Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: BRIC wijst de weg

De Bovespa en de Shanghai Composite zijn twee van mijn meest favoriete indices. Maar het blijkt dat alle BRIC-landen (Bazilië, Rusland, India en China) technisch al een eind op weg zijn, waardoor er lange termijn koopsignalen zijn.

De Bovespa bevindt zich al bijna een half jaar in een stijgende trend, waarbij de grote dalende toppenlijn medio december werd gebroken en in januari teruggetest. Deze week brak ook de weerstand van het 200-daags gemiddelde.

Een beweging richting de solide weerstand van 53.000 hoort dit jaar nog zeker tot de mogelijkheden. Elke terugtest richting de horizontale steun van 42.500/43.000 zou opnieuw een mooi instapmoment zijn.

Uiteindelijk mag de Bovespa terugvallen tot de stijgende bodemlijn van 38.700. Maar het is al de vraag of de Bovespa nog onder 42.500 komt.

Rusland (RTS)
De Russische index RTS heeft van de BRIC landen waarschijnlijk de grootste daling laten zien. Toch wees ik eind vorig jaar al op het stijgingspotentieel. Begin dit jaar werd de dalende toppenlijn sinds oktober gebroken. Dit gaf een eerste verbetering aan. Momenteel bevindt de RTS zich rond de top van november vorig jaar.

Hiermee lijkt een groot rounding patroon te worden afgemaakt. Dit zijn patronen die vaak langer in ontwikkeling zijn dan andere en een hoge betrouwbaarheid hebben. Mocht de RTS in de komende week terugvallen richting 750-760, dan is dat een mooi instapmoment. Voor de komende weken richt ik het vizier op voormalige top 875.

Hierboven is de ruimte vrij richting 1050 (gelijk aan 200-daags gemiddelde). Maar een beweging dit jaar richting 1300 tot 1350 zou mij niet verbazen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

India (Sensex)
De dalende toppenlijn sinds november vorig jaar werd enkele weken geleden door de Sensex al met een breakaway gap gebroken. Dit is een sterke verbetering. Alle vorige toppen sinds november bleken hierna geen weerstand te bieden. Gisteren kwam de rem erop rond het 200-daags gemiddelde (11.320).

Vanochtend werd de november top van 11.000 weer negatief gebroken. De huidige en mogelijk nog enkele dagen durende bewegingen zie ik als terugtest tot maximaal de stijgende bodemlijn sinds het recente dieptepunt rond 10.300. Ook hier is de kans groot dat de Sensex eerder positief draait en versnelt zodra het 200-daags breekt.

Dit lijkt slechts een kwestie van tijd. Opwaartse potentieel is er daarna richting de volgende dalende toppenlijn van 13.500.


Klik op de grafiek voor een grote versie

China (Shanghai Composite)
Als laatste, maar zeker niet de minste: de Shanghai Composite. Sinds de doorbraak eind vorig jaar boven de dalende toppenlijn (sinds april 2007) is deze index één van mijn favoriete indices. Sinds die tijd is er sprake van een mooi stijgende trend, die ook niet zo steil is als in andere indices (S&P 500, Nasdaq 100 et cetera).

Het positief gedraaide 50-daags gemiddelde is steeds een mooie springplank geweest voor nieuwe longposities. Ook wist de index het 200-daags gemiddelde al te breken. Positief hierbij is de recente crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Sinds de all time high eind 2007 is ook een dalende toppenlijn te onderkennen.

Die heeft minder waarde doordat de drie raakpunten al lang geleden en vlak achter elkaar waren. Toch wist de Shanghai Composite deze toppenlijn ook in de afgelopen dagen te doorbreken. De weg staat nu in principe open richting de zone 3000-3100 in de komende maanden. Elke correctie leent zich voor nieuwe longposities.

Hierbij zijn belangrijke ijkpunten de steunniveaus van 2400 en 2335, maar ik verwacht niet dat de Shanghai Composite nog zover terugvalt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BRAZILIE-Ibovespa

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CHINA-Shanghai Composite

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

INDIA-S&P BSE Sensex

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RUSLAND-RTS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
1
TA: BRIC wijst de weg

Bas Heijink - 16 apr, 16:30

"De aandelenindices in Brazilië, Rusland, India en China ogen fraai, lange termijn koopsignalen..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
[modbreak Paul forum@iex.nl: Persoonlijke aanvallen, ook op onze columnisten, zijn niet gewenst. Dit bericht aangepast en een ander bericht verwijdert.]
[verwijderd]
0
Ik kom na ampel beraad tot de de conlusie dat de eerbiedwaardige heer Heijink, werkzaam bij ING Investment Office als Senior Technisch Analist en gerespecteerd columnist van IEX, op een ongewist moment in het jaar tweeduizendennegen onzes Heren, zal moeten constateren dat zijn blijmoedige en optimistische 'visie' die hij sinds mensenheugenis al koestert, in vervolg op eerder gedane pijnlijke ervaringen waaruit hij geen lering wist te trekken, weer enigzins geschokt maar toch blijvende blijmoedig, zal moeten herzien wat diep verborgen in zijn zelfgevoel echter tot forse ontgoocheling zal leiden. De clientele van Ing zal hem dit echter geenszins kwalijk nemen, rekenende houden met zijn staat van dienst tot dusver die het predikaat SENIOR allerzins rechtvaardigen.
[verwijderd]
0
Rectificatie: ik kom na ampel beraad tot de conclusie dat de eerbiedwaardige heer Heijink, werkzaam bij ING Invetment Office als Technisch Analist en tevens gerespecteerd columnist van IEX.nl, op een ongewis moment in het jaar Tweeduizendenengen Onzes Heeren, zal moeten constateren dat Hij zijn blijmoedige en optimistische 'visie'die hij sinds mensenheugenis al koestert, in vervolg op eerder opgedane pijnlijke ervaringen waaruit hij geen lerings wist te trekken, weer enigzins geschokt maar toch blijvende blijmoedig, zal moeten herzien, wat echter diep verborgen in zijn zelfgevoel tot forse ontgoocheling zal leiden. De clientele van ING zal hem dit echter geenzins kwalijk nemen, rekening houdend met zijn stat van dienst tot dusverre die het predikaat SENIOR alleszins rechtvaardigen.
[verwijderd]
0
quote:

Sluitspier schreef:


[modbreak Paul forum@iex.nl: Persoonlijke aanvallen, ook op onze columnisten, zijn niet gewenst. Dit bericht aangepast en een ander bericht verwijdert.]Haal die 2 boven dit bericht en onder dat van jou dan ook maar weg. Klinkt als "gelul van een dronken aardbei".


[verwijderd]
0
Hulde! Hulde voor de heer Heijink!

Goh, hoe wordt iemand SENIOR analist? Ik denk door het steeds fout te hebben ;)

Bas verschaft ons analyses van verschillende internationale indices. Deze komen niet zomaar uit de lucht vallen; hij beargumenteert hoe hij aan zijn analyse komt. Een ieder die hier ervoor kiest daar niet zijn voordeel eruit te halen, is natuurlijk een keus van zichzelf. Iedereen is tenslotte vrijblijvend een andere mening erop na te houden. Kiest iemand wel om deze informatie positief te 'gebruiken', dan is het denk ik goed te benoemen dat analyseren en traden 2 verschillende dingen zijn. De analist geeft m.i. informatie door aan de trader, wiens taak is om nieuwe entry's of exits te zoeken.

Kritiek leveren is makkelijk. Als de kritiek stevig onderbouwt wordt, is het kritiek om serieus te nemen. Kritiek leveren waar niets van dit te bekennen is, heeft dan eigenlijk ook geen waarde :)

Elke daling houdt een keer op en dit geldt ook voor elke stijging. Bas is met dat betreft goed te werk gegaan, omdat hij na een daling, opzoek is gegaan naar bodemvorming. Logisch toch? naja.. volgens sommige niet. Want als je het maar lang genoeg blijft roepen, krijg je vanzelf een keer gelijk ;)

De zonder inhoud bevattende, waardeloze kritiek geeft bij mij ook aan dat een enkeling geen besef heeft van tijd. Deze enkeling behoort bij mij in het hoekje gokkers! Ik kan mij niet voorstellen dat deze enkeling in staat is consequent te analyseren (in welke vorm dan ook), laat staan een trade plan heeft, behalve het plan in zijn hoofd en het oneindige zelfvertrouwen dat hij/zij heeft. Deze zichzelf overschattende, blinde arrogantie dient de rekening vanzelf in. Wat betreft tijd denk ik dat geduld een mens kan sieren :)

Een goed weekend!

Don't hate the player, hate the game!

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. BRAZILIE-Ibovespa 0,00 apr '16
  0,00
  0,00%
 2. CHINA-Shanghai Composite 2.772,20 27 mrt
  +7,29
  +0,26%
 3. INDIA-S&P BSE Sensex 24.673,84 apr '16
  -11,58
  -0,05%
 4. RUSLAND-RTS 955,34 27 mrt
  -61,69
  -6,07%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare