Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verkeerde rots in de branding

Fonz heeft het na een loodzwaar 2008 in dit beursjaar voorlopig een stuk beter voor elkaar. Waar de MSCI World -4,75% lager staat, laat Funds of Fonz een plus zien van +6,0%. Dat had een stuk slechter gekund, zeg nou zelf.

Sommige beleggers zullen nu opperen dat je aan een winnend team niets moet veranderen, maar als het nog beter kan, waarom zou je dat dan niet proberen?

In de zoektocht naar sterk presterende fondsen, stuitten we op het vlaggenschip van de goudmijnindustrie, het Blackrock World Gold Fund, beheerd door Evy Hambro. Goud heeft al een flinke poos de wind in de zeilen.

Fonz heeft wat dat betreft de foute keuze gemaakt toen we vorig jaar het Blackrock World Gold Fund prefereerden boven World Gold.

Weg uit Rusland
Het verschil in rendement is schokkend. Tenminste, als we kijken naar het rendement van beide fondsen over de afgelopen drie, zes of twaalf maanden. Op het verkeerde paard gewed en daar is achteraf niets meer aan te doen. Grappig genoeg komen de fondsen over een periode van twaalf jaar juist weer bij elkaar.

We zien de voorsprong van World Mining op World Gold flink oplopen en dan razendsnel verdampen.

In de grafiek over de afgelopen drie jaar zien we goed hoe World Gold wegspurt van World Mining. Heel gek is dat niet, want waar alle commodities door het putje gingen, kwam goud als grote winnaar bovendrijven.

Fonz ruimt een plaatsje in voor het World Gold Fund, naast haar zusterfonds (je moet maar niet kunnen kiezen…). Om ruimte te maken wordt het East Capital Russian Fund verkocht. De Russische economie maakt nog geen aanstalten om op te krabbelen na de uppercut van vorig jaar en is van de vier BRIC-landen vanwege haar stevige energie-exposure de zwakste schakel. Tot ziens.

De trades worden zoals u van Fonz gewend bent morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe IW uitgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Gerelateerd

BlackRock Global Funds World Gold Fund A2 EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BlackRock Global Funds World Mining Fund A2 EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Beleggings-Fonz - Verkeerde rots in de branding

"Blackrock World Mining in plaats van World Gold was op het verkeerde paard gegokt. Wat nu..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
Sylvia 11
0
Dit fonds is toch ook een van de 4 fondsen van het Blackrock (voorheen Merrill Lynch) Momentum fonds van ABN?

groet,
Sylvia
[verwijderd]
0
quote:

Sylvia 11 schreef:


Dit fonds is toch ook een van de 4 fondsen van het Blackrock (voorheen Merrill Lynch) Momentum fonds van ABN?

groet,
Sylvia


Klopt.

PvK
R-KNOW
0
Mooi fonds inderdaad. Zit er nu ook een paar weken in het gaat lekker. World Mining doet het trouwens ook niet verkeerd. Kun je mooi goedkoop kopen nu. Vraag naar metalen komt langzamerhand op gang weer in China.
Nijhuism
0
Volgens mij maak je een grote vergissing door nu nog goud te kopen. Is al te sterk opgelopen de afgelopen tijd.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoo...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente columns van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare