Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voordeeltje ASMI

Op een dieprood gekleurd Damrak dikt de koers van ASMI nog steeds verder aan. Op dit moment schommelt de koers rond de 21,50 euro. Diverse berekeningen van de theoretische waarde van het concern doen de ronde.

Op het IEX ASMI-forum wordt ook driftig meegerekend. Met de laatste ontwikkeling, nu Applied Materials voor het gehele front end van ASMI begint te bieden, is de berekening weer een beetje simpeler geworden.

Het impliceert dat ASMI niet met de minder interessante onderdelen van de front activiteit opgezadeld blijft, waarvoor vast weinig belangstelling is. Het is ook moeilijk denkbaar dat ASMI hiermee zelfstandig verder kan.

Dit zijn de vacuümovens voor chemische en fysische deposition, terwijl de toekomst zit in enhanced plasma en vooral atomic layer deposition.

Voorsprong
De laatste op nanotechnologie gebaseerde productiemethode staat de manipulatie van afzonderlijke atomen toe. Dat betekent een nog grotere mate van miniaturisatie van chips, maar ook dat het mogelijk wordt dunnere lagen van afwisselend geleidende en isolerende materiaal op de siliciumschijven of wafers aan te brengen.

Bij complexe chips zijn er daar soms wel honderd van nodig. ASMI heeft door de concentratie van haar hoge R&D-inspanningen in atomic layer deposition een voorsprong op Applied Materials opgebouwd. Anders dan ASMI past dit tien maal grotere bedrijf dezelfde productietechnieken die gebruikt worden in chipproductieapparatuur ook toe op de productie van LCD-schermen en voor dunne siliciumfilm, die wordt toegepast om langs fotovoltaïsche weg zonenergie op te wekken.

Die laatste toepassing waarin vooral het Amerikaanse First Solar (met een k/w van 112!) excelleert, is voor Applied Materials van nog recente datum. In het eerste kwartaal werd op deze activiteit nog maar een omzet gehaald van 85 miljoen dollar, die bovendien nog verlieslatend was.



Tijdsperiode grafiek: 

Zonneconcurrentie
Dit jaar komt voor Applied Materials de grote doorbraak. Op basis van de al ontvangen orders rekent het bedrijf er op in 2008 voor 3 miljard aan orders voor zijn Sun Fab Thin line-apparatuur binnen te halen. In maart werd van een niet nader bekendgemaakte klant een order ontvangen te waarde van 1,9 miljard dollar.

Het ging om dunne filmapparatuur voor de productie van film met een opwekkingscapaciteit van 1000 megawatt. Vermoed wordt dat de order afkomstig is van het Chinese Best Solar. De omvang van order en opwekkingscapaciteit komt overeen met de capaciteit van een doorsnee kolen- of gasgestookte elektriciteitscentrale.

Dit indiceert dat elektriciteitsopwekking via zonenergie nu snel concurrerend begint te worden met conventionele opwekkingsmethoden. Dat zou niet minder dan een disruptieve doorbraak kunnen beteken voor de energiesector, op het moment dat de olieprijs bijna wekelijks nieuwe recordniveaus bereikt.



Tijdsperiode grafiek: 

Onderste uit de kan
De atomic layer deposition techniek moet ook goed toegepast kunnen worden bij de fabricage van dunne siliciumfilm voor zonenergietoepassing. Met de overname van ASMI’s front end activiteiten kan Applied Materials een dubbele slag slaan. Ze verstevigt haar positie in chipsproductieapparatuur en, misschien nog belangrijker, ten opzichte van First Solar in siliciumfilm.

Voor Applied Materials staat er heel veel op het spel. Dat zou betekenen dat ASMI in een uitstekende onderhandelingspositie verkeert en het onderste uit de kan moet kunnen halen. Applied Material biedt nu omgerekend 475 miljoen euro voor de front activiteiten.

Onder de geschetste omstandigheden zou ASMI er in moeten kunnen slagen of wel een hogere prijs te bedingen, dan wel er voor te zorgen dat alle activa en passiva (inclusief converteerbare obligaties), met uitzondering van het 53,1% belang in het in Hong Kong genoteerde ASM Pacific Technology in de transactie wordt begrepen.

26,70 à 29 euro
Het lijkt mij het meest voor de hand liggend, omdat ASMI na een geslaagde transactie met Applied Materials nog slechts een holding is met een zak met geld en een belang in ASM Pacific Technology. De waarde van deze holding, afgezien van fiscale complicaties waarvoor ASMI nog een paar knappe fiscalisten moet inhuren, is tamelijk simpel.

Het 53,1% belang vertegenwoordigt vandaag een waarde van 1,1 miljard euro. Vermeerderd met de verkoopprijs van 475 miljoen levert voor elk van de 53,4 miljoen uitstaande aandelen een waarde op van 29 euro. Als het ASMI niet lukt de 129,4 miljoen euro achtergestelde converteerbare leningen in de activa/passivadeal met Applied Materials te schuiven, dan bedraagt de waarde nog altijd 26,70 euro uit.

In beide gevallen kunnen beleggers dus nog hun voordeel doen.


Jacques Potuijt is onafhankelijk beurscommentator en onder meer IEX, VEB en Cash-columnist. Hij was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam en was ooit oprichter van het ABN Amro Trans Europe Fund. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Jacques Potuijt belegt peroonlijk uitsluitend in beleggingsfondsen. Als hij spreekt van “mijn favorieten aandelen” zijn het altijd de aandelen waarover hij schrijft en adviseert en die in portefeuilles van geadviseerde clienten kunnen zijn opgenomen. Potuijt beheert geen vermogen voor derden, maar consulteert slechts over hun beleggingsbeleid, waarbij ze volledig vrij zijn de adviezen al dan niet op te volgen en zelf ten volle verantwoordelijk blijven voor hun belegginsbeslssingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jacques Potuijt

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Meer over Jacques Potuijt

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. jul '03 De komkommers zijn gaar
  2. jul '03 Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links