Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk in Vestas

Begin juni schreef ik een trilogie over de moderne windhandel. Ik was gecharmeerd geraakt van het Deense Vestas, ‘s werelds grootste fabrikant van windmolens. Vestas kan al jaren lang de molens niet aangesleept krijgen.

In juni waren beleggers daarvan nog zo onder de indruk, dat ze het fonds opboden tot boven de 90 euro. Bij een verwachte winst per aandeel over 2008 van 2,31 euro deed het aandeel een koerswinstverhouding (k/w) van 39.

Dat leek mij een beetje te gortig. Op dit moment is het aandeel Vestas iets goedkoper, 60% wel te verstaan.

Met het dieper worden van de kredietcrisis die onafwendbaar overgaat in een naar verwachting bovengemiddeld lange en diepe recessie, hebben beleggers kennelijk ook het vertrouwen verloren in het lang gekoesterde beleggingsthema van de alternatieve energie.

Nulpunt
Kennelijk wordt geredeneerd dat door de inmiddels met 65% gedaalde olieprijs de urgentie van overschakeling richting zon- en windenergie is verminderd. Dat valt nog te bezien. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde deze week voor een weer snel oplopende olieprijs, zodra de recessie achter de rug is.

Juist de fors gedaalde olieprijs en de recessie zorgen er voor dat oliebedrijven hun investeringen in exploratie nu scherp verminderen, zie wat Royal Dutch Shell vorige week op dit punt in het vooruitzicht stelde. De animo om marginale olievoorkomens, zoals de teerzandolie in Canada, tot exploitatie te brengen, is tot het nulpunt gedaald.

Aangezien het vele jaren kost voordat exploratie in de olieproductie tot uitdrukking komt, vreest het IEA dat na 2010 als gevolg van absolute schaarste de olieprijzen weer door het dak gaan. Dit scenario lijkt me niet implausibel. Daarnaast staan er nog zaken hoog op het prioriteitenlijst van de politiek zoals de terugdringing van CO2.



Tijdsperiode grafiek: 

Springlevend
Aankomend president Barack Obama heeft op dit punt hoge ambities, niet in de laatste plaats door de wens de VS in de toekomst minder afhankelijk te laten zijn van olie uit het Midden-Oosten. Aan deze motieven - schaarste, CO2 en politiek - kan, nu de wereldeconomie een mogelijk een lange recessie ingaat, nog het motief van economische stimulering worden toegevoegd.

Nu Keynesiaanse recepten weer uit de kast worden gehaald om de economie op te peppen, lijkt het mij dat omvangrijke investeringsprojecten in infrastructuur hoog scoren - inclusief die in alternatieve energieopwekking. Hoe dan ook, het beleggingsthema alternatieve energie is volgens mij nog altijd springlevend.

Was er echter in juni nog sprake van een te grote euforie, nu is eerder sprake van te diep pessimisme. Reden voor mij om opnieuw Vestas even onder de loep te nemen. De windturbinebouwer maakte op 6 november zijn resultaten over het derde kwartaal bekend.

Prima cijfers
De cijfers namen, wat mij betreft, alle angst over ingezonken activiteit weg.

  • De nettowinst bleek te zijn gestegen met 48% over een 55% hogere omzet
  • Daarbij verbeterde de winstmarge van 8,9% tot 9,1%
  • De orderportefeuille bedroeg 6,5 miljard euro, weliswaar iets minder dan de 7,6 miljard euro per 30 juni, maar toch nog goed voor een toename met 59% ten opzichte van september 2007

    De voorraden liepen eveneens hoog op tot 1,9 miljard euro Dat geeft in eerste instantie te denken, maar het is het resultaat van weloverwogen strategiewijziging van Vestas om zich meer te concentreren op grotere klanten. Daarmee worden afspraken gemaakt over een meer geleidelijke spreiding van de productie.


    Klik op tabel voor MS-Excel-sheet

    Gunstige vooruitzichten
    Tegelijk zijn deze afnemers bereid de financiering van de voorraad via vooruitbetalingen te financieren, waardoor Vestas in het derde kwartaal zelfs met een negatief werkkapitaal kon opereren. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal blijven onverminderd gunstig voor de windturbinebouwer.

  • Vestas verwacht de winstgevendheid dit jaar verder te kunnen opvoeren naar een operationele (EBIT) marge van 10 tot 12% bij een geraamde omzet van 5,7 miljard euro, een groei van 25% ten opzichte van 2007.

  • Voor 2009 heeft Vestas de capaciteit beschikbaar om een omzetgroei tot 7,2 miljard euro te kunnen realiseren. Een reductie van het personeelsbestand, dat de afgelopen vijf jaar verdubbelde tot ruim 16.000, wordt niet voorzien.

  • De operationele marge verbetert naar verwachting verder naar een 11 tot 13% range. De winstgevendheid wordt geholpen door de toegenomen service-activiteiten over de installed base

    Kopen!
    Op dit moment draaien er wereldwijd zo’n 35.000 Vestas windturbines. In 2009 is met onderhoud een omzetbedrag van 550 miljoen gemoeid, waarover een bovengemiddelde marge van 15% wordt verdiend. Voor 2009 ga ik uit van een omzet van 7 miljard euro waarbij een winst aandeel van bijna 3 euro per aandeel haalbaar moet zijn.

    Op de huidige koers van 35,60 euro levert dat een nu zeer schappelijke k/w van 12 op. Voor die prijs wil ik het aandeel graag in mijn IEX Portefeuille opnemen. Aangezien die portefeuille nu voor vrijwel 100% belegd is, moet er wel wat ruimte gecreëerd worden. Daarvoor komt Procter & Gamble in aanmerking.

    Het aandeel heeft zijn waarde als defensief aandeel het afgelopen jaar dubbel en dwars bewezen. Ik denk dat die functie nu vervuld is en wissel daarom dit fonds in voor Vestas. Ik verkoop op opening Wall Street 113 stuks Procter & Gamble à 61,80 dollar en koop op datzelfde tijdstip stuks 26 Vestas voor 6357 euro.


    Jacques Potuijt is onafhankelijk beurscommentator en onder meer IEX, VEB en Cash-columnist. Hij was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam en was ooit oprichter van het ABN Amro Trans Europe Fund. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Jacques Potuijt belegt peroonlijk uitsluitend in beleggingsfondsen. Als hij spreekt van “mijn favorieten aandelen” zijn het altijd de aandelen waarover hij schrijft en adviseert en die in portefeuilles van geadviseerde clienten kunnen zijn opgenomen. Potuijt beheert geen vermogen voor derden, maar consulteert slechts over hun beleggingsbeleid, waarbij ze volledig vrij zijn de adviezen al dan niet op te volgen en zelf ten volle verantwoordelijk blijven voor hun belegginsbeslssingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    14 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 13 november 2008 23:24
      quote:

      NicoAlbert schreef:

      Op welke beurs is Vestas genoteerd ?
      Alleen Denemarken ?
      Howdy,

      In USA vandaag UP 11.625%

      genoteerd op:
      VWS.CO VESTAS WIND SYSTEMS Copenhagen

      VWDRY.PK VESTAS WIND ADR Pink Sheets

      VWS.MU VESTAS WIND SYSTEMS Munich

      VWS.L VESTAS WIND SYSTEMS London

      3641235.PA VESTASIA Paris

      MLVES.PA VESTASIA Paris

      VWS.F VESTAS WIND SYSTEMS Frankfurt

      VWS.DU VESTAS WIND SYSTEMS DUS

      VWS.BE VESTAS WIND SYSTEMS Berlin

      VWS.DE VESTAS WIND SYSTEMS XETRA

      >--:-)-->
    2. [verwijderd] 14 november 2008 10:55
      quote:

      henkdepater123 schreef:

      lijkt me geen goede keuze. Vestas overweegt om uit offshore markt te stappen door technische problemen. Offshore is echte groeimarkt, wind op land minder
      Zou ermee te maken kunnen hebben dat Vestas windmolens maakt met een kleine generator en een tandwielkast. Andere producenten hebben geen tandwielkast, maar gebruiken een grote generator en een electronische omzetter. In mijn ogen is een tandwielkast een onderhoudsgevoelig onding, maar als je zoals vestas met een bepaald ontwerp veel ervaring hebt gooi je dat niet direct weg.
      Misschien een onzinrede, maar ik heb liever een andere windmolenproducent.

      de bos
    3. [verwijderd] 14 november 2008 10:58
      quote:

      kwaaie aap schreef:

      Vestas; een luchtspiegeling?

      Een windmolen is niet veel meer dan een door wieken aangedreven dynamo op een paal. Ik voorspel toenemende concurrentie (let op het gestaag dalende marktaandeel) en dalende marges. Elke markt wordt een keer volwassen.

      Toch is het ingewikkelder dan je denkt. Het probleem is de hoge gewenste betrouwbaarheid en de sterk variërende belasting. Er zijn makkelijkere producten om te kopieren.

      de bos
    14 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links