Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Shang high

Na mijn positieve recensie van de Braziliaanse Bovespa is nu ook het tweede BRIC land - China - uitgebroken. Medio december 2008 gaf ik voor de korte termijn al een longopinie af. De index is net als de Bovespa al aanzienlijk verder in het technische herstel dan overige indices.

Veel andere indices kunnen de komende dagen wel uitbreken, maar voorlopig stoten zij hun hoofd bij vorige toppen dan wel een dalende toppenlijn.

Aan de bijgevoegde weekgrafiek is duidelijk af te lezen dat deze week is afgesloten met een doorbraak boven de vorige top van 2100, wat een nieuw koopsignaal geeft.

Zoals medio december al vermeld gaf vooral de doorbraak van de dalende toppenlijn sinds de top van 3800 begin mei 2008 een aanzienlijke verbetering voor de Shanghai Composite.

Instapmoment
Aan de weekgrafiek is ook duidelijk de positieve crossing op een laag niveau van de MACD te zien. Dit versterkt mijn uitbodemingsscenario. Voordat overigens de eerste dalende toppenlijn wordt bereikt sinds de all-time high in september 2007, mag de Shanghai Composite nog ongeveer 40% stijgen richting 3000.

Belangrijker dan het wachten op een dergelijke doorbraak, gaat mijn voorkeur uit naar het zoeken van dit soort omkeerpatronen. In mijn vorige opinie gaf ik aan dat de maximale terugval in de Shanghai Composite richting de bodem van 1840 mocht uitkomen. Dit niveau is precies getest, waarna een positieve draai plaatsvond.

Dit gaf een instapmoment aan voor deze Chinese beurs. Ook noteert de Shanghai Composite alweer bijna drie weken boven het 50-gemiddelde en is dit gemiddelde opwaarts gedraaid. Voor de korte termijn mag vanaf nu 2100 als nieuwe springplank worden beschouwd. Een terugtest van dit niveau is in de komende dagen zeker nog mogelijk, wat een nieuw instapmoment is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Buy the dip
Voor de komende weken houd ik rekening met minimaal een test en mogelijk een doorbraak van de horizontale weerstand van 2335. Hier ligt nu ook de stijgende toppenlijn sinds november. Wel is ook de neerwaartse ruimte forser geworden. Een doorbraak onder 2100 geeft een kleine verzwakking aan, waarbij een structurele doorbraak onder 1840 pas echt roet in het eten gooit.

Kortom, na de recente uitbraak boven 2100 is China een echte buy the dip markt geworden.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links