Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkeerde rots in de branding

Fonz heeft het na een loodzwaar 2008 in dit beursjaar voorlopig een stuk beter voor elkaar. Waar de MSCI World -4,75% lager staat, laat Funds of Fonz een plus zien van +6,0%. Dat had een stuk slechter gekund, zeg nou zelf.

Sommige beleggers zullen nu opperen dat je aan een winnend team niets moet veranderen, maar als het nog beter kan, waarom zou je dat dan niet proberen?

In de zoektocht naar sterk presterende fondsen, stuitten we op het vlaggenschip van de goudmijnindustrie, het Blackrock World Gold Fund, beheerd door Evy Hambro. Goud heeft al een flinke poos de wind in de zeilen.

Fonz heeft wat dat betreft de foute keuze gemaakt toen we vorig jaar het Blackrock World Gold Fund prefereerden boven World Gold.

Weg uit Rusland
Het verschil in rendement is schokkend. Tenminste, als we kijken naar het rendement van beide fondsen over de afgelopen drie, zes of twaalf maanden. Op het verkeerde paard gewed en daar is achteraf niets meer aan te doen. Grappig genoeg komen de fondsen over een periode van twaalf jaar juist weer bij elkaar.

We zien de voorsprong van World Mining op World Gold flink oplopen en dan razendsnel verdampen.

In de grafiek over de afgelopen drie jaar zien we goed hoe World Gold wegspurt van World Mining. Heel gek is dat niet, want waar alle commodities door het putje gingen, kwam goud als grote winnaar bovendrijven.

Fonz ruimt een plaatsje in voor het World Gold Fund, naast haar zusterfonds (je moet maar niet kunnen kiezen…). Om ruimte te maken wordt het East Capital Russian Fund verkocht. De Russische economie maakt nog geen aanstalten om op te krabbelen na de uppercut van vorig jaar en is van de vier BRIC-landen vanwege haar stevige energie-exposure de zwakste schakel. Tot ziens.

De trades worden zoals u van Fonz gewend bent morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe IW uitgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links