Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gouden glijbaan

Maakt u zich geen zorgen, de goudprijs staat binnen een paar maanden weer op 1.000 dollar volgens een Canadese goudproducent. Dat niveau werd in maart van dit jaar ook aangetikt. Ondertussen staan we -25% lager en we zijn nog niet onderaan de gouden glijbaan.

De daling werd versneld ingezet op het moment dat naked short selling in banken door de SEC werd verboden. Stom toeval? Daar is niet iedereen van overtuigd. Er wordt driftig gespeculeerd dat de shorters van banken naar grote goudmijnen zijn overgestapt.

De HUI-index, die bestaat uit de vijftien grootste golddiggers, staat sinds de top van juli bijna -50% lager. Daarvoor worden op goudsites verschillende redenen genoemd.

De opkrabbelende dollar, institutionele beleggers en hedge fondsen die door onttrekkingen van beleggers gedwongen werden posities af te bouwen. Ze krijgen allemaal de schuld, net als de vermeende switch van de short sellers naar goud.

Handdoeken
De goudmijnen hebben niet alleen last van de dalende goudprijs, maar ook van oplopende energieprijzen en gestegen exploratiekosten. De goudprijscrash dwingt echter tot een kniebuiging die dieper gaat dan werd verwacht. Toch denkt Sean Boyd, CEO van Agnico Eagle Mines nog steeds dat goud wel weer herstelt richting de mythische 1000 dollar.

Technisch ziet het plaatje van de goudprijs er na de laatste dalingen echter niet echt okselfris uit. Woensdag werd een nieuwe twaalfmaandsdieptepunt aangetikt. Jon Nadler, senior goudanalist op Kitco.com, wacht op rondvliegende handdoeken die van alle kanten in de ring gegooid worden. De vraag is hoelang we daar nog op moeten wachten.

Goud staat niet alleen in zijn onderbroek, ook andere edelmetalen worden gestript. In de beleggingsfondsenmarkt is dat goed zichtbaar. De twee paradepaardjes uit de sector, beide uit de gerenommeerde stal van BlackRock, liggen er asgrauw bij. Blackrock GF World Gold verloor de afgelopen drie maanden -32% in waarde en BGF World Mining leverde -39% in (in euro’s).

Roekeloos
Dat beide fondsen tot de top van hun sector behoren, wijst het verleden ontegenzeggelijk uit. Maar die sector is nu de hoek waar de hardste klappen vallen. Wie in de fondsen zit, kan op dit moment weinig anders doen dan die klappen incasseren en wachten op betere tijden. Wie er nog niet in zit, maar verlekkerd op het juiste instapmoment wacht, moet geduld oefenen.

Zet de fondsen op uw watchlist, ga op uw handen zitten en telt u tot tien. Of desnoods tot honderd. Er is geen reden aan te nemen dat goud vanaf hier al herstelt. Technisch lijkt de weg vrij voor een daling van nog eens 100 dollar per ounce. De fondsen kunnen vanwege bovengenoemde redenen nog wat verder wegzakken dan die extra dip van -15%.

Maar daarna kan voorzichtig instappen (in twee of drie stappen) nauwelijks nog roekeloos worden genoemd. Als u de komende maanden tegen deze ramsjprijzen een positie van circa 5% van uw fondsenportefeuille opbouwt in één van beide fondsen, bent u met een horizon van minimaal drie jaar straks spekkoper.Tijdsperiode grafiek: 

Nu instappen lijkt voorlopig nog veel te vroeg. Eerst maar even een bodempje leggen in die goudprijs. Of meteen maar een scherpe rebound. Die eerste paar herstelprocentjes die u daarmee misloopt, kunnen de pret in 2011 echt niet meer drukken. Een heftige, opwaartse beweging is helaas niet boven de 650 dollar te verwachten.

U kunt natuurlijk ook gewoon een indexfonds kopen...


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

BlackRock Global Funds World Gold Fund A2 EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BlackRock Global Funds World Mining Fund A2 EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Gouden glijbaan

Peter van Kleef - 11 september 2008, 14:30 uur

"Eerst goud naar 600 dollar, dan uitbodemen en daarna Blackrock GF World Gold kopen..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
raulgol
0
hehe, stel je had goud gekocht begin 1991 ($350).
of je had de aexindex gekocht iets boven de 100 euro.
je kunt nu $755 krijgen of 390 euro.
dan vergeet ik voor het gemak even de dividenden die je op een dom indexfonds krijgt.
[verwijderd]
0
Knap hoe je die column precies hebt geschreven op de bodem van de goudprijs en die niet te verwachten heftige, opwaartse beweging is uiteindelijk tóch gekomen.
Peter van Kleef
0
quote:

JK _55A3 schreef:


Knap hoe je die column precies hebt geschreven op de bodem van de goudprijs en die niet te verwachten heftige, opwaartse beweging is uiteindelijk tóch gekomen.


Och, timing is alles
smith&jones
0
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hi...

Meer over Peter van Kleef

Recente columns van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare