Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Boskalis, Boeing, Dow en gong

Liveblog: Boskalis, Boeing, Dow en gong

Update 15:30 uur: Boeing en Mrs. Dow Jones

De Dow Jones loopt bijna een procent op de S&P 500 achter en alle vingers wijzen naar Boeing. Hoe kan het dat dit fonds, dat bij lange na niet het grootste beursfonds is, toch zo'n impact op de Dow Jones Industrial Average hebben? Ik verklap u in een minuutje het geheim van de indexsmit.

 


Update 15:20 uur: MSCI World Index anno 1601

Gefeliciteerd Global Financial Data, dat heeft zeg maar de MSCI World Index teruggerekend tot... 1601 (!), toen de eerste aandelen VOC werden uitgegeven. 

Klik even op de link, het is werkelijk een schat aan data waar u op uit komt. Feestje voor de liefhebbers van lange data. U ziet, zoals het een koersgrafiek betaamt, dat het lijntje keurig van linksonder naar rechtsboven oploopt. Dat ging echter minder soepel dan het lijkt. Dit pik ik bijvoorbeeld uit het stuk:

  • It is interesting to note that the market bottom in 1932 was 35% below the market top in 1719.
  • The longest and deepest bear market in world history followed the 1719 Mississippi-South Sea Bubble when the market declined by 89% between 1719 and 1762.
  • The longest bull market occurred between 1791 and 1845, which ended in the railway mania of the 1840s.
  • The 1929 to 1932 decline was the second worst bear market in history, during which the market declined by 75%, primarily because of the large decline in the stock market in the United States.
  • Surprisingly, the most recent bear market in 2007 to 2009 was the third worst bear market in the past 400 years. This also emphasizes how severe the 2008 bear market was and the fact that global bear markets with a decline over 50% are rare events.

Enfin, wat leverden aandelen en obligaties nou op in die ruim vier eeuwen? Dit dus. Ik zou zeggen: handelen doet u voor koerswinst en beleggen doet u voor dividend deel zoveel. Oh ja, ondanks beruchte krachs en dikke bear markets was de beurs van 1981 tot nu toe de beste ooit. Zegt iets over hoe het vroegâh was.

There's no free lunch on the stock- and bond market, is misschien de overkoepelende wijsheid in vier eeuwen. 

Tot slot, omdat ik u intussen een beetje ken. Poeh, 51 jaar bear market.

 


Update 14:40 uur: Wall Street geopend

In Amerika is de zomertijd alvast van start gegaan. Hierdoor is Wall Street een uurtje eerder open dan we gewend zijn.

Het gaat heel aardig, want de Nasdaq (+0,8%) en S&P500 (+0,5%) noteren beide in het groen. Grote achterblijver is de Dow Jones met een min van 0,6%. Boosdoener is zwaargewicht Boeing (-11%) dat aan puin gaat door de ramp met de Ethiopian Airlines. (NK) 


Update 14:00: Boskalis windkracht 8

Helaas, het is betaalde content. Ik kan het interview met FD niet helemaal geven, maar de kop spreekt boekdelen. Boskalis CEO Peter Berdowsky is weer eens uitgesproken. Het interview van de ene HAL-loot (FD is eigendom van het fonds) met de andere (HAL zit voor ruim 40% in Boskalis) gaat vooral over windenergie.

U zag de cijfers vorige week, Boskalis blijft kwakkelen en reorganiseert. Er is flink afgeschreven op vooral voormalige overnames Smit Internationale en Dockwise en de olie- en gasmarkt trekt nog niet van harte aan. Waarom staat Boskalis dan niet vooraan bij de boomende aanleg van offshore windparken, is de vraag van FD.

Omdat er geen droog brood aan te verdienen valt in de komende jaren, luidt het antwoord van Kapitein Peter, zoals zijn bijnaam is. Hij schetst zelfs een doemscenario, zoals we dat van de bouwers kennen in de jaren na de kredietcrisis: 

Dus de complexiteit neemt toe en de beloning neemt in hoog tempo af. Dat gaat knellen. Er is een wig tussen het risico en het rendement. Wat wij zien: de problemen worden naar de toeleveranciers geduwd.

Heeft Boskalis de boot gemist, concurrenten als Van Oord en de Belgen speelden wel op de windparkenype in, veegt Berdowsky zijn straatje schoon, of ziet hij het scherp? De toekomst gaat het leren. is het cliché. In ieder geval lijkt mij de strategie van Berdowksy duidelijk, die nog drie jaar hoopt aan te blijven als CEO.

Hij is nu aan het reorganiseren en grote schoonmaak aan het houden, om in zijn laatste twee jaar hopelijk te oogsten en om die prachtige outperformance die hij tot drie jaar terug had terug te veroveren? Dit is de herbelegde grafiek van Boskalis versus de AEX, Berdowsky trad in 2006 aan als CEO. Duidelijk.  

 


Update 13:20: Boeing

Het aandeel staat nu pre-market -9,6% op eenderde van het normale, dagelijkse volume. Het ziet er naar dat Boeing op opening Wall Street een oplawaai krijgt. En de Dow Jones. De future van de index doet nu -0,5%, waar de S&P 500 future +0,3% doet. Beoing is dan ook met afstand het zwaarste gewicht in de Dow Jones.

Die indez zit heel simpel in elkaar, vandaar. Van ieder aandeel zit er eentje in de index en die met de hoogste koers heeft dan het zwaartse gewicht. Vrijdag sloot het fonds op $422,54. Nummer twee in die index is United Health met $234,63 en daarna volgt 3M met $200,89. Nummer laatst is Pfizer met $40,89.

De reden waarom het aandeel daalt is duidelijk, weer een dodelijk ongeluk met de nieuwe 737 Max airliner.  Ongelukken is een van de grote risico's bij vliegtuigbouwers. Vraag is nu of er een weefout in die toestellen zit, of dat het noodlottige pech is.  

Vorig jaar verkocht Boeing nog een record van 804 toestellen en het aandeel heeft in twee jaar een geweldige rit gemaakt. Meer dan een verdubbeling, u ziet het. 

 


Update 11:30: Bodemgong

Het liveblog komt wat langzaam op gang vandaag, want we hadden vanochtend een feestje op de beurs. Dank Euronext, nu maar hopen dat we over tien jaar niet terug m.o.e.t.e.n. komen, omdat we de start van een lange, bange bear market hebben gegongd. Bodembeller Michael Molenaar zelf is er niet gerust op...

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 11 maart 2019 13:46
    Beoing
    indez
    zwaartse
    weefout

    Hebben jullie geen spellingchecker daar? En je school niet afgemaakt?

    En grammatica blijft ook lastig:
    Beoing is dan ook met afstand het zwaarste gewicht in de Dow Jones.

    Moet zijn:

    Boeing heeft dan ook met afstand het zwaarste gewicht in de Dow Jones.

    Ik vind het eigenlijk een beetje flauw om de taalpolitie uit te hangen, maar dit zijn wel heel erg veel fouten in zo'n kort stukje. Een klein beetje opletten graag, dan ziet het resultaat er een heel stuk beter uit.
  2. [verwijderd] 11 maart 2019 14:24
    quote:

    theo1 schreef op 11 maart 2019 13:46:

    Beoing
    indez
    zwaartse
    weefout

    Hebben jullie geen spellingchecker daar? En je school niet afgemaakt?

    En grammatica blijft ook lastig:
    Beoing is dan ook met afstand het zwaarste gewicht in de Dow Jones.

    Moet zijn:

    Boeing heeft dan ook met afstand het zwaarste gewicht in de Dow Jones.

    Ik vind het eigenlijk een beetje flauw om de taalpolitie uit te hangen, maar dit zijn wel heel erg veel fouten in zo'n kort stukje. Een klein beetje opletten graag, dan ziet het resultaat er een heel stuk beter uit.

    Enkel weefout en Beoing zijn simpel niet zoals het hoort te zijn, maar de rest klopt wel degelijk hoor!
    Over school gesproken, waarschijnlijk moet jij nog aan school beginnen, dan krijg je dit soort miscommunicatie…

    Maar dit is toch geen Nederlandse taal forum, of website NL?..
  3. forum rang 5 theo1 11 maart 2019 16:06
    quote:

    Snugger schreef op 11 maart 2019 14:24:

    [...]Enkel weefout en Beoing zijn simpel niet zoals het hoort te zijn, maar de rest klopt wel degelijk hoor!
    Over school gesproken, waarschijnlijk moet jij nog aan school beginnen, dan krijg je dit soort miscommunicatie…

    Maar dit is toch geen Nederlandse taal forum, of website NL?..
    Niet zo snugger?

    Bij mij is het zwaartse (fout) -> zwaarste (goed) en indez (fout) -> index (goed).

    Als ik jou was zou ik een betere bril kopen alvorens de wijsneus uit te gaan hangen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links