Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: BRIC house

Opnieuw blijkt dat de BRIC-landen een goede vroege indicator zijn voor de overige indices. De Bovespa is al richting mijn koersdoel voor dit jaar gestegen: 53.000. De vraag is natuurlijk of ik dit koersdoel moet bijstellen.

De Bovespa was als één van de eerste indices uitgebroken (december 2008). Ze brak ook als één van de eerste het 200-daags gemiddelde. In de grafiek is ook een versteiling te zien in de stijgende trend. Deze ligt nu rond 46.700.

Of de correctie zo ver terugvalt is de vraag. Voordat ik mijn long-opinie verlaag, of een verslechtering optreedt, is een diepere daling nodig. Positief is ook de positieve crossing tussen het 50- en 200-daags gemiddelde. Met China is Brazilië zo voorloper.

De kans is nu dus reëel dat op korte termijn de weerstand van 53.000 breekt en de Bovespa op zoek gaat naar 58.000.

Rusland (RTS)
De Russische RTS Index is na mijn vorige opinie toch richting 750-760 teruggevallen, wat achteraf een uitstekend instapmoment bleek. Dit was een herbevestiging van de (te) steil stijgende trend. De richtprijs die ik aangaf met de vorige top van 875 was veel te laag. De RTS steeg in één ruk door naar het 200-daags gemiddelde net boven 1000.

Deze weerstand was te sterk om in één keer te slechten. Mocht er in de komende weken een afkoeling plaatsvinden richting de vorige top van 875, dan ontstaat opnieuw een instapmoment. Korte termijnkoersdoel voor de komende weken is 1050, maar ik heb eerder al aangegeven dat een test van de zone 1300-1350 mij niet verbaast.

In de RTS is overigens een zeer groot en betrouwbaar rounding patroon te onderkennen. Als ik 875 als bovengrens aanhoudt, ontstaat een koersdoel van ongeveer 1350.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

India (Sensex)
Eind maart werd de dalende toppenlijn (sinds november) al met een breakaway gap gebroken en recent ook het 200-daags gemiddelde. Dit koersgat werd in deze dagen teruggetest en niet gesloten. Dit is een sterke aanwijzing dat opnieuw een versnelling gaat ontstaan. Wel is de stijgende bodemlijn te steil om lang vol te houden.

Momenteel is deze te vinden rond 11.900. De kans is groot dat in de komende dagen de vorige top van 12.270 wordt gebroken en de Sensex de aanval inzet richting de dalende toppenlijn van 13.270. Daarboven staat de weg open naar 15.500. Zo niet, dan kan een correctie ontstaan richting 11.000-10.500 toe. Hier ga ik niet van uit.


Klik op de grafiek voor een grote versie

China (Shanghai Composite)
China, ofwel de Shanghai Composite, blijft één van mijn favoriete indices. De laatste en oudste dalende toppenlijn is eind april gebroken en begin mei teruggetest. Er is een duidelijke stijgende en brede trend aanwezig. Bovendien is het 50-daags gemiddelde enkele weken geleden positief gekruist met het 200-daags gemiddelde.

Al deze punten zorgen voor een sterke en positieve lange termijnopinie. De onderkant van de stijgende trend ligt nu rond de 2.490 en elke correctie (5% tot 10%) houdt een nieuwe instapgelegenheid in. De stijgende toppenlijn ligt rond 2760, maar net als bij de Bovespa kijk ik niet raar op van een versnelling.

Voor de komende weken houd ik rekening met een test van de toppen van vorig jaar zomer rond 2950. Uiteindelijk verbaasd het mij niet als China in de loop van dit jaar fors boven 3000 noteert.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CHINA-Shanghai Composite

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

INDIA-S&P BSE Sensex

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RUSLAND-RTS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ping ping foetsie 15 mei 2009 13:05
  Helemaal mee eens, een correctie is waarschijnlijker. Wat hard omlaag/omhoog gaat gaat ook weer.... Ik ben het wel met de ondertoon eens, maar de bodem moet nog even iets meer aangestampt worden.
  quote:

  Nijhuism schreef:


  Oei, wat positief allemaal. Deze indexen zijn soms al meer dan 50% gestegen in een half jaar tijd. Lijkt me wel even voldoede zo. Ik zou eerder uit gaan van een nieuwe daling dan verdere stijgingen. Maar ik ben dan ook geen technisch analist.
 2. [verwijderd] 15 mei 2009 14:06
  Hahaha, hauptmann (de naam zeg het al, klinkt een etje....), lees de berichtgevingen er opde dei erse sites er maar eens op na dan zie je dat BB altijd als mosterd na de maaltijd komt en niets toevoegt en zeer voorspelbaar is. En lees voor de aardigheid de historie van hem er maar eens op na, hoe vaak hij in dei vorspelbaarheid uiteindelijjk miskleunt. Moet je eens opletten wat er met zijn al een jaar durende uitbodemingsproces is gebeurd en nog staat te gebeuren. Kun je echt lachen obestormbahnführer.
 3. [verwijderd] 15 mei 2009 14:09
  Ennuh...natruurlijk krijgt Basssie de komende tijd zogenaamd 'gelijk' maar dat heeft niets met zijn zogenaamde deskundigheid te maken dat meer een gebrek aan visie is maar met hele andere aspecten die momenteel de beurs bepalen. En hij maar blij juichen...jaja....einde van het jaar druipt ie weer af net als het afgelopen jaar meestal het geval was.
 4. Beregoed 15 mei 2009 15:04
  Yeah, It's a brick house,
  Maarrr, een jaar geleden was het een riante villa met vier vleugels, totdat op een kwade dag in juni de boze wolf langskwam en met de brandende punt van zijn sigaar de enorme gasbel aanstak waarop het geheel gebouwd was. Na het optrekken der rookpluimen restte slechts het tuinhuisje en de oprijlaan....

  Gelukkig keerde de staatsverzekeraar nog een aardige som gelds uit en is de herbouw in volle gang. De I-vleugel lijkt nu de veelbovendste en daarna de B-vleugel...ik schat vijf jaar bouw en dan ??
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. CHINA-Shanghai Composite 3.332,88 06 jul
  +180,07
  +5,71%
 2. INDIA-S&P BSE Sensex 24.673,84 apr '16
  -11,58
  -0,05%
 3. RUSLAND-RTS 1.247,14 06 jul
  +11,96
  +0,97%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare