Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Route 666 goud

Vrijdag stond er in de Volkskrant een artikel met de kop: "Beleggers vluchten in veilig goud". Nu draai ik inmiddels lang genoeg in het financiële wereldje mee, om te weten dat de woorden beleggen en veilig niet altijd samengaan.

Ik heb ook geleerd om extra op te letten als journalist berichten met een dergelijke strekking schrijven. In dit soort situaties heb ik nog steeds de neiging om terug te vallen op een oude hobby van me: het bekijken van plaatjes.

Wanneer in eerste instantie het wat langere termijn koersverloop van goud wordt bekeken, dan valt op dat nog steeds sprake is van een stijgend verloop.

In de langere grafiek (afbeelding 1) is deze stijgende trend gesymboliseerd door de oplopende steun trendlijn, waarboven de koers van het goud zich onveranderd bevindt.

Vooruitlopen
Sterker, vrij recent heeft de koers een daling tot aan deze trendlijn laten zien waarna het goud sterk opveerde. Deze sterke stijging was waarschijnlijk aanleiding voor de krant om het edelmetaal nog eens extra in het zonnetje te zetten. Toch lijkt met het verhaal van de succesvolle test van de trendlijn slechts de helft van het verhaal verteld.

Bestudering van de RSI (=Relatieve Sterkte Indicator) leert immers dat deze de test van de steunlijn niet heeft overleefd. Nu wil de theorie dat in een stijgende beweging de RSI niet door haar relatieve steun mag zakken en daarnaast stelt de theorie dat deze indicator een leidend karakter heeft. Met dit laatste wordt bedoeld dat de indicator veelal vooruitloopt op het toekomstige koersverloop van de onderliggende waarde zelf.

In afbeelding 2 is de daggrafiek van het goud afgebeeld. In deze grafiek valt goed te zien dat na het voorlopige hoogtepunt van de koers tot boven de magische 1000 dollar van midden maart, het koersverloop zich het beste laat omschrijven als een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems.

Neerwaartse trend
Na het testen van de langere termijn steunlijn midden september is de koers vorige week wel fanatiek gestegen, maar vooralsnog resteert slechts een lagere top. Het hoogtepunt van vrijdag is interessant omdat deze vooralsnog is neergezet op een belangrijk Fibonacci retracement niveau van zowel de daling van maart tot aan september, als van de daling van juli tot aan de meest recente bodem van september.

De reversal bar die vrijdag is neergezet duidt daarnaast ook op een markt die even op adem moet komen. Wordt ook op dagbasis het koersverloop van de RSI bekeken, dan valt op dat deze al sinds maanden in een mooi neerwaarts gericht trendkanaal zit. Met de sterke stijging van afgelopen week is deze indicator van de steunlijn van het kanaal tot aan de weerstandslijn van het kanaal geschoten.

Daarnaast valt op dat de indicator al maanden niet overbought raakt, terwijl de bodem van midden augustus wel tot onder de oversold lijn raakte. De optelsom van deze technische factoren geeft aanleiding om toch nog eens goed na te denken of het goud op dit moment inderdaad wel zo'n veilige belegging is.

660
Op basis van de breuk van de steunlijn in de langere termijn RSI en het correctieve karakter van de stijging van vorige week, moet serieus rekening worden gehouden met een nieuwe verkoopgolf. In deze verwachte verkoopdruk zal de koers van het goud waarschijnlijk het voorbeeld van de RSI volgen en door zijn steun heen zakken. Op basis van Fibonacci extensie kan dan ook een eerste richtpunt worden bepaald voor de komende weken rond de 660 dollar.


Geert Jan Nikken is senior technisch analist én oud-IEX-columnist. Hij is wel werkzaam in de financiële dienstverlening, maar hij schrijft deze column op strikt persoonlijke titel. Nikken heeft momenteel geen enkele exposure (long of short) naar goud toe.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
68 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
quote:

Nikken schreef:


de rally naar 625 kan nu echt ieder moment beginnen....:-))

GRS

Wordt al stevig op ingeschreven.
Bijlage:
murc
0
quote:

Nikken schreef:


[quote=murc]
Zit een update van de AEX voorspeling er ook aan te komen..?

Murc
[/quote]

de rally naar 625 kan nu echt ieder moment beginnen....:-))

GRS

==============================================================

KIJK dat is sportief, daar heb ik respect voor..
Ik weet ook best wel dat er soms omstandigheden zijn die niet te vangen zijnin de TA..

maar misschien dat vele lezertjes dat anders zien..enige begeleiding is dan toch wel op zijn plaats met een update..of verklaring van..
zal ik het alsnog even melden..vooruit dan..(:>>

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

" TA kan met name in een wat meer rustige markt houvast geven als het onduidelijk is welke richting er gevolgd moet worden.

Helaaas zijn er op dit moment zoveel HARDE negatieve economische nieuwsfeiten dat deze feiten de TA wegdrukken in relevantie.

Ik ben nog niet ontslagen, maar houd me nu vooral even bezig met het poetsen van de TA monitors en het moed inspreken van de collega's die wel aan de bak zijn en/of geraadpleegd worden."....
,
murc

[verwijderd]
0
Mijn complimenten GJ, je hebt wederom laten zien dat je een van de besten in je vak bent.

Nu nog een analyse van de AEX en dan komt alles weer goed ;-)
murc
0
Dus als ik het goed begrijp..

Zolang die voorspelling er niet is gaan we verder down..?

Murc
ro1946
0
quote:

Nikken schreef:


[quote=murc]
Zit een update van de AEX voorspeling er ook aan te komen..?

Murc
[/quote]

de rally naar 625 kan nu echt ieder moment beginnen....:-))

GRS
Hee GJ,

Je bent, weer even, terug. Vind ik fijn. Altijd goed om wat van je te vernemen. Sjonge sjonge, wat hebben ze hier gelachen om je stukje van vorig jaar. Natturlijk pas toen duidelijk werd dat de beurs instortte. Maar ik nam, en neem, je serieus. Uiteindelijk kan iemand die niet dagelijks een stukje schrijft, wat jij altijd deed en nu Rene van Mourik doet, onderweg nog zijn mening bijstellen.
Eind vorig jaar had ik al mijn geld al rustig op jaarsdeposito geparkeerd. Dat is nu vrij. En ik popel, mijn handen jeuken. Niet om naar de 625 te gaan, zou wel prettig zijn natuurlijk, maar om meer rendement te maken dan op een spaarrekening.
Iedereen, werkelijk iedereen, praat nu over 218 als finale steun. En je ziet de markt wil daarheen, gaat daar dus heen. 218 Trekt als een magneet. Dus ga ik daar ook maar weer kopen. Als jij dit leest zou ik graag je opinie willen vernemen. Als ik je mening mag vernemen, het liefst op mijn mailadres loggerstraat123@yahoo.com , het gaat verder niemand wat aan, krijg je van mij weer een speciaal oudejaarskistje van Hajenius, net als drie jaar geleden.

Groeten, Respect en, natuurlijk, Succes,

Robert D.
[verwijderd]
0
quote:

jaap_10 schreef:


Is de consequentie van bearish zijn op goud niet dat je bullish moet zijn op de dollar ?

Daar lijkt me toch niet zoveel reden voor.Nu al meer Jaap?

GJ Nikken, vind je zwak tov dat "sukkelstuk"

Schaapjes zijn er overigens zo te zien nog genoeg. Jezus wat een achterlijke wereld.

GJ doe eens een nieuwe gooi;

Koersdoelen van AEX, Dow en Nikkei voor 1 januari 2010. Een maand of vijftien verder dus.

Alvast op voorhand dank voor de moeite!

Vr gr

Meneer de Groot.
[verwijderd]
0
68 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. ...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gesponsorde links