Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: BRIC is dood

Untitled Document

Het winstje van 1,6% verandert niets aan het technisch beeld van de AEX. Twee tegengestelde krachten voorkomen vooralsnog een betekenisvolle koersbeweging en houden het trendbeeld in een neutraal ogende houdgreep.

Het technische beeld van de AEX op de korte termijn is neutraal. Enkele objectieve en subjectieve elementen binnen de daggrafiek maken dat duidelijk. Om met de tweede te beginnen: in de laatste maanden beweegt de AEX tussen 220 en 290-300.

De laatste print van gisteren op 254,79 was precies in het midden van deze bandbreedte. Ook hierbinnen de wijzen de lagere koerstoppen en de hogere koersbodems op lethargie onder beleggers.

Een meer objectieve manier om het zijwaartse karakter van de korte termijntrend in op het Amsterdamse Damrak te duiden, is het horizontale verloop van het 50-daags gemiddelde.

Consolidatie
De AEX meandert rondom deze trendindicator. In een dergelijke trendloze omgeving verliezen doorbraken boven en onder het gemiddelde hun waarde en is het veel beter om over te schakelen op countertrendindicatoren, zoals de onderin de grafiek afgebeelde Relatieve Sterkte Indicator, de RSI.

De zijwaarts gerichte consolidatiefase is te verklaren uit twee sterke tegengestelde krachten. De neerwaarts gerichte kracht is die van de dalende lange termijntrend die nog steeds druk uitoefent op het koersverloop. Aan de andere kant voorkomt het stevige steunniveau rond 220 een verdere afwaardering van de beurskoersen.

Per saldo houden deze twee krachten de AEX in een houdgreep, wat een voorspelling op een (korte) termijn van enkele dagen onzeker maakt. Op een wat langere termijn heb ik groot respect voor de kracht van de dalende trend en houd ik eerder rekening met een koersval onder 220 dan een doorbraak boven 290-300.

BRIC?
Dan maar uitwijken naar de BRIC-landen? U weet dat dit een populaire term is die in 2003 in het leven is geroepen door Goldman Sachs en die staat voor de economieën en beurzen in Brazilië, Rusland, India en China. Jarenlang waren dit de grote lievelingen van beleggers en werden zij ook als één groep gezien.

Ze vertegenwoordigden het nieuwe elan van de opkomende markten. Bankiers waren er natuurlijk als eerste bij om van dit populisme te profiteren door dure en ondoorzichtige (garantie)producten voor u te ontwikkelen. Goedkoper en transparanter kan het ook door gebruik te maken van trackers. In de onderste grafieken zijn deze afgebeeld.

Splitsing
De rode draad in de vergelijking is dat zij zeker niet als hecht team functioneren en gespleten worden door de ontwikkeling op de grondstoffenmarkt. Bepalend daarvoor is de eerste grafiek van de tracker op de CRB-grondstoffenindex. Deze laat vanaf 1 juli 2008 een scherpe daling zien. Vooral Rusland en Brazilië worden daardoor geraakt.

Deze landen exporteren grondstoffen en ondervinden nadeel van de lagere prijzen daarvan. Opvallend is dan ook ze vanaf 1 juli 2008 slechter presteren dan het gemiddelde van de opkomende markten. In de grafieken van Rusland en Brazilië komt dat naar voren in de relatieve sterktelijn ten opzichte van de tracker op de MSCI Emerging Markets.

BRIC is dood!
Daartegenover zijn India en China juist landen die grondstoffen moeten importeren. Zij profiteren juist van een daling van de grondstoffenprijzen. Ook dat blijkt uit het onderste deel van de grafieken van India en China. Vanaf 1 juli 2008 presteren beide landen beter dan diezelfde tracker op de MSCI Emerging Markets.

Hierdoor ontstaat een tweedeling in de BRIC-landen en zijn ze onmogelijk te beschouwen als een uniforme groep opkomende landen. BRIC bestaat niet meer, BRIC is dood.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

HONGKONG-Hang Seng Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

INDIA-S&P BSE Sensex

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RUSLAND-RTS

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BRAZILIE-Ibovespa

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
1
TA: BRIC is dood

René van Mourik - 5 feb, 08:45

"Tsss, met slot 254,79 staat de AEX precies in midden van 220-290. Terug naar BRIC-landen maar...?"

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
MtBaker
0
Dode mus (kanarie) is positief. Je moet de mijn uit. Anderzijds versterkt het juist het idee om juist nu in Bric te beleggen, immers is de correlatie afgenomen tussen de briclanden en ondersteunt het dus de gedachte tot diversificatie.
Ik vindt uw analyses overwegend goed, maar soms lijkt het zeer korte termijn en soms juist lange termijn. Een beetje inconsistent. Als Bric dood is vergaat het financiele systeem zeker.
Herr Professor
0
finance.yahoo.com/echarts?s=EEM#chart...

De EM tracker (die ook niet BRIC landen bevat, wel even opletten Rene!) doet het anders wel een stuk beter dan de AEX. Zelfde neerwaartse risico, maar veel groter opwaarts potentieel.

Je titel suggereert dat BRIC een slechte belegging zou zijn, en dat is dus niet zo.

Ik snap wel wat je met je titel probeert te zeggen: BRIC is niet meer een hechte groep qua koersverloop. Maar dat is nooit anders geweest, kijk maar eens naar de eerdere geschiedenis van die landen. De definitie van BRIC is eerder dat het om landen gaat met een enorm groeipotentieel, terwijl tegelijkertijd het neerwaarste risico beperkt blijft omdat deze landen min of meer worden opgenomen in de 'westerse' economien, of daar een essentieel onderdeel van uitmaken.

[verwijderd]
0
Obama Obama, Obama Obama Obama Obama, Obama Obama.

I repeat: Obama Obama, Obama Obama Obama Obama, Obama Obama.
mycall
0
Het feit dat het sterk opkomende economieen waren, was volgens mij DE reden dat ze gebundeld waren tot BRIC landen.
Als gevolg van de populariteit van de thesis over Goldman Sachs, werden de termen BRIC en BRICM (inclusief Mexico) uitgebreid met de termen BRICS (inclusief Zuid-Afrika (South Africa)) en BRICET (inclusief Oost-Europa (Eastern Europe) en Turkije).
En zo kan ik nog wel even doorgaan...
Punt is: ze hadden helemaal niet zoveel 'in common' als dat jij doet voorkomen. BRIC-landen profiteerden met name van elkaars opkomende economieen, en in die zin hebben Brazilie en Rusland het wat zwaarder nu dan India en China. Die redenering van jou klopt, maar om nu te zeggen dat BRIC dood is....is ietwat kort door de bocht. Sterker nog. Je bent ook nog eens erg laat met je conclusie.
[verwijderd]
0
Is er iets mis met autisten? Dit zijn bewezen goede beleggers omdat zij zonder al te veel emotie hun strategie bepalen en daar niet van af wijken.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

drpipi10 schreef:


De EM tracker (die ook niet BRIC landen bevat, wel even opletten Rene!) doet het anders wel een stuk beter dan de AEX. Zelfde neerwaartse risico, maar veel groter opwaarts potentieel.

Je titel suggereert dat BRIC een slechte belegging zou zijn, en dat is dus niet zo.


Ik kan me wel vinden in het verhaal van René van Mourik. De BRIC landen kenden een potentieel dat aanzienlijk hoger lag dan dat van de gemiddelde emerging markets. De kredietcrisis heeft de bezwaren duidelijk aan het licht gebracht. Door de sterk gedaalde grondstoffenprijzen is Rusland weer jaren teruggeworpen in de tijd.

Het herstel zal anders lopen dan in eerdere gevallen, hetgeen nu merkbaar begint te worden. Rendement YTD:

ING Hoog Dividend Aandelen -0,9%
Orange Global High Dividend +0,6%

Robeco Commodities +4,8%
ING Global Emerging Markets Fund +5,5%

OHRA Aandelenfonds +8,4%
ING Global Growth +9,5%

Hoogdividend aandelen lijken zeer aantrekkelijk te zijn vanwege het gemiddeld hoge dividendrendement van 7,4%. Toch hebben beleggers meer belangstelling voor groeiaandelen op dit moment, terwijl commodities en EM het ook goed doen.

Het groeipotentieel in de EM is hoog, maar het risico ook. Er lijkt een behoorlijk grote correlatie te zijn tussen grondstoffen en EM. Mijn keus is op een commodity fonds gevallen omdat dit fonds toch minder risico kent dan een EM fonds.

Totaalrendement december 2006-december 2008:

Robeco Commodities -24,0%
ING Global Emerging Markets Fund -43,8%
Bijlage:
Herr Professor
0
Zie je die scheve Batman in je commodities grafiek, Hythloday! Dat voorspelt niet veel goeds :-)

Ik mix zelf trouwens EM met commodities (en nog een hoop ander spul, ook dividend, growth, value, enz), gewoon maar spreiden en balanceren, ik ben niet zo'n timer.


[verwijderd]
0
[quote=drpipi10]
Ik mix zelf trouwens EM met commodities (en nog een hoop ander spul, ook dividend, growth, value, enz), gewoon maar spreiden en balanceren, ik ben niet zo'n timer.
/quote]

De vraag is of EM en commodities een goede spreiding is?

Een groeiaandeel kan ook een waarde aandeel zijn.
mrsplm
0
Een paard is een edel dier met een hoge intelligentie, maar dit terzijde.

Het ziet er naar uit dat die AEX 220 er helemaal niet komt. Obama heeft een hulpplan voor de financials. Maandag de details. Het lijkt mij logisch dat die Amerikanen vandaag al een flinke koerswinst zullen boeken.

Begrijp niet dat de financials hier in de EU niet beter reageren!

Einde van de bearmarket in ook in zicht volgens mij. Als je heel goed kijkt naar de macro's dan zit er een kleine verbetering in. Even een halfjaartje vooruit kijken en hupsakee!!

En ... het paart roert zijn staart, heeft flink gepaard en veel gebaard, eindelijk is haar karwei geklaard!

Wouw .. vet .. cool
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL...

Meer over René van Mourik

Recente columns van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. jun '12 AEX bodemt vóór de zomer 4

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 560,07 -0,65%
  2. BRAZILIE-Ibovespa 0,00 0,00%
  3. HONGKONG-Hang Seng Index 28.485,02 +0,09%
    Ga naar: Hefboomproducten
  4. INDIA-S&P BSE Sensex 24.673,84 -0,05%
  5. RUSLAND-RTS 1.387,06 +0,88%

Gesponsorde links