Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Schrikken

Een dagverlies voor de AEX van 2,9% was tussen medio 2003 en vorig jaar een zeldzaamheid. Niet verrassend boekte de index in deze periode fraaie koerswinsten. In een bearmarket zijn zulke uitslagen minder zeldzaam.

Alleen dit jaar was het al de zesde beursdag van deze omvang. In een bearmarket zijn er dalende, richtinggevende fases en opwaartse correctieperiodes. Negen van de tien keer zijn koersdalingen van deze omvang in de richtinggevende fase.

De laatste maand was de index juist bezig met een opwaartse correctie. Dit is daarom moeilijk met elkaar te rijmen. De afgelopen dagen gaf ik aan dat zolang de index in de 400-415 zone bleef, het scenario van herstel ongeschonden bleef.

Met een slot op 398,75 is de ondergrens nipt geschonden. Een schoonheidsfoutje dat wellicht vandaag al weer wordt weggewerkt?

Financials VS…
De manier waarop de index onder 400 sloot baart echter zorgen. Ik schrijf het huidige herstelscenario nog niet af, maar dat dit onder vuur ligt is duidelijk. Hiermee bedoel ik niet dat de index weer direct in een nieuwe, dalende fase terecht komt. Een hernieuwde test van de juli bodem op 375 komt dan echter wel weer in het zicht.

In de VS stonden de financials weer onder druk. Een tijdje terug toonde ik al het technische plaatje van een aantal grootmachten. Dat is er in de tussentijd niet op vooruit gegaan. Diverse fondsen testen hun dieptepunten van een maand geleden, of zijn daar naar op weg. Kort gezegd balanceren de financials op het randje van een nieuwe daling.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Column door: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente columns van René van Mourik

 1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
 2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
 3. jun '12 AEX bodemt vóór de zomer 4

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

American International Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JPMorgan Chase & Co

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 574,96 16:59
  +9,40
  +1,66%
 2. American International Group 31,720 16:43
  -0,260
  -0,81%
 3. JPMorgan Chase & Co 104,167 16:44
  +0,347
  +0,33%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare