Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Meer, meer, meer

Het technische beeld van de Amsterdamse hoofdgraadmeter is gisteren verder verbeterd. De koersstijging van 1,1% heeft de korte termijn opwaartse trend een krachtige impuls gegeven met de doorbraak boven het 200-daags gemiddelde.

Het trendbeeld op de wat langere termijn wordt daarmee ook steeds vriendelijker. Lange tijd wist de weerstandszone 470-480 een verdere opmars van de index te verhinderen, die vervolgens bleef hangen vlak onder het 200-daags gemiddelde.

Al deze hindernissen van de afgelopen maanden zijn nu overwonnen. De AEX heeft zich daarmee sterker ontwikkeld dan ik had voorzien. Het wegtrekkende wolkendek boven de grafiek maakt het mogelijk dat de index de opmars van de laatste weken doorzet.

De kleine weerstand op 500 hoeft daarbij geen belemmering te zijn op de weg naar de volgende weerstand op 520.

Bewijs van kracht
Op die 520 is de graadmeter in december vorig jaar tot twee keer toe stukgelopen en mag enige verkoopdruk worden verwacht. Over de Relatieve Sterkte Indicator (RSI), die boven 70 is uitgebroken, maak ik me niet zoveel zorgen. Deze kan langere tijd oversold zijn en is juist een bewijs van de kracht van de trend.

Pas als de 70-grens weer neerwaarts wordt doorbroken of negatieve divergentie met het koersverloop ontstaat, wijst de indicator op een mogelijke correctie. Die vindt weer steun tussen 480-490 waar enkele koersbodems van begin deze maand samenkomen met de stijgende steunlijn. Pas onder 480 verzwakt het korte termijn trendbeeld.

Europa
In Europa verbetert het klimaat ook De Eurostoxx 50 tracker heeft gisteren een belangrijke weerstand net iets boven 38 euro doorbroken. Daarmee is een bodempatroon afgerond en ontstaat opwaarts potentieel. Wel bevindt de tracker zich nog onder het 200-daags gemiddelde. De AEX blijft dan ook de sterkste index van Europa.

Basismaterialen
Nu ook op ons continent het koersbeeld verder opklaart kan selectief gezocht worden naar koopwaardige aandelen of sectoren. Basismaterialen is daarbij mijn favoriet. De alsmaar oplopende prijzen voor grondstoffen doet de sector blijkbaar goed. De overnamespeculatie en de drang tot consolidatie vullen vele krantenkolommen.

Tot slot Dow Jones Stoxx 600 Basic Resources tracker, die wordt verhandeld op de Deutsche Börse met isin DE0006344724 (auteur heeft geen positie). Het sterke koersbeeld blijkt direct uit het vermogen van de sector om een nieuw historisch record te vestigen, daar waar Europese beurzen en ook de AEX nog ver verwijderd zijn van de champagne.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Column door: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente columns van René van Mourik

 1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
 2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
 3. jun '12 AEX bodemt vóór de zomer 4

Gerelateerd

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 20 mei 2008 10:07
  Afgezien van uw vergissing mbt oversold/overbought: als u een neerwaartse kruising van de RSI met de 70-puntenlijn als signaal ziet, dat er een correctie komt, waarom heeft u de opwaartse kruising van het 30-puntenniveau dan niet als koopgelegenheid genomen?

  Lang niet de beste methode van handelen, maar dan waren we nog wel beter af geweest dan nu...
 2. [verwijderd] 20 mei 2008 10:33
  Al eerder schreef ik “het geschrijf van de heer Van Mourik heeft geen waarde voor investeerders; het lezen van dit soort verhalen is een verlies van tijd en energie”.

  De verhalen van de heer Van Mourik heeft waarde voor speculanten & gokkers die zich, door dit geschrijf, laten beïnvloeden om de keuze van of voor hun portefeuille naar koop of verkoop te doen laten switchen.

  Investeren doe je in bedrijven die een unieke marktpositie hebben of krijgen; hun kansen; hun management; hun markt prijs; etc. Vroeg of laat komt dit tot uitdrukking in de koers met of zonder recessie met of zonder bull of bear markt.

  Investeren is de kunst om dit soort bedrijven te vinden en om dan het juiste moment van koop te kiezen. Investeren is ook om na deze keuze op tijd te verkopen zodra het gekozen bedrijf zijn unieke marktpositie verliest. Niet vóór dit moment, ook al zakt de koers weg en ook al geven technische analisten een verkoop advies. Doe je dit wel dan verlies je tijd en energie, slaap je slecht, wordt je een speculant en wordt je nerveus.
  De juiste keuze vraagt om kennis en die wordt vergaard door te lezen en te luisteren. Investeren is niets minder dan dat. Waarom zou je nerveus worden als je weet dat je mede eigenaar bent van een uniek en well-managed bedrijf?
 3. [verwijderd] 20 mei 2008 10:46
  My words exactly! Technische analyse, haar verstorende werking (vaak self fulfilling prophecy bij kleinere fondsen, zie Rolls Royce Tostrams) en het bijbehorend beginnersgeluk zijn mij een doorn in het oog. Kan me gewoon niet voorstellen dat er mensen zijn die bepaalde aandelen kopen zonder enige kennis van de onderliggende fundamentals. En dan gaan huilen als de bubble knapt. Bah!!
 4. [verwijderd] 20 mei 2008 10:55
  Omdat op ouderwets gedegen fundamentele analyse niets valt af te dingen, hoewel succes niet te garanderen is natuurlijk!! Het beschermt je in ieder geval tegen het als een onnozele hypes achterna rennen.

  Over de succes-rate en verspellende gaven van zelfverzekerde Rene kunnen we kort zijn. In dit geval is het te hopen dat resultaten uit het verleden geen maatstaaf zijn voor de toekomst.
 5. [verwijderd] 20 mei 2008 11:07
  Tja erg onnozel inderdaad om de trend te omarmen, zeer vervelend ook om op die manier geld te verdienen.

  Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat het draadje van Rene niet representatief is voor iedereen die TA gebruikt.

  Ik hoop dat dat je veel successen behaalt met je FA, maar laat aub elke andere benadering ook in zn waarde. Het zou toch niet leuk zijn als iedereen het op eenzelfde manier zou doen?

  Groet,
  JW
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 534,43 29 okt
  +0,34
  +0,06%
 2. iShares EuroStoxx 50 UCITS ETF (Dist) 30,020 29 okt
  -0,025
  -0,08%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare