Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX en de rest

Mijn visie op de AEX las u gisteren al. Het is belangrijk dat de positieve uitbodemingssignalen vanuit meerdere indices en andere beleggingscategorieën (goud en Bund future) ontstaan. Daar heb ik het vandaag over.

Bij goud en de Bund future ga ik nog steeds uit van een toppende markt. Vooral de terugval van het edelmetaal is fors. Het heeft na de vorming van een iets lagere top (1000 dollar) een behoorlijke terugval laten zien.

Mijn opinie blijft short, maar goud is bijna aanbeland bij de middellange termijn stijgende bodemlijn (880 dollar). Even winst nemen tot een structurele doorbraak hieronder is het advies.

Bij de Bund-future is het nog niet zover. Ook hier is al tijden sprake van topvorming. Voor de korte termijn houd ik rekening met een terugval richting 121. Het stoplossniveau blijft liggen rond de top van 126,50.

De olieprijs verbetert ook verder. In de afgelopen dagen is een island reversal gemaakt (twee dagen die gevangen tussen twee bijna gelijke koersgaten ervoor en erna). Hierbij werd precies het 50-daags gemiddelde teruggetest. Verder is de olieprijs opnieuw boven de voormalige dalende toppenlijn gekomen (sinds begin 2009). Het grote koopsignaal is als de horizontale toppenlijn van 50 dollar breekt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX
De VIX-index (volatiliteit S&P 500) heeft tot op heden een vals signaal gegeven door de dalende toppenlijn te breken. Gisteren sloot de index hier weer onder. Zoals gezegd diende ze de vorige top van 57 uit te nemen, maar dit is niet gebeurd. Er blijft sprake van consolidatie, waarbij gisteren ook een positieve hammer (omkeerpatroon naar boven) werd gevormd. Dit geeft verder dalingspotentieel voor de S&P 500 aan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

China
Ik had mijn longopinie voor de Shanghai Composite tijdelijk gesloten richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal (2400), waarna een terugval mocht worden verwacht richting 2100. Deze terugtest zit erop, en was zelfs iets dieper richting de stijgende bodemlijn en nipt boven het 50-daags gemiddelde. De kans dat de Shanghai Composite in de komende weken opnieuw een hogere top gaat maken boven de 2400 acht ik reëel.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Amerika
De Bovespa (Brazilië) heeft mijn stoplossniveau (horizontale steun) gehouden, ondanks dat wel de stijgende bodemlijn werd gebroken. Dit blijft tevens één van mijn favoriete indices voor een forse herstelbeweging.

De S&P 500 is nog niet in de buurt van de dalende toppenlijn (vanaf de recente top). Ook hier is ruimte richting de zone 730–741, maar het blijft sell-the-rally totdat bodemvorming meer bewezen is. Zolang dat niet gebeurd, is het gevaar op een terugval richting 610-620 niet geweken. Wel ga ik ook hier uit van de vorming van een belangrijke lange termijn bodem in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 maart 2009 10:47
    Bas, zou je de "grotere versies" van de grafieken, die je te zien krijgt door op de plaatjes te klikken, ook echt een stuk groter kunnen maken, zodat de teksten goed leesbaar zijn?

    In je stuk is:
    - de grafiek van de Bund echt onleesbaar
    - die van goud nét leesbaar (met moeite)
    - die van de olie prima

    Kunnen wij lezers ook meelezen in de grafieken...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links