Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Beurs zuigt nieuw geld aan

TA: Beurs zuigt nieuw geld aan

De opmars van de AEX stagneert wat, maar de uptrend blijft intact. Wat thans opvalt is dat er sprake blijft van een robuuste instroom van vers kapitaal richting de Nederlandse beurs. Het geld komt van alle kanten naar de beurs toe en lijkt tegen de plinten op te klotsen. Nederlandse moneyflow op all-time-high

De moneyflow, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft, heeft een all-time-highs bereikt. Daarbij zijn de voorgaande toppen van de moneyflow indicator van medio en eind 2018 gepasseerd.

Dit betekent dat de instroom van kapitaal verder toeneemt, terwijl er geen  uitstroom van kapitaal meer is.


Wat zijn de implicaties van de moneyflow?

De money flow wordt van zowel beursomzetten als van koersverloop afgeleid. De money flow wordt als volgt beoordeeld:

 • Indien de money flow omhoog krult, geeft dat de gematigde instroom van vers kapitaal weer.
 • Een stijgende money flow is zeer positief. Dit geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt.  Een sterke money flow signaleert dus de instroom van vers kapitaal.
 • Indien de money flow neerwaarts krult geeft dit aan dat er langzaam geld uit de markt weglekt.
 • Indien de money flow omlaag beweegt is dat negatief. Dit geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.
 • Een vlakke money flow suggereert dat de inkomende en uitgaande geldstromen in evenwicht zijn.

De analisten van Tostrams gebruiken de moneyflow niet als koop- of verkoopindicator, maar ter toetsing en als bevestiging van het koersverloop.

Het mooiste is als de koers oploopt, met een krachtige stijging van de moneyflow, zoals thans bij de AEX index.

Maar ook bij individuele aandelen is het belangrijk dat het omzetprofiel het koersverloop bevestigt, dus dat beide dezelfde signalen geven.

Vers geld naar ASML

Een goed voorbeeld is ASML, waarvan de koers onlangs door de weerstand cB 166,76 euro is gebroken.

Dit werd begeleid door een opwaartse krul van de moneyflow (de onderste helft van de grafiek hieronder), die de instroom van vers kapitaal aangeeft. Deze convergentie geeft aan dat de opwaartse uitbraak van het aandeel is begeleid door hoge omzetten.


Krachtige instroom van vers geld naar Cisco

Ook is het belangrijk dat elk nieuw koersrecord door een sterke moneyflow wordt ondersteund, zoals bij Cisco Systems (hier gisteren besproken).

Dit Nasdaq-aandeel heeft, na een consolidatie van enkele maanden, de top rond 49,47 dollar (van 3 oktober 2018) gebroken, waarmee een koopsignaal is opgetreden en een nieuw all-time-high is bereikt.

De sterke moneyflow van Cisco (de onderste helft van de grafiek) is eveneens uitgebroken en geeft aan dat er sprake is van een krachtige instroom van vers kapitaal.

Het positieve koersverloop van Cisco wordt dus bevestigd door de moneyflow. De opwaartse uitbraak van de koers is door zeer hoge beursomzetten vergezeld.


Aegon sorteert voor met sterke moneyflow

Bij het beoordelen van de moneyflow is het ook belangrijk naar afwijkingen te kijken, de zogenaamde divergenties.  Bijvoorbeeld indien een aandeel nog vlak beweegt, terwijl de moneyflow al oploopt. Dergelijke divergenties signaleren dat er dan (in dit geval) nieuw geld in de markt komt.

Een voorbeeld daarvan is Aegon, waarvan de koers al een week of 2 stagneert onder de koerstop van 1 maart rond 4,79 euro.

De oplopende moneyflow (de onderste helft van de grafiek hieronder), wijst echter op de instroom van vers kapitaal. Ik interpreteer dit dat kopers al actief zijn en zich indekken op een mogelijke opwaartse trenddraai.

Deze sterke moneyflow alleen voorspelt niets, maar geeft wel aan dat er mogelijk wat staat te gebeuren. Het koersverloop van Aegon moet, met een uitbraak boven 4,79,  zelf bevestigen dat er een belangrijke barrière is geslecht en dat de koers omhoog kan.


Moneyflow B&S Group signaleert trenddraai

Ook tijdens een neerwaartse koerstrend kan de moneyflow stijgen. In dat geval komt er dus nieuw geld in de markt, terwijl de koers nog daalt. Het slimme geld  wordt blijkbaar al actief. Dat zijn vaak beleggers die dicht bij het bedrijf zitten, een soort voorkennis dus. Bedenk in zo'n geval wel dat insiders er ook faliekant naast kunnen zitten. 

Een voorbeeld van dergelijke positieve divergentie is het Nederlandse aandeel B&S Group, dat nog in een dalende trend beweegt. De moneyflow van het aandeel B&S Group (die van de beursomzetten wordt afgeleid) is echter opwaarts gericht, wat duidt op instroom van vers kapitaal. De laatste lagere koersbodems van B&S Group (in maart gevormd), worden begeleid door structureel hogere bodems in de moneyflow indicator.

Deze combi van dalende trend met stijgende moneyflow zou op een mogelijke trendomkeer kunnen duiden.


Uitleg moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Cumulatief houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening van de moneyflow. Cumulatieven worden bij de moneyflow uitgedrukt door middel van grafieken.

De moneyflow indicator geeft dus de ontwikkeling van het volume weer: het zogenaamde omzetprofiel.

Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de moneyflow indicator opgeteld. Bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt het volume van de sessie van de cumulatieve waarde van de moneyflow indicator afgehaald.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
150 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Call me Put 20 maart 2019 09:07
  quote:

  Now U See Me! schreef op 20 maart 2019 08:54:


  Beurs zuigt..

  Heejj Formule 1 Mannetje ik heb een familie kiekje gevonden..

  Van jou met je Broertjes en Neefjes..

  Ik weet niet wat jullie duidelijk willen maken..

  Hier is maar 1 antwoord op mogelijk

  Goodmoaning!

  youtu.be/kgTx3x87D3I?t=13
150 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 06:00 TA: Financials in de lift 777
 2. 04 jun TA: Beleggers hoopvol 389
 3. 03 jun TA: Huizenkopers opgelet: Rente ... 399
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare