Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Air France-KLM

Liveblog: Air France-KLM

Update 18.50 uur: Air France-KLM

Het armpje drukken tussen Frankrijk en Nederland is daar?

 


Update 15.20 uur: Boete Cees Smit

Ik zie het nu pas, Cees Smit heeft een boete van €125.000 gekregen in deze slepende zaak. Citaat voor wie geen inlog heeft.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de bekende belegger Cees Smit en zijn fondshuis Today's Tomorrow beboet. De toezichthouder neemt het Today's kwalijk dat het zijn vergunning 'volledig uit handen' heeft gegeven aan een andere beheerder. Deze partij stak vervolgens miljoenen euro's in teakhout en andere beleggingen, die grotendeels waardeloos bleken te zijn.

FD baseert zich op een anoniem vonnis, maar de feiten zijn dusdanig dat het namen en rugnummers noemt. Daar is Cees niet blij mee.

 


Update 12.45 uur: Boete voor Google

Google krijgt weer eens een forse boete om de oren geslingerd. Dit keer moet de techgigant €1,49 miljard betalen aan de Europese Unie, omdat het met zijn advertentiedienst AdSens misbruikt maakt van zijn sterke marktpositie.

Voorbeurs staat Alphabet, het moederbedrijf van Google, slechts 0,3% lager. Allereerst zag de markt deze boete al aankomen en ten tweede kan de onderneming deze gemakkelijk betalen. Analisten taxeren namelijk een nettowinst van ruim $33 miljard voor dit jaar.

Na anderhalve week heeft het bedrijf deze boete alweer terugbetaald. Niet meer dan logisch dat beleggers er totaal niet wakker van liggen. 

Ratio's Alphabet                        2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 12,3 10,5 8,9
K/W 25,6 22,0 18,7
Omzetgroei 19,5% 17,7% 15,4%
Net debt/ebitda 0,0 0,0 0,0

Met een verwachte K/W van 25,6 en een EV/ebitda van 12,3 voor 2019, behoort Alphabet niet tot de goedkoopste aandelen op de Nasdaq. Hier staat wel een hoge groei en een nettokaspositie van maar liefst $105 miljard tegenover (NK).

 

 


Update 11:25 uur: BMW waarschuwt

De eerste voor Q1. Om 10:00 uur een winstwaarschuwing geven, nog een flinkerd ook, het is heel gewoon in Duitsland. Koersreactie valt misschien mee, maar de waarschuwing komt denk ik ook niet geheel onverwacht, gezien alle teleurstellende data dit jaar. Dat ik met Tesla vergelijk is vooral dat ik ergens moet beginnen.

 

 


Update 11:00 uur: Goud

Kijk, zo wordt goud nou geprint :-) Interessant om te zien. Ik ben benieuwd naar de milieuvergunningen van dit bedrijf met al die chemicaliën. Wat een gedoe. Wel mooi om te zien. 

Enfin, mede daarom vind ik goud geen belegging. Al die moeite en kosten - hoeveel resources vergt 1 gram goud wel niet? - voor iets dat geen product, dienst of toegevoegde waarde levert en dat geen dividend, rente, huur of royalties betaalt.

 

 


Update 10:30 uur: TomTom

Gisteren een altijd swingende buitengewone aandeelhoudersvergadering en vandaag alweer een dikke party, wat een glamorous leven hebben die TomTommers toch. Nu nog groeiende business, dividend, aantrekkende koers en misschien een mooi bod, maar u kan niet alles hebben in het leven :-)

 

 


Update 10:15 uur: Hiep hier hoera voor de beurs

Ben ik mal, of wat is er bijzonder aan 417...? Op AEX 417 kan ik zowat de dubbele dip kopen, maar dat wordt hier vast niet bedoeld. Enfin, leve de (Amsterdamse) beurs, zeker. Spontaan op straat ontstaan en al vier eeuwen de basis voor ontwikkeling en welvaart. Er zijn hoogdravender instituties die het minder lang volhouden. 

 

 


Update 10:00 uur: Advies

Er zijn intussen twee adviezen en die hebben impact, zoals u ziet. Let wel, bij B&S gaat wel het koersdoel omlaag.

 • B&S: naar overweight van equalweight en naar €16,50 van €18,50 - Morgan Stanley
 • Brunel: naar €17,10 van €16,25 (buy) - ING

 


Update 09:30 uur: Japan en EU

Uitstekend en verrassend kort artikel over inderdaad opvallende overeenkomsten en verschillen Japan en EU.

Als het om Japan gaat zijn er altijd twee, eigenlijk vrij domme vooroordelen. De eerste tackelt de auteur zelf al. Japan mag dan al decennia stil staan of zelfs krimpen, per hoofd van de bevolking gaat het prima daar.

De tweede tuint de auteur zelf ook in.  Hij zeurt ook over de Nikkei 225 die nog ver onder haar all time high van krap 40K van oudejaarsdag 1989 staat, net zoals wij nog steeds zaniken over AEX 703,18 uit 2000. Dat waren bubbelstanden na jaren van meer dan 20% per jaar.  Niks mis met de Nikkei 225. Kijk maar.

Ik vergelijk geïndexeerd met de Dow Jones, want beide zijn gelijk gewogen indices. Helaas heb ik niet herbelegd.

 


Update 09:30 uur: Bayer

Er gaat vandaag een slordige €7 miljard van de waarde van het aandeel af, waar volgens deskundigen de schade voor het bedrijf op zo'n $5 miljard kan uitkomen #nowyoudothemaths

 


Update 09:00 uur: MMT

Goedemorgen.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Lange, drukke dag met Q2's, Big Tech, Fed, China en crypto
 2. 27 jul Win-win Beijing? China de crackdown, het Westen de rekening 10
 3. 27 jul Q2's Damrak en nieuws en cijfers van veel grote namen 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 20 maart 2019 11:14
  Het probleem van Japan is niet het GDP per hoofd: dat groeit door stil te staan doordat de bevolking krimpt. De beroepsbevolking krimpt nog harder, dus als je rekent over de beroepsbevolking ipv de totale bevolking, dan ziet het er nog beter uit.

  Het probleem is de schuldenlast van de overheid. Die krimpt niet mee met de bevolking. Rente en aflossing moet worden betaald uit belastingen die worden geheven op een krimpende bevolking, of worden geherfinancierd door obligaties te verkopen aan een krimpende bevolking die al volgeladen is met Japanse staatsobligaties. En als de rente ooit wél stijgt, dan heeft dat enorme consequenties voor de begroting.

  En een nog groter probleem is de vergrijzing. Japanners die hun puberteit en hun carrière overleven (er is veel zelfmoord in Japan), worden stokoud. Die mensen moeten ergens van leven en ze hebben dezelfde ouderdomskwalen als iedereen. En ze kunnen niet allemaal hun eigen groenten verbouwen. Er is in dat land een gebrek aan inkomen genererende investeringsmogelijkheden.
 2. forum rang 7 ffff 20 maart 2019 11:42
  Theo,

  Mooie analyse. Daar valt toch niets tegen in te brengen. En ieder mens die goed nadenkt begrijpt dat er dus straks, pakweg over twintig jaar in de pensioenen gesnoeid, gekort zal gaan worden. Tenzij de sinterklaaspolitici in Japan de schuld nog verder doen oplopen…

  Arend Jan,
  Graag de volgende keer een promotiefilmpje van Umicore. Die fabriceren toch ook van die fantastische plakjes van 1 kg, een halve kg. etc. Zeker als diversifiëring van een portefeuille, van een vermogen dik aan te bevelen.

  Daar komt nog bij dat geen mens zich met die plakjes hoeft te bemoeien. Daar kun je mee doen wat JIJ wilt. Ook dat is al een uitkomst en een verademing.

  Tja, en dan Bayer. Al meer dan 30 jaar in portefeuille en de zoveelste dreun. Ga mij echt verdiepen in een diporder, maar heb geen haast. Zo'n dreun zie ik bij fysiek goud toch niet zo gauw gebeuren.... Enfin, zo rommelen we verder.

  Peter
 3. Bonost 20 maart 2019 19:27
  Nederland moet zich niet laten verleiden om in eerste instantie meer aandelen te kopen van Air France KLM. Nederland kan alle verhandelbare aandelen opkopen als zij dat wil, maar dat moet zij niet willen. Wat zij wel moet willen is dat zij naar haar percentage aandelen toegang krijgt tot dezelfde convertibel. Als ze dat niet krijgt dan pas moeten ze de verwatering in het aandeelpercentage teniet doen.
 4. forum rang 4 Geschorst en weet niet waarom 20 maart 2019 21:28
  Luchtfietsen en Titanic:
  Bevinden we ons nu nog steeds in de bullmarkt of is dit slechts een opleving in een bearmarkt? Tijd voor een belletje met beer Cees Smit van Today’s Groep. Hij denkt het laatste. "In mijn optiek zitten we nog steeds in een correctie."

  “De markt is alweer aardig opgelopen, maar we zitten nog steeds in een correctie, hoewel aan de bovenkant ervan.”

  Luchtfietsen
  Smit noemt de situatie waar we nu in zitten ‘luchtfietsen’. “Er is enorm veel positiviteit verdisconteerd in de markt. Beleggers zijn verheugd over het opheffen van de shutdown van de Amerikaanse overheid en we gaan er gemakshalve van uit dat de deal met China er ook wel komt.”

  “Maar zelfs als het goed komt, dan is het denk ik een geval van ‘bezit van de zaak, einde vermaak’. De markt prijst dus meer positiefs in dan wenselijk. Alleen al daarom zou je verwachten dat we verder corrigeren.”

  Titanic
  Volgens Smit zitten we dus nog steeds in een beermarkt. “Ik grap weleens dat we op de Titanic zitten. We hebben de ijsberg geraakt, we kunnen nog wel een hapje eten in het restaurant, maar het doet niets af aan de situatie waar we werkelijk in zitten.”
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 742,03 14:13
  +4,79
  +0,65%
 2. Air France-KLM 4,063 13:58
  +0,054
  +1,35%
 3. Alphabet 2.638,000 27 jul
  -42,700
  -1,59%
 4. B&S Group SA 8,300 13:05
  +0,030
  +0,36%
 5. BAYER AG 50,450 27 jul
  -0,920
  -1,79%
 6. BMW 83,880 27 jul
  -1,640
  -1,92%
 7. Brunel International 10,640 13:47
  +0,020
  +0,19%
 8. TomTom 6,760 13:51
  +0,135
  +2,04%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links