Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Van onderen

Een nieuwe daling van de AEX brengt de graadmeter onder de steun op 465. De neerwaartse lange termijn trend krijgt daarmee weer grip op het korte termijn verloop. De risico's liggen in de komende weken aan de onderkant.

Het technische beeld van de index werd de laatste weken bepaald door een zijwaartse koerspatroon. Van eind mei tot begin juni bleven de binnengrenzen van het zijwaartse koerspatroon zelfs beperkt tot 473 en 488.

Met de koersdaling van vrijdag onder 473 stond een stevige test van de buitengrenzen op 465 en 496 op het programma. Ik heb er steeds op gewezen dat uiteindelijk de onderkant van deze zone het meest kwetsbaar is om te worden doorbroken.

De reden daarvoor is dat het lange termijn trendbeeld ondanks de stevige opleving tussen half maart en half mei nooit positief is geworden.

Koersdruk
Zeker wanneer gekeken wordt naar omliggende Europese beurzen is er altijd sprake gebleven van een lange termijn bearmarket. Korte termijn fluctuaties kunnen tegen de lange termijn trend in gaan, maar de lange trend krijgt steeds weer grip. Met de koersdaling van gisteren onder 465 dreigt dit nu te gaan gebeuren.

De doorbraak is nog niet overtuigend en wellicht vindt een kleine opleving plaats in de komende dagen, maar de contouren van het technische beeld beginnen toch duidelijk te verzwakken. In de komende weken houd ik dan ook rekening met koersdruk. Steunniveaus op weg naar beneden komen uit op 448 en daarna 420.

Eén Europa…
Eens kijken hoe dat zwakke trendbeeld past binnen Europa. U mag zeggen wat voor indruk de DAX 30 en de Eurostoxx 50 tracker achterlaten, als vertegenwoordiger van het collectieve marktgedrag van beleggers. Beide vertonen een overgang van een opgaande tendens tussen half maart en half mei naar een neerwaartse.

In de laatste weken is daarbij een patroon van lagere toppen en lagere bodems ontstaan. De onderliggende indicator is negatief gekruist en grafiektechnisch zijn er geen aanwijzingen waarom een sterke stijging moet volgen. Als de neerwaartse tendens zich voortzet, rest Europa niet anders dan een bezoek aan de dieptepunten van maart.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Column door: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente columns van René van Mourik

 1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
 2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
 3. jun '12 AEX bodemt vóór de zomer 4

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Renardo 11 juni 2008 09:06
  quote:

  VandaagOpstap schreef:


  Deze gast is zo extreem schizofreen! Bij IEX is ie negatief over AEX en bij BinckBank schrijft ie doodleuk dat ie positief is over AEX.

  Graag opheffingsuitverkoop houden en deze gast extra afprijzen!


  Was mij ook opgevallen als je naar de aanbevelingen op Binck kijkt
  Nu weet je waarom je niet op analysten m afgaan: de zekerste manier om je geld te verliezen is gaan analyseren als het te laat is
 2. [verwijderd] 11 juni 2008 11:04
  Inderdaad mensen, geloof deze kerel voor geen meter. Hij past constant z'n meningen aan met drie slagen om de arm en vandaag heeft hij dus verschillende meningen op dezelfde dag. Vorig jaar een goed verhaal, maar dit jaar heeft Rene het bijna altijd bij het verkeerde eind. Ik weet dat ik René nooit meer zal volgen in z'n analyses, al is het nu pretty obvious dat er een daling aankomt, maar daar hoef je geen TA voor te zijn.
 3. Robbie 11 juni 2008 16:00
  quote:

  Jojoco schreef:


  Robbie,

  Bent u daar? Ik zal je verjaardag op 21 juni niet komen vieren ;-(
  Net terug uit Zwitserland en optimist als ik ben kaarten gekocht voor 1/4 finale in Basel (nr 1 groep c). Ik zal er een op je nemen!
  Meen je niet... Nou je zegt toch kaarten gekocht??
  Geen probleem, ga ik met jou mee ;)

  Veel succes en hopen dat we het hele toernooi Portugal ontlopen hehehe!!
 4. [verwijderd] 11 juni 2008 16:50
  Eerste vangnetje voor vandaag doet zn best al;
  mooi ook via een prikkertje;
  en het dynamische weerstandje deed daarvoor z'n werk in combinatie met wat fibo. Overigens was de vorige retracement op 09-06 ook al tot 23,6%

  Simpel werkt soms ook gewoon goed, als je maar weet wanneer het werkt.

  Met de handen in de broekzak,
  Danontje
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 554,34 23 okt
  +0,14
  +0,03%
 2. DAX 12.645,75 23 okt
  +102,69
  +0,82%
 3. iShares EuroStoxx 50 UCITS ETF (Dist) 32,440 23 okt
  +0,310
  +0,96%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare