Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Vastgoed profiteert

TA: Vastgoed profiteert

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft de afgelopen maanden flink wat terrein moeten prijsgeven. In een half jaar tijd is de rente gedaald van 0,67% tot 0,15%. Kapitaalintensieve sectoren als de vastgoedsector plukken hier de vruchten van.

Door de lagere kosten voor (her)financiering van leningen weten vastgoedfondsen de kosten laag te houden en hierdoor de marges op te voeren. Ik bespreek verderop de technische plaatjes van een aantal interessante fondsen.

AEX-index

Ik begin uiteraard weer met het technische beeld van de AEX-index. De Nederlandse beurs is na het verlaten van de stijgende trend per saldo niet meer veel opgeschoten. De index beweegt zijwaarts tussen grofweg 526 en 545 punten.

Nu de index binnen deze bandbreedte wordt opgevangen lijkt een test van de weerstand aanstaande. Pas wanneer deze wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Volgende koersdoel wacht rond 554 punten.


Rente

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is eind vorig jaar onder de oude bodems van 2017 en 2018 gezakt. Hiermee is er ruimte vrijgekomen voor een grotere correctie.

Er is een dalende fase ingezet richting steun 0,11%. Een grotere correctie richting de dieptepunten van 2016 rond -0,10% valt echter nu ook nog niet uit te sluiten.

Vastgoed

Zoals gezegd, profiteert de vastgoedsector van deze aanhoudende lage renteniveaus door hun aflopende of nieuwe leningen om te zetten naar lagere tarieven. Mede hierdoor weet de vastgoedsector de laatste tijd weer goed te presteren.

MSCI World Real Estate Index

De MSCI World Real Estate Index, die het koersverloop van de wereldwijde vastgoedmarkt weergeeft, ligt er weer goed bij. De index is recent opwaarts uitgebroken boven de toppen van de afgelopen jaren.

Hierdoor is er ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging richting de oude toppen van 2007 rond $250.

Uiteraard is nog altijd wel van belang waar de vastgoedfondsen in beleggen. Zo presteren fondsen die zich focussen op kantoren, woningen en logistieke objecten erg goed, maar fondsen die beleggen in winkelvastgoed verkeren nog altijd in zwaar weer.

NSI

NSI (Nieuwe Steen Investments), dat zich richt op de Nederlandse kantorenmarkt, is technisch bezien sterk verbeterd nadat het opwaarts is uitgebroken uit de lange termijn neutrale fase. Met de doorbraak boven de koerstoppen van het afgelopen jaar is de oude stijgende fase weer opgepakt.

Volgende koersdoel ligt nu rond €47,36, de top van mei 2013. De recente pullback lijkt de uitbraak te bevestigen en een mooi instapmoment op te leveren.


Cofinimmo

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo is recent verder verbeterd. Het fonds, dat zich focust op de Belgische kantorenmarkt, heeft het neutrale koersverloop van de afgelopen jaren opwaarts verlaten en is op weg naar hogere koersniveaus. Volgende koersdoel wacht rond 142,00, de top van maart 2008.

De recente serie hogere koersbodems gaf al aan dat de vraag naar het aandeel toenam. Met de opwaartse uitbraak is een langetermijnconsolidatiefase opwaarts afgerond en een stijgende fase ingezet.


WDP

Logistiek vastgoedfonds WDP (Warehouses de Pauw) richt zich op de ontwikkeling en verhuur van semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het aandeel ligt er technisch bezien erg goed bij. WDP laat al jaren een sterk koersverloop zien met hogere toppen en bodems.

WDP wist recent de stijgende trend te hervatten nadat de consolidatie van de afgelopen periode aan de bovenzijde werd verlaten. Het aandeel signaleerde met de uitbraak boven de voorgaande top een nieuwe technische verbetering. De oude uptrend is weer opgepakt waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht.


Wereldhave

Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra, laat duidelijk een ander beeld zien. Ondanks de lage rente blijft de koers van dit fonds onder druk staan.

Wereldhave heeft de dalende trend hervat nu de laatste bodems neerwaarts zijn gebroken. Verdere koersdalingen richting steun €22,00 (berekend koersdoel) sluiten we niet uit. Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achter gelaten.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 30 jul De AEX-index is technisch op koers voor verdere stijgingen 105
 2. 29 jul Rentes naderen steunniveaus, obligaties veren op 60
 3. 28 jul DSM doet het structureel beter dan de markt, maar zwakte bij Besi 45

Gerelateerd

Reacties

276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 maart 2019 08:37
  Beste leven allemaal,

  Royce u gaat nu de index binnen de bandbreedte wordt opgevangen uit van een test van de weerstand. Pas wanneer deze wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Volgende koersdoel wacht rond 554 punten.

  U gaat in dit verhaal uit van een doorbraak? Waarom?

 2. forum rang 7 easy56 14 maart 2019 08:39
  quote:

  ArieBrink schreef op 14 maart 2019 08:37:


  Beste leven allemaal,

  Royce u gaat nu de index binnen de bandbreedte wordt opgevangen uit van een test van de weerstand. Pas wanneer deze wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere stijging. Volgende koersdoel wacht rond 554 punten.

  U gaat in dit verhaal uit van een doorbraak? Waarom?


  uhhhh,goede vraag:-)
 3. [verwijderd] 14 maart 2019 09:31
  quote:

  Diminhu schreef op 14 maart 2019 09:24:


  Ongelofelijk. Aex vrijdag nog 529 op basis van realiteit, nu paar dagen later alweer 542 op basis van??
  Dax doet niets, aex als een speer. 4 e dag op rij groen, al dik 2 procent erbij deze week.


  Beste Diminhu,

  Ik kijk nu 3 weken naar deze begingen, maar wat mij opvalt is dat de markt omhoog blijft kijken.
  Geen idee, maar ik zie vandaag en gisteren voor openen van alles gebeuren op iex one.

  AEX van 538 naar 540 met speels gemak, gisteren idem.
276 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 754,31 30 jul
  -3,77
  -0,50%
 2. Cofinimmo 136,300 30 jul
  -0,700
  -0,51%
 3. NSI 35,050 30 jul
  -0,250
  -0,71%
 4. WDP 36,280 30 jul
  +0,620
  +1,74%
 5. Wereldhave 13,910 30 jul
  -0,330
  -2,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links