Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brokken met BRIC

Twee jaar geleden waren BRIC-fondsen een ware hype, de nieuwe marketingvondst van fondshuizen. Maar nu de beurzen van Brazilië, Rusland, India en China hard onderuit zijn gegaan, zitten BRIC-beleggers met de brokken.

De vraag is hoe de vier landen er nu voorstaan en of 2009 herstelkansen biedt voor de BRIC-toverformule. Op basis van de MSCI-data was China in 2008 (tot en met 10 december) met een rendement van -45% nog de beste van de veelgeprezen vierspan. Brazilië ging 55% achteruit, India 62% en Rusland 68%.

Het gemiddeld rendement komt daarmee uit op -57,5% en dat komt ook overeen met het rendement dat BRIC-fondsen haalden.

Die fondsen haalden, afhankelijk van de wegingen per land en de kwaliteit van de stockpicks een rendement dat ligt tussen de -52%(Schroders BRIC Fund) en -66% (ubam Equity BRIC+ Fund).

Lage waarderingen
De slechte rendementen zijn natuurlijk toe te schrijven aan de liquiditeitscrisis op de financiële markten, waarbij vooral posities in meer risicovolle assets en regio’s in razend tempo werden afgebouwd.

Dat zorgde ook nog eens voor een scherpe daling van grondstofprijzen, iets wat vooral Brazilië en Rusland vol in het middenrif raakte. Met die wereldwijde kredietcrisis als aanleiding is er in één klap heel veel lucht uit de bric-landen gelopen.

Dat is pijnlijk voor beleggers die zich door de hype en de marketingtamtam hebben laten meeslepen, maar mogelijk biedt het aantrekkelijke kansen voor nieuwe instappers. Want na het leeglopen van de bubbel worden de vier landen gekenmerkt door redelijke tot extreem lage waarderingen, weinig speculatie meer in de koersen en nog altijd aantrekkelijke vooruitzichten.

China, here to stay
De forward P/E (koers-winstverhouding op basis van toekomstige winsten) ligt op het laagste niveau van de afgelopen twintig jaar. Het risico zit hem in het feit dat in het verleden de winstdalingen in opkomende markten tijdens moeilijke jaren veel harder terugviel dan in de ontwikkelde markten.

Wereldwijd ligt die winstval bij het dieptepunt van de economische cyclus op 20%, in opkomende markten kan dat oplopen tot 50%. De vraag is of dat verschil dit keer ook zo fors oploopt. Ondanks de recente harde terugslag, zijn de fundamenten van met name China nog steeds intact.

De economische groei loopt ook in de BRIC-landen terug, maar is nog altijd stevig (in 2009 wordt 9% voorzien in China, 6% in India en 3% in Rusland tegenover krimp in de EU). Verder zijn de enorme beroepsbevolking en urbanisatie ook nog steeds krachtige factoren voor toekomstige groei.

Rooskleurige scenario's
Voor komende generaties zijn de vier BRIC-landen niet meer weg te denken van het wereldtoneel en beleggers kunnen er alleen daarom al niet meer omheen. Met, bijvoorbeeld, een olieprijs op 45 dollar zijn Rusland en Brazilië tijdelijk wat minder interessant.

Maar voor India en China zijn lagere prijskaartjes voor commodities helemaal niet slecht. Waar Brazilië de afgelopen jaren mijn favoriet was, is er na het crisisjaar een duidelijke voorkeur voor China.

Het is verleidelijk te kijken naar de schermutselingen van het afgelopen jaar en de rooskleurige China-scenario’s in de prullenbak te gooien, maar wie terugkijkt naar de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar, kan niet ontkennen dat de aardkorsten al langer in beweging zijn.

Hype met bubbels
Die aardverschuiving gaat de komende decennia onstuitbaar door en uiteindelijk zal China een wereldspeler van formaat zijn. Beleggers kunnen er daarom niet vroeg genoeg bij zijn. Van tijd tot tijd zal er echter wel een jaar als 2008 voorbij komen. Want China is een hype en elke hype gaat gepaard met bubbels.

Een BRIC-fonds met het accent op de C heeft dan ook mijn voorkeur, zoals KBC Equity Bric dat (naast drie landenfondsen) maar liefst zeven Chinese aandelen in zijn top-10 belangen heeft. Het is dan wel zaak dat de export weer aantrekt.

De Chinese exportcijfers vielen in november zwaar terug (-2%). Voor een economie die voor 40% afhankelijk is van export, is dat een flinke klap.

KBC Equity BRIC Schroder BRIC Fund

Dit verhaal is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 1 2009.
Download hier het artikel als pdf (gratis).


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Van Kleef heeft op moment van schrijven posities in DWS BRIC+. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geen Gezeik, iedereen rijk 8 januari 2009 22:51
    Interessante analyse. Ook aardig dat verschil tussen Rusland en Brazilie versus China en India wat betreft de gevoeligheid voor commodity-prijzen. Ik denk zelf dat India gezien zijn relatief geringe afhankelijkheid van export misschien wel de interessantste is van dit viertal. Indiase aandelen zijn volgens mij ook nog lager gewaardeerd dan Chinese. Als de grondstofprijzen weer gaan oplopen wat volgens mij zeker gaat gebeuren zullen ook Brazilie en Rusland weer erg interessant worden. Dat maakt BRIC-fondsen ook interessant als een soort hedgefund. Ze doen het vrijwel beter dan de markt ongeacht de ontwikkeling van de grondstofprijzen.
  2. bert pit 8 januari 2009 23:22
    Ik heb een behoorlijke partij AABRIC 2 gehad tot maart 2007. Winst gemaakt, verkocht, daarna korte tijd spijt. Later blij dat ik verkocht had.

    Het is een aandeel dat bijzonder hard op en neer gaat en sterk gerelateerd is aan grondstofprijzen.

    Gemiddeld weg zijn de indexen bij ons in de buurt zo'n 45 tot 50 % gedaald. De BRIC fondsen zijn wel 70% gedaald. Je moet dus wel stalen zenuwen hebben.

    Grondstoffen experts verwachten dat de prijzen binnenkort omhoog gaan, omdat er weinig nieuw geld zou zijn om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Of dat zo is, weten we binnenkort.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links