Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: S&P en Nikkei blijven zwak

Sinds S&P zoekt steun is er het nodige veranderd. De zwakte bleef overheersen. Er leek de afgelopen dagen overigens wel een doorbraak in de MACD aan te komen.

Maar die doorbraak is afgelopen woensdag na één dag alweer geneutraliseerd. Positieve divergentie in de RSI blijft wel aanwezig. Afgelopen vrijdag werd zelfs het laagste slot van de afgelopen jaren op de borden genoteerd.

De kans is groot op in ieder geval een tijdelijke bodem, die vandaag of in de komende dagen wordt gevormd. Pas een neerwaartse doorbraak van de dieptepunten uit 2002 geeft een nieuw zeer bearish signaal. Dit niveau ligt rond de 770.

Zwakte blijft dus overheersen in de S&P 500. Vooral de uiteindelijke doorbraak van het 61,8% Fibonacci-niveau rond de 1060 gaf een sterk nieuw verkoopsignaal.

S&P 500
Het eerstvolgende ijkpunt van 960 punten werd hierna snel doorbroken en lijkt momenteel de belangrijkste weerstand te worden. Regelmatig wordt na het doorbreken van dit laatste Fibonacci-niveau de gehele beweging alsnog gecorrigeerd. Dan kan de S&P 500 maximaal doorzakken naar het dieptepunt van 2002 rond de 770.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Toch komt de vorming van een bodem – in deze volatiele tijd – onverwacht en mogelijk niet op het voormalige dieptepunt. De beweging van afgelopen vrijdag met vandaag een mogelijk vervolg lijkt hierbij de laatste sell-off (capitulatie) te zijn geweest voor de komende periode.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Er is echter meer nodig voordat er een koopsignaal ontstaat vanuit de grafiek. Een eerste verbetering treedt op met een structureel slot boven de weerstand op 960. Voor definitieve uitbodeming moet de S&P 500 stijgen tot boven de vorige top op 1050 punten en een sluiten boven de dalende toppenlijn op dagbasis, nu rond de 995.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Vooralsnog lijkt dit een stap te ver. Wij houden een positieve crossing in de MACD in de gaten voor een goed instapmoment (nu nog steeds geen crossing) en een draai in de VIX (onder de 47 punten). Zolang de vorige top op 1050 niet wordt doorbroken, blijft deze markt echter een sell-the-rally-markt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei
De Nikkei maakte zowel vrijdagochtend als maandagochtend net als de rest van Azië, nieuwe capitulatiedagen door. Er was sprake van een Black Monday én een Black Friday. Opvallend is dat afgelopen vrijdag het dieptepunt uit 2003 getest werd rond de 7600.

Vandaag knalde de Nikkei hier fors onderdoor. Dit terwijl in eerste instantie meer langetermijnsteun rond de 7600 werd verwacht. Een structureel slot (van enkele dagen) onder dit niveau geeft een nieuw sterk verkoopsignaal. De huidige stand is echter nog geen aanleiding om korte longposities in te nemen.

Pas als de Nikkei dinsdag of woensdag met fors volume weer boven de 7600 komt, is de kans op een forse rally aanwezig. Ook de MACD van de Nikkei noteert op een zeer laag niveau. De mogelijke herstelbeweging moet dat ook plaatsvinden met een positieve crossing in de MACD. Het gaat hier overigens over de MACD op dagbasis.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De MACD op maandbasis ligt aanzienlijk hoger en heeft in de periode van begin deze eeuw op veel lagere niveaus genoteerd. Er is dan ook meer nodig voor enige verbetering op de langere termijn. De kans blijft reëel dat de Nikkei nu overgaat in een uitbodemingsfase, ondanks de nieuwe dieptepunten van de laatste dertig jaar.

Ook bij de Nikkei is het 61,8% Fibonacci-retracementniveau op 11.700 belangrijk op lange termijn. Het slot hieronder gaf een duidelijk verkoopsignaal. Toch waren wij hierbij niet uitgegaan van een test en zelfs een doorbraak van de steun van 7600 punten.

Ook voor de Nikkei geldt dat er een forse opwaartse beweging nodig is vorodat er sprake is van definitieve uitbodeming voor de lange termijn. Belangrijk ijkpunt voor de eventuele aanstaande opwaartse beweging is de horizontale weerstand op ongeveer 9500. Zolang deze niet wordt gebroken, blijft ook de Nikkei een sell-the-rally-markt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 oktober 2008 22:00
    Well, they're at least started reading The Financial Times, so there is hope ...
    If they would make it a permanent habbit to re-read what they have written and leave only the important bits in before they publish it ...
    Then we would get half the text and a clearer picture of what they are trying to say.
    But have to admit:
    From "buy the dips" to "sell the rally" is quite a turnaround for this duo. Back to reality:)

  2. [verwijderd] 29 oktober 2008 00:29
    Grafiekje op weekbasis, vanuit simplistisch oogpunt bezien is de markt veeel te snel doorgeschoten. Kop schouders meer dan genomen doelen.
    Voor mij een reden om niet te veel waarde meer te hechten aan de lows van 2003
    Zie ook Log MACD met dank aan N Bakker

    Oeps, ik lijk Ruli wel :-)
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links