Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaarts of niet?

Op korte termijn staan bijna alle indices inmiddels op een short. Meerdere indices zijn hun belangrijke steunniveaus bijna genaderd of zullen deze niveaus mogelijk in de loop van vandaag benaderen.

Als er overigens vandaag geen herstel plaatsvindt, dan wordt deze week afgesloten met een mogelijk zeer negatieve candle en loopt de druk verder op.

De Eurostoxx 50 blijft bezig met een test van de horizontale zone tussen 2100 en 2115 en zakt daar intraday ver onder. Een slot aan het einde van vandaag onder deze zone is opnieuw een sterk verkoopsignaal richting het dieptepunt uit 2003 op 1850.

De Xtra DAX heeft iets meer respijt voordat de horizontale steun opnieuw getest wordt (maximaal op 4030).

Er breken dus cruciale dagen aan. Toch is er een kans, na deze test, op een nieuwe herstelfase. Vanuit de driehoeksformatie (gelijke bodems en dalende toppenlijn) blijft het dan wel een sell-the-rally-markt. Vooral de mate van herstel is bepalend voor een eventuele neerwaartse doorbraak door de belangrijke horizontale steunzones.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: 230 cruciaal
Gisteren wist de AEX even uit de dalende toppenlijn (vanaf 264 punten) van de uurgrafiek te breken. Uiteindelijk kwam de index niet in de buurt van de nog openstaande gap tussen de 244,50 en 246,50. Dit is opnieuw een teken van zwakte.

Het koersdoel vanuit een hoofd-schouder patroon, ontstaan op de uurgrafiek, blijft onveranderd rond de 225. Hieronder ligt natuurlijk nog steeds de belangrijke horizontale bodem rond de 217–220. Een neerwaartse doorbraak van dit niveau geeft opnieuw een sterk langetermijnverkoopsignaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Richting 160
In de weekgrafiek van de AEX is eenzelfde driehoeksformatie te zien als in de periode juni 2002 tot maart 2003. Als deze driehoeksformatie (onderkant nu 230) aan de onderkant wordt doorbroken, met bevestiging van koersen onder de zone tussen 217 en 220, is het koersdoel ongeveer 160 punten.

Zover is het nog niet, maar we moeten het wel in ons achterhoofd houden door de recente verslechteringen. Wanneer treedt er dan verbetering op? In eerste instantie moeten de technische indicatoren rond de huidige niveaus bodemen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Vervolgdaling?
Vooral de MACD is belangrijk. De MACD heeft namelijk in de afgelopen dagen (na een lagere top) opnieuw een negatieve crossing gemaakt. Als deze indicator in de komende dagen een lagere bodem vormt, lijkt een vervolgdaling aanstaande.

De overige indicatoren bewegen zich ook richting belangrijke niveaus (een hogere bodem?). Ook is het van belang voor een verbetering dat de AEX de dalende toppenlijn (vanaf de 291) doorbreekt (nu rond de 256). Een eerste verbetering op korte termijn treedt op als de nog openstaande gap tussen 244,50 en 246,50 wordt opgevuld.

Zolang de steun op 230 - gevolgd door een bevestiging met niveaus onder de 220 - niet wordt gebroken is het naar mijn mening verstandig om eventuele shortposities tijdelijk te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Aanzienlijk zwakker
Ondanks dat de Nikkei vorig maand nog bijna mijn koersdoel van 9500 wist te behalen, is het tij snel gekeerd. Momenteel breekt deze Japanse index de belangrijke horizontale steun op 7600 punten. Dit geeft een aanzienlijke verzwakking aan voor de middellange termijn.

Het laatste vangnet ligt bij de bodem van vorig jaar rond de 7000 punten. Ook de Dow Jones is aanbeland bij de cruciale zone (tussen 7400 en 7500). Een koers onder deze niveaus zou vandaag een nieuw verkoopsignaal inhouden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke tests
De S&P 500 heeft na de neerwaartse doorbraak van de zijwaartse zone tussen 803 en 877 een nieuw koersdoel van 730 (net onder het dieptepunt van 741). Wel test de S&P momenteel het dieptepunt op 770 punten uit 2002.

Ook de Nasdaq 100 heeft gisteren voor de eerste maal de belangrijke zone tussen 1190 en 1200 doorbroken. Als deze doorbraak structureel wordt (slot van vandaag) kan er niet meer gesproken worden van een terugtest en moeten we vrezen voor een meer zijwaarts karakter met een dalingspotentie richting de 1130 tot 1090.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Stijgende trend
De Bovespa (Brazilië) blijft één van de weinige indices die na het koopsignaal op lange termijn, zich nog steeds bevindt in een stijgende trend. Ook beweegt de Bovespa zich nog steeds boven het 50-daags Gemiddelde. De stijgende bodemlijn van deze index ligt overigens nog bijna 2000 punten lager.

Goud bevindt zich (na het doorbreken van mijn stoplossniveau op 940) is een lastig parket. De kans op topvorming (990 tot 1030) is nog steeds aanwezig. Pas bij een koers daarboven ontstaat een koopsignaal. Toch is voor een nieuw verkoopsignaal een beweging nodig onder de stijgende bodemlijn van 870.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zwakker
Met een stoplossniveau op 1030 is het toch interessant om nieuwe shortposities in te nemen. Ditzelfde geldt voor de Bund-future, die bezig lijkt met een groot omkeerpatroon. De afgelopen dagen werd een lagere top gemaakt onder de 126,50.

Het eerste ijkpunt is 121,50. Maar een verdere verzwakking sluit ik zeker niet uit. Ook hier is mijn advies om de vorige top op 126,50 als stoplossniveau aan te houden.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. liebregts301 20 februari 2009 17:26
    Tot ergens in komende zomer kwakkelen tussen 220 en 260, daarna volgt een zeer forse daling en volgend jaar een AEX onder de honderd, u leest het goed, onder de honderd. Dan pas (medio 2010??) is het leed geleden en kunnen we weer echt omhoog kijken.
    Er komt een maand aan (komende juni, juli, augustus, september, ik weet niet welke) waarin de index met 25 tot 35 % zakt in een maand tijd, en dat is niet het einde maar pas het begin van de nieuwe daling.
    Het begint erop te lijken dat mijn koersdoel voor ING van 3,50 al heel snel gehaald wordt. Hopelijk gaat het niet dezelfde kant op als bij Fortis, maar hoe harder de politiek roept dat alles gezond is, hoe verder de daling zal doorzetten, vrees ik. Politici zijn immers geen beleggers maar manipulators en de markt laat zich niet ongestraft manipuleren.
    Opnieuw een waarschuwing voor de dollar: hij gaat weer dalen.
  2. [verwijderd] 21 februari 2009 12:02
    @liebregts301: Onder de 100 zou wel heel bar zijn en het lijkt me heel erg sterk. RDS, Unilever, KPN, Ahold, Philips...en ING, ze kunnen best nog wat gaan dalen, maar zo extreem kan bijna niet. Maar goed, een faillissement van een groot fonds en het kan zo gedaan zijn natuurlijk, zo onzeker is.

    Ik ben niet zo bekend met TA, maar ik volg deze columns al een tijdje. Het lijkt me dat je aan 'steunen' en 'weerstanden' niet zoveel hebt in tijden met een dergelijke onzekerheid.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links