Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vietnam: Bodemloze put

Een daling van 25 dagen op rij, welkom in überbearmarkt Vietnam. En dan hebben Vietnam-beleggers nog geluk, want dankzij een uitgekiend regulatiesysteem mag de index in Ho Chi Minh niet meer dan 2% per dag dalen. Dat deed de index in mei-juni soms dagenlang achter elkaar.

Vietnam staat daarmee he-le-maal onderaan de wereldkaart voor 2008. De index verloor sinds 1 januari 60% aan waarde. En dat terwijl 'buur' Thailand in dezelfde periode goed bleef liggen en dit jaar zelfs tot de absolute uitblinkers behoort. Eén ding moeten we de Vietnamese aandelenmarkt meegeven, het is een aardig gemêleerd gezelschap.

Wie in de index belegt, belegt in voeding, telecom, olie, vastgoed, retail, rubber, logistiek en farmacie. Medio juni zette de Ho Chi Minh Stock Exchange voorzichtig een punt achter zes weken van dalingen.

"Beleggers en speculanten krijgen oog voor de pennystocks op de beurs, maar ze rekenen ermee dat de blue chips verder zullen dalen", constateert Bui Ngoc Long, directeur van International Royal Securities in Hanoi.

Schipperen
Hogere voedsel- en energieprijzen doen Vietnam al maanden de das om. Zeven maanden achter elkaar komt de inflatie nu al in de dubbele cijfers terecht. De val van de index wordt van hogerhand geleid door de maximale handelsbandbreedte van 2%.

Dat voorkomt kortetermijnpaniek, maar het duurt daardoor ook langer voordat iedereen ervan overtuigd is, dat alle pijn nu in de markt zit. De liquidity crunch die het land treft nu buitenlandse investeringen afnemen, raakt vooral de jonge en nog weinig stabiele bankensector.

Ondertussen schippert de Vietnamese centrale bank met zowel rente als de ruilvoet dong-dollar om water uit het schip te hozen. Ondertussen is het handelstekort in 2008 opgelopen tot 14,4 miljard dollar.

Goudzoekers
Bodemvissers zijn al keer op keer te vroeg ingestapt, dit jaar. Maar de enorme afwaardering van de beurs blijft goudzoekers lokken. Zij kunnen terecht bij een ETF van Deutsche Bank of een ABN Amro Vietnam Certificaat. Ook het Vietnam Opportunity Fund, genoteerd in Ierland, is via Binck verkrijgbaar.

Wie een beetje googlet op 'investing in Vietnam' komt de meest lovende kreten tegen. Zo is Vietnam 'The Next China' en 'Asians Powerhouse'. Het zijn benamingen die in 2006 heel logisch klonken. Anno 2008 zijn veel beleggers die op die lokroep zijn ingegaan een flinke illusie en een smak geld armer.

De Britse bank HSBC noemt Vietnamese aandelen ondertussen 'aantrekkelijk geprijsd'. Voor langetermijnbeleggers liggen er zeker aantrekkelijke koopkansen, maar het is verstandig niet te gehaast te opereren. De aandelen kunnen heel goed eerst nog een beetje goedkoper worden.Tijdsperiode grafiek: 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

emerging markets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VIETN PI OPENN

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: emerging markets

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 11 sep Liveblog: Besi, Kiadis, Prosus e... 7
  2. 06 sep Dinsdag op de deurmat, nu al onl... 2
  3. 06 sep Liveblog: +130K! 6

Gesponsorde links