Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Iets beter

Nog steeds is er geen duidelijk omkeerpatroon in de AEX te zien. Wel is er sprake van lichte verbetering in met name de technische indicatoren. Na één van de meest dramatische weken verhoogden wij vorige week onze kortetermijnopinie naar long.

De rebound die hierna plaatsvond keerde echter onder de belangrijke 309 punten. Hierna werd opnieuw een iets lagere bodem gemaakt. De kans op een test van de langjarige steun op 217 punten is nog steeds reëel.

Wij houden er rekening mee dat het einde van de dalingen in zicht is en dat de AEX bezig is met de draai van een dalende in een zijwaartse markt.

De bevestigingssignalen komen van een eventuele draai in de MACD, de verdere afkoeling van de VIX en een opwaartse doorbraak van de derde dalende versnellingsfase. Zolang deze signalen niet plaatsvinden, houden wij onze langetermijnopinie op short (sell-the-rally) en onze kortetermijnopinie op long.

Verkoopsignaal
Op de weekgrafiek is te zien dat de overdrijving/capitulatie in de afgelopen weken zeer groot was. Het koersdoel van een groot hoofd-schouderpatroon (sinds begin 2006) op 280 is ruimschoots gehaald. De neklijn hiervan ligt rond de 420. Het laatste belangrijke Fibonacci-retracementniveau (61,8%) rond de 350 is enige tijd geleden al doorbroken.

Dit is het Fibonacci-niveau tussen de bodem uit 2003 en de top van vorig jaar. Dit gaf zoals vaker genoemd een duidelijk verkoopsignaal, waarna de kans vooralsnog blijft bestaan dat de gehele bullmarkt wordt gecorrigeerd. Dit betekent dat de AEX alsnog de bodem op 217 in de komende weken zal kunnen testen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Sell-the-rally
Zolang er geen duidelijk omkeersignaal is, blijft deze langetermijnmarkt een sell-the-rally-markt. Pas een breuk met de voormalige dalende bodemlijn – nu rond de 283 – geeft een eerste verbetering voor de lange termijn en een mogelijk draai richting een zijwaartse markt.

Uiteindelijk zal de vorige top op 417 gebroken moeten worden om te spreken van een definitief einde van de huidige bearmarkt. Dit lijkt nu nog erg ver weg. Toch zal een draai naar een zijwaartse markt en uiteindelijk een nieuwe bullmarkt gepaard gaan met meerdere instapmomenten en een hoge volatiliteit.

Hierbij moet een nieuw duidelijk patroon te zien zijn van hogere bodems en toppen. Ook in 2003 had niemand er meer geloof in na de capitulatiefase, waarna toch een nieuwe langjarige bullmarkt werd ingezet. Maar zover is het voorlopig nog niet.

Duidelijke verbetering
Op de daggrafiek zijn nu drie dalende toppenlijnen te zien in de vorm van een steeds steilere versnellingsfase. Vorige week lag het niveau van de meest steile versnellingsfase rond de 309. Momenteel ligt deze fase rond de 290.

Een opwaartse doorbraak in de komende weken van deze dalende toppenlijn geeft een duidelijk verbeteringsignaal aan voor de korte termijn. In dat geval is de kans reëel dat de definitieve bodem in de AEX is gezet. In dit scenario zou een positieve crossing in de MACD perfect passen, wat een duidelijk omkeersignaal aangeeft.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeermoment
In ieder geval mogen we in de komende dagen een test van deze dalende toppenlijn verwachten. Als de AEX deze dalende toppenlijn opnieuw niet doorbreekt, achten wij de kans zeer groot op alsnog een test van de steun op 217.

Een opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn, met bevestiging boven de vorige top op ongeveer 303 punten geeft het startsein van wat wel eens een zeer forse kortetermijnrally kan worden. Hierbij kan een rechtstreekse opleving van de AEX richting de zone tussen 345 en 350 niet worden uitgesloten in de komende weken.

Wij willen wel benadrukken dat het hierbij vermoedelijk gaat om een omkeermoment voor de middellange termijn, die gepaard zal gaan met forse bewegingen voordat een patroon van hogere bodems en toppen zichtbaar wordt. Er zullen dus meerdere instap- en uitstapmomenten gaan komen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Lager volume
Veel hangt in de komende dagen en weken af van een positieve crossing in de MACD. Deze lijkt de laatste dagen al wel af te vlakken richting een draaimoment. Het is echter nog wel wachten op het definitieve signaal: de crossing. Overigens zijn de extreem lage niveaus van de MACD de laatste jaren niet meer voorgekomen.

Opvallend blijft de RSI. Hier is nog steeds sprake van positieve divergentie, oftewel een lagere bodem in de AEX en een hogere bodem in de RSI. Dit betekent dat de verkoopdruk toch begint af te nemen. We zien dit overigens ook terugkomen in het volume in de AEX.

Tevens geeft de RSI sinds gisteren een koopsignaal door voor de eerste maal de dalende toppenlijn (sinds de top rond 55 punten) te doorbreken. De technische indicatoren beginnen dus aanzienlijk te verbeteren, wat uiteindelijk kan resulteren in een opwaartse doorbraak van de AEX van de meeste steile dalende toppenlijn rond de 290.


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2008 15:41
    quote:

    premier.i.c. schreef:

    Samengevat: de AEX kan stijgen, maar kan ook dalen.

    Wat hebben we toch veel aan deze jongens!
    Dat begrijp je verkeerd. Samengevat komt het er op neer dat men nog een spike omlaag verwacht, de definitieve bodem zien, waarna het herstel intreedt. Dat is door genoemde analisten al langere tijd verwoorde analyse.

    Michael Ahrens column van vandaag.

    Serieuze ‘bear markten, en ik mag veronderstellen dat wij ons in een serieuze ‘bear market’ bevinden, hebben namelijk de neiging dubbele bodems te vormen of in ieder geval na een eerste substantiële stijging weer fors te corrigeren. Vaak ligt tussen de eerste en de tweede bodem wel enkele maanden. Waar het om gaat is dat de markt tijd nodig heeft om een solide basis te bouwen van waaruit een duurzame stijging kan inzetten.

    Dat betekent dat u als belegger met een langere horizon straks kansen en tijd genoeg heeft om posities in te nemen. Richt u dan op aandelen en sectoren die duidelijk voorlopen op de markt. Met andere woorden, zij presteren beter dan de markt en hebben al een duidelijk bodempatroon afgemaakt. Uiteraard kunt u deze analyse combineren met een eenvoudige doch doeltreffende fundamentele analyse.

    Inmiddels is duidelijk geworden dat het in de komende jaren moeilijker zal worden om geld te lenen. Met name ondernemingen die veel vreemd vermogen hebben en dat moeten herfinancieren kunnen wel eens met de situatie geconfronteerd worden dat deze herfinanciering een stuk duurder uitvalt dan voorheen. Het ligt dan voor de hand als belegger naar bedrijven te kijken die relatief weinig vreemd vermogen hebben, maar wel over een hoge mate aan stabiele kasstromen beschikken.

    Waar het in grote lijnen op neerkomt is dat u als belegger niet de markt hoeft na te jagen om rendement te behalen. Dat is nog nooit goed geweest. De rendementen die nu kunnen worden behaald als je goed kunt timen zijn natuurlijk erg mooi, maar ik ken maar weinig mensen die dat goed en vooral consistent kunnen. Beter is het om met een goed plan en zonder emotie te werk te gaan. Een dergelijk plan had u zeer waarschijnlijk ook behoed om nog steeds in aandelen belegd te zijn, terwijl tal van (technische) signalen erop wezen dat je daar nu echt niet in moest zitten.

    Er zijn in de loop der tijd tal van boeken verschenen die u op een heldere wijze laten zien dat planmatig beleggen niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat u op die manier niet afhankelijk bent van een te dure vermogensbeheerder of fondsmanager die het over het algemeen niet beter doen dan de markt. Wellicht is dat voor de nabije toekomst de beste investering die u kunt doen.
  2. [verwijderd] 21 oktober 2008 17:16
    quote:

    xyxyxy schreef:

    Ga Edward Loeff nu a.u.b. niet met knabbel en babbel vergelijken.
    Loeff laatste 6mnd 95% juist tegen het duo 5%.

    Mensen zelfs op nickname afkraken zegt meer meer over jou dan over hen.
    Aan een moderator hebben we hiet geen ENKELE behoefte.
    Iemand die een zinnige bijdrage levert kan ik waarderen. Ongeacht of ik het er wel of niet mee eens ben. Daar kun je zinvol mee in discussie gaan. Iemand die onzin uitkraamt of wellicht de draak probeert te steken met als doel de betere analisten af te kraken mag ik van repliek dienen. En "rare kwast" is een normale gangbare nederlandse uitdrukking die in dit geval toevallig een raakvlak heeft met een gekozen nickname.
    Kennelijk heb je niet in de gaten dat dit soort "nieuwkomers" hier is voor leedvermaak en niet om aan inhoudelijke discussies een bijdrage te leveren.
  3. kwast-c 21 oktober 2008 18:06
    Mijnheer FINTECH kan mij niet afkraken,maar bedankt voor uw reactie xyxyxy.Ik denk dat mijnheer fintech mijn onzinnig stukje niet heeft begrepen.Leedvermaak heeft deze"nieuwkomer"niet
    die overigens al meer dan 6 jaar de iex leest
    en nu zins kort pas de moeite heeft genomen om lid te worden
    mvrg Kwast-c
  4. [verwijderd] 21 oktober 2008 18:20
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    TA: Iets beter

    Bas Heijink & Ruurd Haan - 21 okt; 15:00 uur

    "De indicatoren laten een kleine verbetering zien, maar een écht omkeerpatroon is nog ver weg..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Knabbel en babbel komen met commentaar dat we wel omhoog kunnen. Welke kant denk je dat we opgaan? Juist...... Mooie contra indicatoren!

    Jullie zijn verantwoordelijk voor de porto van ING? Hoeveel hadden ze daar ook alweer nodig? Hadden jullie geen posities moeten gaan sluiten rond de jaarwisseling? Of een paar fti-tjes short o.i.d.?

    Veel succes,

    Blinker
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links