Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VS vs VS

De ene aandelenindex krabbelt na het rampjaar 2008 een stuk eenvoudiger overeind dan de andere. Het valt de Hypehoppers bijvoorbeeld op dat de Nasdaq 100 elke dag net iets sneller stijgt of langzamer daalt dan de Dow Jones.

Van de 26 handelsdagen die sinds eind vorig jaar achter de rug zijn, bleef de Nasdaq maar liefst 17 keer de Dow Jones voor. Het rendement voor 2009 is nu 0,9% tegenover -5,8%

De Nasdaq heeft overigens ook wat meer schade goed te maken. Vorig jaar ging deze index met 40,5% omlaag terwijl de Dow Jones 33,8% verloor.

Behalve het grotere verlies in 2008 speelt ook de samenstelling van de indices een rol bij het verschil in rendement. In de Nasdaq weegt (medische) technologie zwaar mee.

Schijnbewegingen
Deze ondernemingen hebben vaak nauwelijks schulden, wat een duidelijk pluspunt is in het huidige klimaat. De Hypehoppers spelen er dan ook op in dat de Nasdaq het voorlopig beter blijft doen dan de Dow Jones. We kopen voor 5000 euro turbo's long op de Nasdaq 100 en voor evenveel turbo's short op de Dow Jones.

Beide turbo's hebben ongeveer een hefboom van 3, wat betekent dat deze positie marktneutraal is. En dat is wel zo aangenaam als de beurs zoveel schijnbewegingen maakt dat zelfs een Hypehopper even geen idee meer heeft.

Om geld vrij te maken voor deze strategie verkopen we de turbo long AEX met een miniem verlies. Eerder vandaag gebruikten we onze kaspositie om aan bord te klimmen van de Baltic Dry Express met de ETFS Shipping.

Dollar is wildcard
In bovenstaande grafieken staat het koersverloop van Nasdaq (blauwe lijn) en Dow Jones (rode lijn) en de dagelijkse koersuitslagen van beide indices. Het groene staafje is het cumulatieve rendement van een strategie long Nasdaq / short Dow Jones.

De constructie is niet helemaal waterdicht. Beide indices noteren in dollars en een daling van de Amerikaanse munt kan het rendement onder druk zetten. Een stijgende dollar zorgt juist weer voor wat extra rendement.


Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl

Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Peter van Kleef is na een jarenlang en omvangrijk free lance-verleden neergestreken bij IEX, voornamelijk als beleggingsfondsenbelager en hedge fund-hacker. Van Kleef probeert de vinger te leggen op het succes, maar ook op de haken en ogen aan deze vehikels. Heeft u geld verloren in louche projecten in Costa Rica of Hasta la ...

Meer over Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

  1. apr '08 Hopper wél naar China 2
  2. jan '08 Fonzig en hopperig 2008 9
  3. jan '06 Vergunningsgekonkel 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links