Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +4,1%

Slot: AEX +4,1%

Deze week stond in het teken van de Brexit, al hielden de beurzen zich hier totaal niet mee bezig. De AEX sluit 4,1% hoger en is hiermee de outperformer binnen Europa.

Deze stijging is opvallend, want groot nieuws was er deze week niet. Uiteraard lagen de leden van het Britse Lagerhuis met elkaar in de clinch, maar dat kon iedereen van kilometers afstand zien aankomen.

Wel was er (slecht) nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping hebben hun topontmoeting uitgesteld tot begin april. Geen bericht waarop de beurzen omhoog zouden moeten spuiten. Maar goed, achter de schermen zal het nodige gebeuren.

Aan de andere kant zagen we vandaag het consumentenvertrouwen in Michigan aanzienlijk verbeteren en steeg de Amerikaanse productie afgelopen maand voorzichtig. Allemaal berichten dat het economisch iets beter gaat. 

Nieuw jaarrecord

Door deze mooie stijging zet de AEX op 552,18 punten een nieuw jaarrecord neer. Kijken we naar de AEX-herbeleggingsindex, dan zijn we bijna terug op het niveau van de zomer.

Wessanen
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Met de winst van vandaag meegerekend, hoeft de AEX-herbeleggingsindex nog slechts 3% te stijgen voordat er een all time high op het bord staat. Waarschijnlijk niemand die daar in december rekening mee hield. Ik ook niet overigens.

Alle indices omhoog

Het komt niet vaak voor dat alle indices ruim in de plus eindigen, en dat zelfs goud er een klein winstje van 0,3% uit weet te persen. De Britse beurs valt licht tegen met een winst van 1,3%.

 

Indices

Rentes

Relatief weinig beweging in renteland, al daalt de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier met drie basispunten naar 2,62%. De Nederlandse yield loopt één basispuntje op naar 0,28%.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +4,1%
  • AEX deze maand +2,1%
  • AEX dit jaar +13,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +13,6% 

AEX

Deze week weinig nieuws over de AEX-fondsen. Zoals bekend gaan na vandaag Altice (+12,4%) en Signify (+5,0%) uit de hoofdindex. Het was al lang en breed ingeprijsd, want beide aandelen gaan behoorlijk hard omhoog.

Het maakte beleggers niet uit wat ze kochten, want alles stijgt. Normaal gesproken blijven de defensieve aandelen achter, maar daar is totaal geen sprake van. Royal Dutch Shell (+3,7%) en Unilever (+3,7%) lagen er uitstekend bij.

AEX

AMX

Als het sentiment goed is, neemt de onrust op de financiële markten af. Niet vreemd dat Flow Traders daarom de zwakste schakel is met een min van 0,9%. Daarentegen gaat het cyclische TKH (+7,1%) aan kop binnen de AMX. Vorige week was het nog slappe hap met het technologiebedrijf.

Overigens promoveren Adyen (+3,0%) en IMCD (+3,0%) naar de AEX. Hier staat tegenover dat Sligro (+0,2%) degradeert naar de ASCX.  

AMX

ASCX

Voor spektakel moest u zijn bij het kleine spul. Gisteren maakte Private Equity speler PAI Partners als donderslag bij heldere hemel bekend, dat het voedingsmerk Wessanen wil overnemen tegen €11,50 per aandeel. Slechts 15% boven de slotkoers van donderdag.

De kooplust in Alfen (+14,7%) en Accell (+14,6%) is ook weer helemaal terug. Dat geldt niet voor ForFarmers (-6,4%). De veevoederproducent kwam met een lelijke outlook langs en wordt daarvoor gestraft door beleggers.

Tot slot promoveert Basic-Fit (+3,9%) naar de AMX en neemt houtveredelaar Accsys de plek in van de sportschoolketen. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 maart 2019 20:37
    Een Britse clinch, een conflict over datum handelsconflictgesprek, en de AEX stijgt toch!.. Die is met rationaliteit, of zelfs logica, niet te bevatten natuurlijk, daarom kun je ze ook maar beter achterwege laten op een aandelenbeurs, of elk andere financiële beurs..
    Maarja, daar staat dan weer tegenover dat bij daling AEX deze events dan wel werden gebruikt…
    Laat ze gewoon maar achterwege, kom je het verst mee!
  2. Geschorst en weet niet waarom 17 maart 2019 15:14
    Door de lage rentestand zijn beleggers op zoek naar rendement. Vanmorgen zei een valuebelegger bij Harry dat de rentestand het belangrijkste is bij beleggen. Niet de macrogegevens. Dit verklaart wel waarom de koers zo hoog is. De AEX is afgelopen week hard gestegen, omdat de rente voorlopig niet wordt verhoogd. Iedere dag is de koers wel gestegen afgelopen week en dat is een bullish sterk teken. Er staat nog veel geld langs de kant, omdat nu veel beleggers onderwogen zijn. De koersen kunnen eigenlijk alleen maar omhoog.
  3. [verwijderd] 18 maart 2019 15:34
    quote:

    Bakker88 schreef op 17 maart 2019 15:14:

    Door de lage rentestand zijn beleggers op zoek naar rendement. Vanmorgen zei een valuebelegger bij Harry dat de rentestand het belangrijkste is bij beleggen. Niet de macrogegevens. Dit verklaart wel waarom de koers zo hoog is. De AEX is afgelopen week hard gestegen, omdat de rente voorlopig niet wordt verhoogd. Iedere dag is de koers wel gestegen afgelopen week en dat is een bullish sterk teken. Er staat nog veel geld langs de kant, omdat nu veel beleggers onderwogen zijn. De koersen kunnen eigenlijk alleen maar omhoog.
    Rente hangt nauw samen met Staatsobligatieprijs, is daar ook over gesproken in dat programma?….
    Zal wel van niet, daar hoor, en zie, je dingen die eigenlijk voor een belegger zeer niet van belang zijn! Daarom kun je er maar beter ook niet naar kijken….
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links