Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hangindex

De fraaie koerswinst die de AEX gisteren opbouwde is later weggegeven. De weerstand op 465 heeft haar werk goed gedaan. Per saldo resteerde bij het slot slechts een klein winstje. Het technische beeld is door dit alles niet veranderd.

Nog steeds gaat de index gebukt onder een neerwaartse tendens. Deze ontstond nadat begin juni de steunen 473 en vooral 465 geen nieuwe kopers lokte. De daggrafiek wordt daarom nu gedomineerd door een nieuw patroon van lagere toppen en bodems.

De verwachting is dat dit patroon zich voortzet en uiteindelijk het steunniveau op 448 bezoekt. Dat wil niet zeggen dat zich geen tussentijdse herstelbewegingen of adempauzes binnen de dalende trend kunnen voordoen.

De laatste dagen heb ik erop gewezen dat de kans op herstel was toegenomen door de op vrijdag gevormde bullish key-reversal.

AEX hangt maar wat rond
De voormalige steunniveaus op 473 en 465 voorzien dan als weerstand in een logisch punt in de grafiek voor een nieuwe draai omlaag. Gisteren is 465 inderdaad een te grote hindernis gebleken (hoogste punt van de dag 464,32) om het herstel verder vorm te geven. De AEX blijft daarmee een beetje hangen rond de niveaus van de dagen daarvoor.

De kans op een herstel is nog steeds niet verkeken, maar het opwaarts potentieel daarvoor is niet groot. Uiteindelijk is het wachten op het moment dat een nieuwe neerwaarts gerichte impulsbeweging van start gaat met 448 als eerste richtpunt.

DSM: Door Stomen Maar...
Geheel tegen mijn gewoonte in maak ik vandaag een uitstapje naar een individueel aandeel, DSM. Tegen de stroom in weet dit aandeel zich te verheugen in de warme belangstelling van beleggers. Het waren kooplustige beleggers die DSM gisteren hebben getild naar de hoogste koers in haar beursgeschiedenis.

In de weekgrafiek wordt duidelijk dat daarmee een zijwaarts koerspatroon van enkele jaren in noordelijke richting wordt verlaten. Jarenlang bewoog het aandeel zich voort tussen 26 en 40 euro. Deze 40 eurogrens is in 2006 en 2007 tot driemaal toe een keerpunt geweest in de voorafgaande opgaande beweging.

Nu dat deze weerstand wordt doorbroken ontstaat nieuw opwaarts perspectief. In de daggrafiek is dat in groter detail zichtbaar. De korte termijn trend was al weken opwaarts gericht maar nu is met de doorbraak boven 40 euro ook het lange termijn vooruitzicht sterk verbeterd.

Weliswaar kan vandaag verkoopdruk ontstaan door de downgrade van Goldman Sachs van buy naar neutral en wordt het koersdoel verlaagd van 52 naar 48 euro, maar dit doet niets af aan mijn analyse.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juni 2008 11:03
    DSM: de doorbraak is van afgelopen vrijdag, en ik wacht op een terugtest voordat ik instap. Er zijn namelijk nog wat bezwaren aan te voeren tegen een ongehinderde opmars: diverse indicatoren zijn oversold (en divergent), en er liggen nog twee gaps die gesloten moeten worden: een kleintje op 33,64-34,03 en een grote op 28,27 - 29,61. Als de uitbraak vals blijkt is de kans groot dat de onderkant van de range wordt opgezocht, waarmee de gaps meteen gesloten zijn.
  2. [verwijderd] 19 juni 2008 00:23
    quote:

    blokkiemodo schreef:

    Kneem aan dat het momenteel zo stil is met""kritieken op het gassie" omdat iedereen het te druk heb met het binnenhalen van bakken met geld,geinspireerd door het tegengesteld handelen aan wat renee zegt?
    Grinnik,
    Nee, we hebben hier te maken met een IEX FlAter sector rotatie waarbij de contra beleggers hun peilen hebben gericht op Bas en Ruurd :-)

    Tsja dat sentiment he, t'is me wat, zo hebben we altijd wel weer wat te klagen, de ene keer zijn we aan het bullshitten en nu zijn de beren weer aan het kakken. 't is ook nooit goed :-)

    Mvg Rob
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links