Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mexico: Slim beleggen

De IPC (Indice de Precios y Cotizaciones), ook wel de Bolsa Index genoemd is de belangrijkste graadmeter van Mexico. Mexico gold jarenlang als de productiekamer van de Verenigde Staten, maar de globalisering heeft ervoor gezorgd dat met name China een geduchte concurrent is geworden.

Mexico is desondanks nog altijd de op één na belangrijkste economie van Latijns-Amerika, na groeiwonder Brazilië. Dat is ook duidelijk zichtbaar in het portefeuillebeheer van beleggingsfondsen die Latijns-Amerika als speelveld hebben.

Deze fondsen hebben grofweg 60% in Brazilië geïnvesteerd en op de tweede plaats komt Mexico, met een weging van een slordige 10% tot 15%.

Mexico heeft economische groei- en inflatiecijfers die redelijk gelijke voet houden met Brazilië, maar beschikt verder over een heel andere karakteristieken. Dat weerspiegelt zich ook in de beurzen.

Niet windstil
Waar de Bovespa drijft op olie, banken en grondstoffen, is de IPC een veredelde telecomindex. Telecomgoeroe Carlos Slim is volgens sommige bronnen nog rijker dan Warren Buffett. Slim drukt in elk geval zijn stempel op de Mexicaanse aandelenmarkt, want zijn América Movil weegt het zwaarst mee in de IPC en zijn andere belbedrijf Telefonos de Mexico telt ook flink mee.

Maar binnen de tien grootste Mexicaanse aandelen zitten ook andere telecoms: America Telecom en Carso Global Telecom. Andere zwaargewichten zijn Wal-Mart de Mexico (voor the American Connection) en Cemex (van jungle naar asfalt).

Risico's liggen, zoals bij zoveel emerging markets onder andere op politiek vlak - het is niet altijd even windstil in Mexico - en op de valutamarkt. De peso verloor in de laatste twaalf maanden 12% in waarde ten opzichte van de euro. Dat is overigens vergelijkbaar met de waardedaling van de dollar versus onze eenheidsmunt.

Moeilijke markt
Beleggen in Mexico kan via Latijns Amerika-fondsen van bijna alle grote aanbieders. Afhankelijk van welk fonds u kiest, is ongeveer 10% van de investering dan in de Mexicaanse beurs.

ABN Amro heeft een Mexico Certificaat dat sinds de lancering in mei 2006 ruim 21% in waarde is gestegen (peildatum 13 juni 2008). In de moeilijke markt van 2008 heeft dit certificaat goed gepresteerd, met een plus van iets minder dan 1%.



Tijdsperiode grafiek: 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links