Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Agfa Gevaert naar Philips?

Ga het dan nu eindelijk gebeuren dat Philips het Belgisch Agfa Gevaert overneemt? Vandaag is de koers van de laatste met 30% omhoog geschoten tot 5,30 euro en er moet daarom wel wat aan de hand zijn.

Philips zwijgt alleen en Agfa Gevaert zegt geen overnamevoorstel te hebben ontvangen. Ruim drie jaar geleden snuffelde Philips aan Agfa-Gevaert dat net als Eastman Kodak werd overvallen door de sneller dan verwachte opkomst van digitale fotografie.

Behalve aan een enkele beroepsfotograaf die nog zwoer bij lichtgevoelige fototechnieken, waren toen al fotorolletjes niet meer aan de straatstenen te slijten.

Net als Kodak hadden de Belgen dit zien aankomen. Ze hadden het roer omgegooid door in medische beeld- verwerkingapparatuur te stappen. Dit slaagde maar deels en het bedrijf kwam in een neerwaartse spiraal.

Hakken over de sloot
Toen Philips er in maart 2005 naar keek, deed de koers van Afga Gevaert nog 25 euro. Gisteren was de koers gedaald tot nog maar 4 euro. Na de koersstijging van vandaag bedraagt de beurswaarde van het concern nog maar 660 miljoen euro voor een bedrijf dat vorig jaar nog een omzet behaalde van 3,3 miljard euro, waarvan:

  • 1,6 miljard euro in Graphics,
  • 1,4 miljard euro in Healthcare
  • 274 miljoen euro in Specialty Products

    In de afgelopen vijf jaar is de operationele winst gehalveerd en met een EBIT van 197 miljoen euro werd vorig jaar een marge behaald van 6%. In het eerste kwartaal slaagde Agfa Gevaert er ook nog in, zij het met de hakken over de sloot, winstgevend te blijven. Op een omzet van 673 miljoen euro werd 10 miljoen euro winst behaald.

    Graphics deed het relatief nog het best. Hier bleef de omzetdaling beperkt tot 3,1%, maar bij Healthcare trad een omzetdaling op van 12% tot 294 miljoen euro. De marge ging ook nog eens onderuit van 8,1% tot 5,9%. Juist de digitale technologie van Healthcare had de algehele teruggang moeten compenseren.



    Tijdsperiode grafiek: 

    Hoogwinstgevend
    Agfa-Gevaert kampt hier met de dollar en concurrentie van General Electric, Siemens en Philips. Tegen deze giganten is het een ongelijke strijd en het lijkt daarom onvermijdelijk dat ze door een grotere partij onder de arm wordt genomen. Philips moet er ook hard aan trekken om de race met de twee grotere concurrenten bij te houden.

    De medische tak van Philips zit in röntgenapparatuur, ultrasound, MRI (magnetische resonantie imaging) scanners en computertomografie. De medische beeldverwerkingsystemen van Agfa Gevaert zouden daar aardig in passen. Dat geldt vooral voor de Picture Archiving & Communications Systems.

    Dit is eenzelfde activiteit waarin de Amerikaanse Philips-dochter Stentor actief is. Philips had in 2005 voor dit bedrijf nog bijna zes keer de omzet over. Door het geworstel met de problematische bedrijfsonderdelen kan Agfa Gevaert momenteel niet die aandacht aan Healthcare geven die nodig is.

    De bescheiden omvang maakt het moeilijk om de R&D inspanningen om het vereiste niveau te houden. Jammer, want de activiteiten zijn potentieel hoogwinstgevend. In 2005 bedroeg de operationele marge nog 16,9%, in 2004 zelfs 22,4%: dit is veel hoger dan Philips in diezelfde jaren op haar medische divisie behaalde.



    Tijdsperiode grafiek: 

    Overnamekoers
    Het verbaast mij als Philips uiteindelijk met een overnamebod komt. Bezwaar is dan wel dat ze een aantal activiteiten bijkoopt die ze beslist niet kan gebruiken. Interessanter is wanneer de overname gedaan wordt door een private equity partij, die vervolgens direct weer Healthcare aan Philips doorverkoopt.

    Hoe dan ook, er is iets gaande bij Agfa Gevaert: of het nu Philips, een private equity investor, een branchegenoot als Siemens of GE is. Op de huidige koers van 5,30 euro is Agfa Gevaert zo extreem laag gewaardeerd, dat er veel te speculeren valt. Een overnamekoers van 8 euro lijkt me niet zo ongerijmd.


    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    1. forum rang 7 ffff 20 oktober 2008 15:07
      Maar het blijft riskant spul, Novastar.

      Ik ken en volg Agfa Gevaert nu al veel jaren. Regelmatig gepost in die andere Agfa Gevaert draad hier in de KK.

      Ze gaan saneren.......maar dat doen ze zonder overdrijving al 6 jaar. En maar ontslaan en herstructureren, al of niet in drie beursgenoteerde groepen splitsen en dat hele dure plan weer volledig terugschroeven en maar ouwehoeren over overgangsjaren.

      Feit blijft dat ze veel kosten hebben aan personeel en feit blijft dat ze zich nou net precies verkeerd ingedekt hebben tegen hun zilverbehoeften. Net gehedged tegen...de relatief hogere prijs. Betalen meer dan de huidige marktprijs.

      Nu weer zoveel ontslagen. Wat kost dat allemaal opnieuw. Gelukkig zo nu en dan een mooi contract en dat houdt de moed er dan in......

      Peter
    2. forum rang 7 ffff 20 oktober 2008 17:36
      Proficiat, Novastar,

      Weet je : het is NU ook helemaal geen beurstijd van overnames. De private equity's hebben het hatstikke moeilijk en zouden zeker geen leningen krijgen om juist een bedrijf als Agfa Gevaert over te nemen. En bij Siemens , Philips en General Electric hebben ze op dit moment genoeg aan hun eigen problemen. Stuk voor stuk. Dus die zullen zich eerst daarop concentreren en voorlopig zogenaamde overnamekandidaten in de markt stil laten voor wat het is.

      Peter.
    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links