Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursstijging verwacht in 2009

Angst maakt plaats voor hoop
Beleggers gaan uit van beursstijging in 2009

Amsterdam, 6 januari 2009 – Beleggers beginnen 2009 voorzichtig positief. Uit de IEX Bull/Bear Enquête blijkt dat zij in 2009 een stijging van de AEX-index verwachten van 6%, maar dat percentage is al bijna behaald. Favoriet voor beursjaar 2009 zijn ING en Royal Dutch Shell. Beleggers verwachten dat Arcelor Mittal en Fortis het slechtst presteren in 2009.

Toppers
Stemmen
Floppers
Stemmen
ING
+9%
Fortis
-9%
Royal Dutch Shell
+9%
ASML
-5%
Tom Tom
+7%
Randstad
-5%
KPN
+5%
Corio
-5%

Wat betreft de economische verwachtingen, daar hebben beleggers iets minder vertrouwen in. In de komende zes maanden verwachten zij een dip, maar daarna een herstel waardoor 2009 toch een mooi jaar kan worden. De meerderheid van de IEX-lezers verwacht dat de AEX-index over een maand en over zes maanden hoger staat dan nu.

Dit alles resulteert in een stand van 49,7 voor de IEX Bull/Bear Indicator – dé Nederlandse beursbarometer - en dat is maar nipt onder het neutrale niveau van 50,0. Deze keer deden 897 beleggers mee aan de enquête.

Profs prositiever
Zoals elke maand ondervraagt Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij SNS Asset Management en columnist van IEX, professionele beleggers naar hun verwachtingen en favoriete en minst favoriete aandelen. 2009 wordt wat de professionals betreft conomisch gezien een drama. Over wat dat voor de beurs betekent, zijn de meningen sterk verdeeld.

Gemiddeld gaan zij uit van een AEX van 302, een plus van 23%. Daarmee zijn zij aanmerkelijk optimistischer dan de particuliere IEX-beleggers. De keuze voor het beste aandeel 2009 is voor de experts duidelijk: Tom Tom. Het aandeel wordt 22 keer als topper genoemd en slechts drie experts denken dat dit het slechtste aandeel gaat worden.

De meeste experts wijzen wel op de slechte gang van zaken in de eindmarkten, maar ook op het feit dat de koers al met 90% is gedaald in 2008. Unilever staat bovenaan het lijstje floppers. Deze keer deden 90 professionele beleggers mee aan Van Zeijl’s enquête, een record.

Toppers
Stemmen
Floppers
Stemmen
19
-8
4
-6
3
-6
3
-6

De complete resultaten van beide enquêtes staan op www.iex.nl.

Over IEX
IEX is de grootste financiële community van Nederland. Via de websites www.iex.nl, www.debeurs.nl, www.guruwatch.nl, www.beloggen.nl, eurobench.com en diverse nieuwsbrieven worden de abonnees continu op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, bedrijfsnieuws, adviezen van columnisten en de nieuwste beleggingsproducten. Sinds november 2004 geeft IEX – onderdeel van de Free Media Group - acht keer per jaar een beleggingsmagazine uit in een oplage van 45.000 exemplaren. IEXProfs, het magazine voor de échte belegger is het jongste lid van de IEX-familie.

--------------------------
Noot voor de redactie:
Wilt u meer informatie over de Bull/Bear Enquête? Dan kunt u contact opnemen met Pieter Kort, hoofdredacteur van IEX, via 020-4352182 of pieter.kort@iex.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Investor Relations IEX Group

In de Perskamer biedt de Investor Relations van IEX Group informatie over onze eigen IEX.nl. IEX Group heeft daarnaast ook de beleggerstitels Belegger, BeursOnline, DeBeurs, Guruwatch en IEX Geld, IEX Particioaties en IEX Profs met een totaalbereik van 1,25 miljoen beleggers. In België heeft IEX met Beursduivel maandelijk...

Meer over Investor Relations IEX Group

Recente artikelen van Investor Relations IEX Group

  1. jan '16 Nieuw op de beurs: IEX Group 9

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links