Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Door het dak

Meer dan 30% uit schone energiebronnen in 2020. Dat is de zeer ambitieuze energiedoelstelling van Duitsland. Eigenlijk hebben onze oosterburen geen keus.

Olie hebben ze niet, hun miljarden subsidieverslindende steenkolenmijnen willen ze sluiten en de publieke opinie is mordicus tegen kernenergie.

Russisch gas is een optie maar een te grote afhankelijkheid van de grillige energiestrategie van het Kremlin voelt politiek ook niet goed. Rest de energie van moeder natuur: wind, water en zon.

Duitsland staat vol met windmolens en ook de biobrandstofsector is sterk ontwikkeld. Maar in het benutten van de zon voor energiedoeleinden kent het land zijn gelijke niet.

Megamarkt
Alleen in 2007 schroefden Duitsers zonnepanelen met een jaarlijkse capaciteit van 1300 megawatt (vergelijkbaar met twee kolencentrales) op hun daken. Dat is bijna de helft van de vorig jaar wereldwijd geïnstalleerde capaciteit. Het enthousiasme voor zonnepanelen is te danken aan het uitgekiende Duitse subsidiesysteem.

Huiseigenaren krijgen over een periode van 25 jaar een gegarandeerde prijs voor elektriciteit die zij met hun panelen opwekken. Dat levert een rendement op van 6 tot 8% per jaar. Hoger dan een IJslandse spaarrekening. Duitsland heeft een omvangrijke solarindustrie. Bedrijven als Solarworld en Q-cells hebben via de beurs miljarden euro’s opgehaald.

De ambitie heeft zich echter ook vertaald in torenhoge waarderingen van de solaraandelen op de Duitse beurs. Mede door de miljarden die via duurzame beleggingsfondsen in deze sector zijn gestroomd. Een klein, maar snelgroeiend bedrijfje wordt door de beurs vooralsnog over het hoofd gezien: Centrosolar.

Bevestiging
Opgericht door de Nederlander Gert-Jan Huisman die samen met Duitser Guido Kras een aantal startende bedrijven in zonnepanelen en bevestigingstechnieken heeft gekocht en samengevoegd tot een solarproducent en -dienstverlener van formaat. Centrosolar maakt zonnepanelen en bevestigingssystemen geschikt voor alle soorten daken, plat en schuin.

Goede bevestiging is belangrijk omdat de huiseigenaar alleen het beoogde rendement op de investering haalt als het paneel voor lange tijd (25 jaar of meer) stevig op het dak blijft zitten. Centrosolar verkoopt haar gepatenteerd plastic bevestigingssystemen ook aan concurrerende panelenmakers.

Een ander veelbelovend product van Centrosolar is een gepatenteerde nanocoating waarmee de elektriciteitsopbrengst van zonnepanelen stijgt. Tenslotte heeft Centrosolar een samenwerkingsverband met een Duits dakbedekkingbedrijf om daken van winkels en bedrijfshallen te bedekken met zonnepanelen. Aldi is één van de klanten.

Miljardenbusiness
Centrosolar groeit 30 tot 50% per jaar en wordt op de beurs verhandeld voor 13 keer de operationele kasstroom na belasting. Het is één van de weinige spelers in de branche die de zonnecellen op de markt inkoopt. De snelle groei van de markt heeft voor een scheve vraag-aanbodverhouding geleid in de productie van zonnecellen.

Zonnecellen zijn daarom verhoudingsgewijs duur en dat drukt de marge van de zonnepanelenmakers. Om meer controle te krijgen op de aanvoer van zonnecellen en om de inkoopprijs te drukken gaat Centrosolar samen met Qimonda – een geheugenchipproducent – een grote zonnecellenfa¬briek bouwen.

Deze samenwerking maakt van Centrosolar een sterke geïntegreerde speler die een groot deel van de waardeketen beheerst, in een markt die fors groeit. Vergelijkbare bedrijven worden op de beurs met miljarden euro’s gewaardeerd. De beurswaarde van Centrosolar is momenteel 150 miljoen.




Arnoud Wolff, oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund is nu beheerder van Midlin NV. Dit fonds investeert in een select aantal ambitieuze Europese ondernemers. Op moment van publicatie is Midlin NV long Centrosolar. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wolff schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op wolff@iex.nl.


Arnoud Wolff is onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund en beheerder van Midlin NV. Dit fonds investeert in een select aantal ambitieuze Europese ondernemers. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Wolff schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arnoud Wolff

Arnoud Wolff in onafhankelijk analist en investeerder. Hij was oprichter en jarenlang beheerder van Robeco European Midcap Fund is beheerder van Midlin NV. Daarnaast belegt Wolff sinds 2006 voor eigen rekening onder de naam Phida Capital in Nederlandse en Duitse microcaps. Midden jaren negentig rolde hij in het vak als an...

Meer over Arnoud Wolff

Recente artikelen van Arnoud Wolff

  1. apr '06 Druk op de ketel, Binck 61

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. PingPong 9 juni 2008 16:29
    quote:

    schreef:

    Alleen in 2007 schroefden Duitsers zonnepanelen met een jaarlijkse capaciteit van 1300 megawatt (vergelijkbaar met twee kolencentrales) op hun daken.
    Arnoud Wolff moet zich eerst eens wat beter verdiepen in zonne-energie. 1300 MW zonnecellen klinkt wellicht indrukwekkend voor onnozelen maar de werkelijke elektriciteitsproductie stelt niet veel voor. Het vervangt echt geen twee (kolen)centrales. Het levert slechts een klein deel van de jaarlijkse groei in elektriciteitsverbruik die in westerse landen zo'n 2 % per jaar is. En dat tegen een investering die gigantisch is t.o.v. elke andere vorm van energieopwekking. Nieuwe (kolen)centrales die de rest van de groei moeten leveren kunnen door die zonnepanelen iets kleiner worden, meer niet.
    1300 megawatt zonnecellen produceren op jaarbasis namelijk niet meer elektriciteit dan 130 megawatt conventioneel vermogen. Die 1300 MW is piekvermogen, maar zelfs in de zomer produceren die panelen het grootste deel van de dag veel minder en s'nachts niets. In najaar, winter en voorjaar is het nog treuriger.

    Blijkbaar vindt ook niemand het vreemd dat Duitsland ongeveer de helft voor z'n rekening neemt. Zijn de rest van de wereld dan een stelletje sukkels? Natuurlijk niet. De Europese Unie verbiedt staatssteun aan nationale bedrijven. Maar dat verbod kan men met milieusubsidie voor zonnepanelen mooi omzeilen.
    Zonne-energie is niet meer dan een door staatssubsidies betaalde Hype.
  2. [verwijderd] 9 juni 2008 19:08
    Ping Pong,

    Bij volle maan leveren zonnepanelen wel degelijk energie... Maar de strekking van je verhaal is juist... Waar het gaat is de manier hoe we met energie omgaan en daarmee ben ik het totaal oneens met je conclusie... We moeten juist meer energie gaan gebruiken... Waarom omdat er dan juist een roep naar veiliger en schonere bronnen gaat ontstaan.. Het bezuinigen en beknibbelen gaat er juist voor zorgen dat we langer olie gaan gebruiken en dat we juist niet gaan overstappen op andere hoger energetische vormen van energie...
  3. [verwijderd] 9 juni 2008 19:45
    Circa 4 jaar geleden 12 zonnepanelen op het dak gelegd .Kosten bijna 8000 euro / door de subsidie netto 550 euro .Opbrengst per jaar onge veer 850kWh ter waarde van 150 euro . Rijk worden we er niet van .Het geeft wel een goed gevoel iets voor de natuur te doen . De kolen-centrales kunnen daardoor helaas niet weg .
  4. [verwijderd] 13 juni 2008 16:45
    @kikokiko: iets te snel gestopt met lezen. Een paar regels verder op dezelfde milieucentraal pagina:

    "Dat er in totaal toch wat CO2 vrijkomt, heeft te maken met de productie van zonnesystemen, zoals het opzuiveren van silicium voor het maken van zonnecellen, de productie van de omvormer en kabels. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel CO2 bespaard, als er vrijkwam bij de productie van het systeem.

    De rest van de 22 productieve jaren geldt elke gram CO2 die bespaard wordt, als netto milieuwinst. Voor Zuid-Europa is die tijd korter. Door de hogere zonintensiteit is de zogeheten energetische terugverdientijd er 1,5 tot 2 jaar."

  5. [verwijderd] 14 juni 2008 14:10
    En over de prijs van de zonnepanelen: ja natuurlijk zijn ze nu duur. Maar de prijs is enorm gedaald in de afgelopen decennia, en daalt door. De 'grid parity', oftewel het moment dat stroom uit zonnepanelen goedkoper wordt dan gewone stroom uit het net, wordt voor Nederland tussen 2015 en 2020 verwacht. Als de olieprijs doorstijgt komt dat moment alleen maar dichterbij. Dus rara in welke sector beleg ik als langetermijnbelegging?
  6. [verwijderd] 14 juni 2008 15:00
    quote:

    trying2getit schreef:

    @kikokiko: iets te snel gestopt met lezen. Een paar regels verder op dezelfde milieucentraal pagina:

    "Dat er in totaal toch wat CO2 vrijkomt, heeft te maken met de productie van zonnesystemen, zoals het opzuiveren van silicium voor het maken van zonnecellen, de productie van de omvormer en kabels. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel CO2 bespaard, als er vrijkwam bij de productie van het systeem.

    De rest van de 22 productieve jaren geldt elke gram CO2 die bespaard wordt, als netto milieuwinst. Voor Zuid-Europa is die tijd korter. Door de hogere zonintensiteit is de zogeheten energetische terugverdientijd er 1,5 tot 2 jaar."
    Nee hoor, had ik wel gelezen, maar het wil dus wel even zeggen dat bij wijze van spreken
    een auto in Nederland met een zonnepaneel op zijn dak niets schoner rijdt dan een auto op
    ethanol uit suikerriet

    Zonnepaneel: Co2 besparing t.o.v. produktie 22jaar: 0,25 jaar x 1 %= 88% C02 besparing

    SUIKERRIET TOT 90% CO2 BESPARING"
  7. [verwijderd] 14 juni 2008 17:35
    Zolang de energie voor het maken van de zonnecellen niet duurzaam is opgewekt klopt dat natuurlijk. De CO2-terugverdientijd en de levensduur van de zonnepanelen zullen overigens wel per geval anders zijn, dus dat percentage ook.
    Ik meen me trouwens te herinneren dat de conversie van suikerriet naar ethanol niet zo erg efficient was, hoe dan ook, alle vormen van duurzame energie hebben dergelijke plussen en minnen. Wat de beste optie zal zijn voor bijvoorbeeld auto's zal hiervan afhangen maar ook van veel andere zaken.
  8. [verwijderd] 14 juni 2008 17:58
    quote:

    trying2getit schreef:

    Ik meen me trouwens te herinneren dat de conversie van suikerriet naar ethanol niet zo erg efficient was,
    Ik weet niet wat jij je herinner ,maar de energie efficientie van bio-ethanol uit Suikerriet
    heeft een factor van 8 tot 10 (dit i.t.t. bijv de gesubsidieerde amerikaanse ethanol uit mais
    met factor 1 of zoiets)
    Is er ook nog olifantsgras dat sterk verwant is met suikerriet.
    Dit spul is nog in onderzoek, maar heeft wel als bio massa een energie efficientie van factor 25.
    Wellicht dat met wat kruising de efficientie van Suikerriet nog verder opgevoerd kan worden.

    www.mo.be/index.php?id=61&no_cache=0&...

  9. [verwijderd] 11 december 2008 21:15
    quote:

    johnnie83 schreef:

    Zonnepanelen (zie trouwens www.zonnepanelen-info.nl/ voor meer technische details) zijn booming business en de markt gaat de komende jaren alleen maar sterker groeien. Zeker als de olie straks weer een beetje de lift in gaat.
    toch gaat centrosolar door het putje,terwijl grondstoffen voor de panelen goedkoper worden.

    bedrijven zoals centrosolar ''zouden moet kunnen''profiteren.

    JW
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links