Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tsjechië: Praagse zomer

Tsjechië wordt, ondanks dat het land een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld Polen, over het algemeen gezien als de koploper van ‘het nieuwe Europa’. Het land handelt graag en veel met West-Europa en exporteert vooral chemische producten, machines, personenauto’s en natuurlijk bier.

De toetreding tot de EU in 2004 heeft die bedrijvigheid een enorme duw in de rug gegeven. De vraag is of het toetredingseffect ondertussen niet uitgewerkt is.

De Tsjechische beurs heeft uitstekende periode achter de rug. De economische groei blijft echter boven Normaal Amsterdams Peil met 6,5% in 2007.

Door de groeispurt neemt de welvaart en de binnenlandse consumptie toe, waardoor na de traditionele sectoren, nu ook de financiële sector, de nutssector en de consumentengoederen opbloeien.

Oase van rust
De Tsjechische beurs maakt ook in een moeilijk beursjaar als 2008 tot nog toe een robuuste indruk en vormt met een rendement van rond de 1% (peildatum medio juni) een veilige haven. Centraal-Europa doet het dit jaar sowieso beter dan Oost-Europa dat nog meer in de kinderschoenen staat en daarmee gevoeliger is voor economische en financiële turbulentie.

Risicoaversie onder beleggers heeft de Turkse markt daarom veel harder geraakt dan de Tsjechische of Poolse index. Analisten rekenen erop dat de gemiddelde Tsjech zijn schouders onder de economische groei blijft zetten, aangespoord door de hogere welvaart die hij een stukje westelijker binnen de Europese Unie ziet.

Die vette worst is voor veel Oost-Europese landen de motor om de werk- en ondernemingslust aan te blijven zwengelen. Hoewel het nog te bezien valt of Oost-Europa qua welvaart en levensstandaard de inhaalslag richting het Westen kan voltooien, is een nivellering van het verschil de komende jaren goed mogelijk.

Marktmalaise
Tsjechië kan gezien de economische data daarbij een voortrekkersrol blijven vervullen. Beleggen in de Praagse zomer (de lente hebt u al gemist), kan nog via diverse Oost-Europafondsen waarin het land zwaar meeweegt. Een betere optie is het AAB Oost-Europa Certificaat dat in drie Centraal-Europese beurzen belegt: Tsjechië, Polen en Hongarije.

Of het Tsjechië-Slowakije Fonds (TSF) van Middle Europe Investments, dat driekwart van het fondsvermogen in Tsjechië belegt. In tegenstelling tot het certificaat (dat uitsluitend in blue chips belegt), zit een aanzienlijk deel van TSF in small caps. En die reageren veel minder op de algemene marktmalaise in het westen.Tijdsperiode grafiek: 

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

emerging markets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CEC PI OPENN

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: emerging markets

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 14 nov Slimste weekwinnaar: 'Geprofitee... 1
  2. 08 nov IEX Gouden Stier: Het juryrapport 2
  3. 08 nov IEX Gouden Stier: Dubbelslag ABN...

Gesponsorde links