzetten. Ik loop de technische plaatjes langs van BMW, Bayer, Siemens en Deutsche Bank.

BMW

BMW beweegt binnen een gematigd dalende trend. Toppen en bodems lopen in elkaar over. Er hangt aanbod boven de markt, maar extreem is dat niet.

BMW is tijdens het recente herstel afgeketst op de bovenkant van de dalende trend en de oude koersbodems van 2017 en 2018. Een voortzetting van de dalende trend richting de steun rond €63 ligt momenteel het meest voor de hand.

Pas na een doorbraak boven de weerstand rond 77 euro zal de dalende trend worden verlaten en komt er ruimte voor een groter herstel.

Bayer

Bayer heeft de recente herstelbeweging abrupt afgebroken en de dalende trend een nieuwe impuls gegeven. Zolang Bayer het patroon van lagere toppen en bodems voortzet, oogt het technische beeld zwak.

De oplevingen worden blijkbaar nog steeds gebruikt om posities af te bouwen. De dalende trend kan worden voortgezet richting steun €58,34.

 

Siemens

Zwaargewicht Siemens stabiliseert binnen de dalende trend. Op de grafiek zijn nog wel lagere toppen zichtbaar. Het technische plaatje overtuigt hierdoor nog niet.

Recent is het aandeel afgeketst op de oude koersbodems. Bij een daling onder de meest recente koersbodem wordt het zwakke technische plaatje bekrachtigd en de dalende trend hervat.

Pas bij een doorbraak boven weerstand €100,05 zal het technische beeld wat opklaren.

Deutsche Bank

Deutsche Bank staat al een aantal jaar flink onder druk en weet maar niet onder de verkoopdruk vandaan te komen. Het aandeel maakt de laatste weken pas op de plaats binnen de dalende trend.

Deutsche Bank vormt echter nog wel lagere toppen en bodems. De recente consolidatie geeft slechts aan dat verkopers het wat rustiger aan doen. Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. De sjaak 21 maart 2019 08:23
    Leuk verhaaltje, Royce maar kijk eens naar de US rente na gisteravond, dat is het echte verhaal. De 7 jaars rente is al lager dan de 1 maandsrente en zelfs de 10 jaars scheelt nog maar een paar honderdste procentpunt en deze is ook lager. Hier zou ik me wel zorgen om maken, immers de obligatiemarkt is het zogenaamde smartmoney. Kortom de obligatiemarkt denkt meer aan een reccessie.
  2. [verwijderd] 21 maart 2019 08:57
    kijk kijk kijk, precies zoals ik al voorspelde. 0800 geemeen lager opennen dan 1 uur lang precies naar stoplosjes drukken en ja hoor gam gam gam gratis geld binnen geharkt van kopers longs in de avond en duur overdag.
    particulier kan dit nooit dat het steeds om 1minuut voor 9 steeds op stoplos staat.
  3. [verwijderd] 21 maart 2019 09:19
    quote:

    ONN schreef op 21 maart 2019 09:14:

    Ha die Eric, ben je er weer 's bij jongen ? :)
    Haha ja! Heb ff vakantie gehad en daarna een paar drukke inwerk-weken bij mijn nieuwe werkgever.

    De nieuwe werkgever is de bleeder van gister op de DAX :)). Ik hoop niet dat de koers van mijn aandeleopties is vastgesteld op de datum van indienst treding, haha.
276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links