Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onm8tig

De G8 was deze week weer een paar dagen samen in Japan. Je kunt je afvragen waarom deze acht leiders eigenlijk bij elkaar zitten. Het was een economische top, maar het zijn niet de economisch grootste landen ter wereld.

Ik zet in de eerste tabel voor u op een rij hoe de G8 er volgens de statistieken uit moet zien. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat China en India er ook bij moeten. Ik zou zeggen eerst dan even Spanje en Brazilië.

Al gauw dan volgt Zuid-Korea. Onze premier Jean-Peter Balkenende mag pas aanschuiven als het een G16 wordt. Europese Commissie-voorzitter José Barosso mocht als vertegenwoordiger van de Europese Unie ook even aanschuiven als wormvormig aanhangsel.

Ik hoop dat er nog een er plekje aan de eettafel voor hem vrij was. Op de G8 was hij namelijk nummer negen.

25
Even voor de oplettende lezer: de 25 landen in mijn tabel zijn niet de 25 grootste landen qua economie, maar de 25 landen die in de overige lijstjes in deze column het meeste voorkomen, vandaar. Voor beurzen gelden natuurlijk weer andere regels. Beurswaarde is pas échte economische waarde.

Marktkapitalisatie
Wat leveren al die beursgenoteerde bedrijven bij elkaar op? Dat ziet u in tweede tabel. Wat mij hier opvalt is dat China weliswaar een ontzettend hoge beurswaarde heeft, maar qua weging in de MSCI World Index nauwelijks van Nederland afwijkt. Dat betekent dat een aantal andere wegingen juist vergroot worden.

De VS is goed voor 47,4% van de MSCI World index, terwijl ze slechts 30,5% van de totale wereldwijde beurswaarde vertegenwoordigt. De bron van deze cijfers is overigens Amerikaans (Bloomberg), dus daar kán geen vooringenomenheid liggen. Als ik het via Datastream meet, kom ik een flink stuk lager uit (30,5%).

Anti-globalisten
Nog een laatste lijst: anti-globalisten demonstreerden een paar honderd kilometer van Toyako vandaan. Wat heeft dat voor zin, vraag ik mij af. Blijf dan thuis. De reden is omdat er besluiten worden genomen die het grootste deel van de wereldbevolking treffen, terwijl deze mensen er zelf niets over te zeggen hebben.

Sinds wanneer worden er besluiten genomen op de G8? Dan weet ik betere plekken om te protesteren. Anyway, het lijstje zoals als het er volgens de anti-globalisten eruit moet zien. De media en de demonstranten hadden weer een reden om af te reizen en kijken nu uit naar het nietszeggende reisje naar La Maddalena in Italië in 2009.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2008 14:39
    quote:

    Corné van Zeijl schreef:

    Europese Commissie-voorzitter José Barosso mocht als vertegenwoordiger van de Europese Unie ook even aanschuiven als wormvormig aanhangsel.

    Ik hoop dat er nog een er plekje aan de eettafel voor hem vrij was. Op de G8 was hij namelijk nummer negen.
    Ik snap niet goed wat Corné hier bedoelt. Als hij verwijst naar het feit dat Spanje nummer 9 staat in zijn lijstje, dan zou hij misschien nog eens moeten kijken naar de nationaliteit van Barosso, want hij is een Portugees.
  2. [verwijderd] 12 juli 2008 11:17
    Beste Spykens,
    Ik bedoel er meer te zeggen dat hij nummer 9 in de G8 is en dus dus in principe niets vertegenwoordigd. Het 5e wiel aan de wagen.

    De Europese Unie zou er kunnen zitten, maar dan moeten de Europese staten hun plekje opgeven. Dan zullen ze als laatste doen.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  3. jrxs4all 12 juli 2008 13:06
    quote:

    PingPong schreef:

    Helaas, want als men het GDP van alle EU-landen bij elkaar optelt komt het totaal waarschijnlijk dicht bij dat van de USA.
    Het is zelfs een stuk meer.

    Hoewel die vergelijking niet helemaal eerlijk is, de EU is geen economische en monetaire en al helemaal geen politieke eenheid.

    GDP van alle Euro landen samen is iets kleiner dan dat van de USA:

    en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri...

    JR
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links