Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rentebesluit

Ons eerste koersdoel (daterend vanuit mei) van 4,70% voor de 10-jaars Nederlandse rente werd in juni van dit jaar al behaald en doorbroken. Er werd een nieuwe hogere top op de borden gezet rond 4,85%.

Een snelle vervolgstijging van deze zogenaamde lange rente richting ons uiteindelijke koersdoel van 5,40% bleek echter niet direct realiseerbaar. In juli werd de stijgende bodemlijn sinds de dubbele bodem van 3,95% gebroken.

Wij gaven hierbij aan dat dit een verkoopsignaal zou geven richting maximaal 4,25%. Nu dit niveau is getest, is dit een goede gelegenheid om long te gaan in de rente, ofwel om posities in lange obligaties wederom af te bouwen.

Wij houden voor de komende maanden rekening met een hernieuwde test van de toppen van dit jaar en mogelijk alsnog ons koersdoel van 5,40%.

Lange termijn koersdoel
De kracht voor een vervolg van de stijgende trend komt met name vanuit de trendomkeer in 2007. Vorig jaar werd voor de eerste keer de lange termijn dalende trend - sinds begin jaren negentig, zie de dalende blauwe lijn in de grafiek - structureel gebroken. Dit gebeurde met een overtuigend stijgend trendkanaal vanaf de 3,05% medio 2005.

Waarom hanteren wij een lange termijn koersdoel van 4,85% tot 5,40%?

  • Dit komt ten eerste door een W-formatie die gemaakt is met een dubbele bodem op 3,95%. Bij de vorige doorbraak boven 4,70% was een koersdoel van 5,45% te berekenen
  • Verder ligt hier ook in de komende weken de bovenkant van de lange termijn stijgende toppenlijn (sinds medio 2005) en een lange termijn horizontale weerstand
  • Als laatste komt 5,40% uit de bus bij het maken van een Fibonacci projectie

    Waarom zakt de 10-jaars rente nu niet dieper weg? Rond 4,25% ligt een solide lange termijn horizontale steunzone. Verder ligt hier volgens de Fibonacci retracement techniek het maximale terugvalniveau, namelijk het 61,8% niveau. Dit niveau is te berekenen tussen de bodem van 3,95% en de recente top rond 4,85%.

    De belangrijkste technische indicator die ons te kennen geeft dat er een sterke stijging aan zit te komen is de MACD. Deze indicator geeft op een zeer laag niveau (dit dieptepunt komt maar zeer zelden voor) een positieve crossing. Dit geeft een sterk koopsignaal voor de middellange tot lange termijn.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

    Test 4,85%
    Opvallend is natuurlijk wel dat de doorbraak boven de 4,70% maar tijdelijk is geweest en naar de mening van sommigen een valse uitbraak. Volgens ons is deze uitbraak wel valide en vormde deze een hogere top. In de laatste dagen testte de 10-jaars rente ons maximale terugval niveau rond 4,25% en deze bleek te sterk.

    Ondanks dat het middellange termijn stijgende trendkanaal is verlaten, is er voor de langere termijn nog steeds sprake van een patroon van hogere bodems en toppen. De komende weken verwachten wij minimaal een hernieuwde test van 4,85%. Tussen het huidige niveau en 4,85% liggen echter genoeg horizontale weerstanden.

    Wij verwachten echter geen tot beperkte weerstand rond de meeste niveaus. Belangrijkste horizontale weerstanden liggen om de 0,10%, te weten 4,50%, 4,60% en 4,70%. Pas een structureel slot onder 4,25% geeft een verslechtering aan, waarna een verzwakking mag worden verwacht richting in eerste instantie 3,95%.


    Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




  • Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

    Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

    Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

    Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

    1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
    2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
    3. okt '08 TA: Iets beter 23

    Gerelateerd

    Reacties

    9 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 29 augustus 2008 14:16
      Waarom kijken jullie technisch naar de Nederlandse rente en niet de Duitse benchmark? Zeker dit jaar gezien de bewegingen in onderliggende landenspreads, is het volgens mij betrouwbaarder om naar de Duitse rente te kijken dan de Nederlandse. Daar de landenspreads dit jaar zo z'n eigen dynamiek heeft (oa. swapsspread widening). Zelfs 10 jaars Nederland heeft 30 bp over Duitsland gehandeld.

      Als je sec naar Duitsland kijkt dan zie je namelijk dat op 4.70 juist een dubbele top is gevormd, en dit lijkt me een omkeerpatroon in de stijgende trend.
      Ook fundamenteel met een afnemende inflatiedruk en verdere verzwakking van de economische cijfers is het aannemelijker dat de rente verder zal dalen. Ik heb persoonlijk als target 3.95% in 10 jaars Duitsland.
    2. josfk 29 augustus 2008 16:28
      De stijging van de Bund is de afgelopen week gestopt door 115 nivo. Maar zit nog steeds in stijgend trendkanaal, de vraag is of deze barriere wordt genomen. Vandaag is wel de NL9828 met kracht door de MA200 gebroken. Het lijkt mij dat de renterichting nu bepaald wordt door de olieprijzen en dollarkoers
    3. [verwijderd] 29 augustus 2008 16:43
      quote:

      Sell Sell Sell! schreef:

      Ik denk dat sneeuwvlokje gelijk heeft, zeker ook omdat die hoge rente zowel investeringen door het bedrijfsleven alsmede het consumptieniveau en daarmee economische groei in de EU in de weg staat. En dat weten ze bij de ECB ook.
      Realiseer je wel dat de ECB niet zo heel veel kan doen aan de lange rente, behalve groei en inflatieverwachtingen noemen, waardoor de markt dit inprijst in de lange rente. Maar de financieringsrente waar jij het hier over hebt is de korte rente.
    4. [verwijderd] 29 augustus 2008 16:46
      quote:

      josfk schreef:

      De stijging van de Bund is de afgelopen week gestopt door 115 nivo. Maar zit nog steeds in stijgend trendkanaal, de vraag is of deze barriere wordt genomen. Vandaag is wel de NL9828 met kracht door de MA200 gebroken. Het lijkt mij dat de renterichting nu bepaald wordt door de olieprijzen en dollarkoers

      114.90 - 115 lijkt inderdaad zelfs een dubbele top te vormen, maar echt omlaag wil de bund vooralsnog ook niet. Verwacht dat je daarvoor een sterke rally op de aandelenmarkt moet gaan krijgen. En daar heb ik ook m'n twijfels bij.
    5. [verwijderd] 29 augustus 2008 16:47
      De ECB loopt aan het handje van de FED. De inflatie mocht niet aangepakt worden (geen rentebesluit) omdat dit niet wenselijk was in verband met de heersende kredietcrisis.
      Zodra dit een feit was, werd de EUR door de Amerikanen als zwakke valuta bestempeld waarop de dollar aan kracht won en de olieprijs daalde.
    6. [verwijderd] 29 augustus 2008 18:26
      quote:

      fintech schreef:

      De ECB loopt aan het handje van de FED. De inflatie mocht niet aangepakt worden (geen rentebesluit) omdat dit niet wenselijk was in verband met de heersende kredietcrisis.
      Zodra dit een feit was, werd de EUR door de Amerikanen als zwakke valuta bestempeld waarop de dollar aan kracht won en de olieprijs daalde.

      Denk dat de ECB juist wel de inflatie aangepakt heeft, maar dan in een vroeg stadium door niet mee te gaan met de agressieve renteverlagingen van de FED in februari/maart en zelfs met de renteverhoging van juli.
      Het feit dat de dollar aan kracht won is volgens mij meer een gevolg van de verwachting dat het rentedifferentieel kleiner wordt omdat de FED "klaar" is met verlagen en de ECB waarschijnlijk nog moet gaan verlagen.
    9 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links