Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Mexico: Slim beleggen

De IPC (Indice de Precios y Cotizaciones), ook wel de Bolsa Index genoemd is de belangrijkste graadmeter van Mexico. Mexico gold jarenlang als de productiekamer van de Verenigde Staten, maar de globalisering heeft ervoor gezorgd dat met name China een geduchte concurrent is geworden.

Mexico is desondanks nog altijd de op één na belangrijkste economie van Latijns-Amerika, na groeiwonder Brazilië. Dat is ook duidelijk zichtbaar in het portefeuillebeheer van beleggingsfondsen die Latijns-Amerika als speelveld hebben.

Deze fondsen hebben grofweg 60% in Brazilië geïnvesteerd en op de tweede plaats komt Mexico, met een weging van een slordige 10% tot 15%.

Mexico heeft economische groei- en inflatiecijfers die redelijk gelijke voet houden met Brazilië, maar beschikt verder over een heel andere karakteristieken. Dat weerspiegelt zich ook in de beurzen.

Niet windstil
Waar de Bovespa drijft op olie, banken en grondstoffen, is de IPC een veredelde telecomindex. Telecomgoeroe Carlos Slim is volgens sommige bronnen nog rijker dan Warren Buffett. Slim drukt in elk geval zijn stempel op de Mexicaanse aandelenmarkt, want zijn América Movil weegt het zwaarst mee in de IPC en zijn andere belbedrijf Telefonos de Mexico telt ook flink mee.

Maar binnen de tien grootste Mexicaanse aandelen zitten ook andere telecoms: America Telecom en Carso Global Telecom. Andere zwaargewichten zijn Wal-Mart de Mexico (voor the American Connection) en Cemex (van jungle naar asfalt).

Risico's liggen, zoals bij zoveel emerging markets onder andere op politiek vlak - het is niet altijd even windstil in Mexico - en op de valutamarkt. De peso verloor in de laatste twaalf maanden 12% in waarde ten opzichte van de euro. Dat is overigens vergelijkbaar met de waardedaling van de dollar versus onze eenheidsmunt.

Moeilijke markt
Beleggen in Mexico kan via Latijns Amerika-fondsen van bijna alle grote aanbieders. Afhankelijk van welk fonds u kiest, is ongeveer 10% van de investering dan in de Mexicaanse beurs.

ABN Amro heeft een Mexico Certificaat dat sinds de lancering in mei 2006 ruim 21% in waarde is gestegen (peildatum 13 juni 2008). In de moeilijke markt van 2008 heeft dit certificaat goed gepresteerd, met een plus van iets minder dan 1%.Tijdsperiode grafiek: 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

emerging markets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

MEXIC PI OPENN

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

MEXICO-IPC

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: emerging markets

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 04 dec Slimste winnaar: Dit kun je niet... 1
  2. 04 dec Weekwinnaar 4: Geprofiteerd van ...
  3. 03 dec Renault-rijders presteren het be...

Gesponsorde links