Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Hoger

BeursVandaag: Hoger

Goedemorgen beste mensen, we zijn weer klaar voor een weekje rollercoasteren op de internationale beurzen. Het is deze week Brexitweek, we zullen daar vandaag in een separaat artikel nader op ingaan. Morgenavond wordt er gestemd in het Britse Lagerhuis en daar kan weer van alles gebeuren.

De BBC vatte het in een overzichtelijk stroomschema samen: 

brexit

Zoals ik al zei, ik kom daar straks in een apart artikel op terug. Brexit is een beetje verworden tot een lachertje, maar de politieke en economische gevolgen moeten we toch niet onderschatten. Later meer dus.

Tien jaar omhoog

Dan is het deze week tien jaar geleden dat de beurzen een laagste punt neerzetten na de GFC, de Great Financial Crisis, zoals de diepe beursbuiging in 2008/2009 heette. Ter ere daarvan luidt IEX vandaag de gong op het Damrak. 

Om klokslag 09:00 uur te zien bij RTLZ en we zullen daar uiteraard ook in het liveblog op terugkomen.

Beurs Vandaag: Hoger

Dan naar de beurs vandaag. Voorbeurs staat alles een beetje hoger, de Amerikanen zwengelden er vrijdagavond nog een aardige eindsprint uit en dat bracht de AEX omgerekend zelfs richting 533,7.

In Azië sloten de koersen wat hoger: Japan pluste een half procent door de wat sterkere autobedrijven en de Chinese beurs kreeg er 1,4% bij. De Australische beurs was wat lager door koersverliezen bij oliebedrijven.

Op dit moment staat de FTI, de future op de AEX, ook zo rond de 533 en dat is in ieder geval wat hoger dan afgelopen vrijdagmiddag. Het was geen best einde van de week afgelopen vrijdag, er kwam wat teveel negatief nieuws tegelijk naar buiten:

  • Chinese bijstelling groei
  • Beroerd Amerikaans banencijfer
  • ECB met extra stimulus voor banken
  • Verlaagde groeiverwachtingen alom

Dat valt natuurlijk niet te behappen in een paar dagen en vandaar dat de index even een puntje of tien terugmoest. Maar: slecht nieuws triggert de centrale banken om de geldkraan open te draaien waardoor markten weer overspoeld worden met vers geld. 

Gisteravond was Fed-voorzitter Powell te gast in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes en zei dat de Fed in 'no hurry' is om de rente te verhogen.  

Laatste jaarcijfers

We gaan zien wat deze week ons brengt. Met de jaarcijfers zijn we bijna klaar, nog een paar nakomertjes deze week, o.a. Forfarmers, Volkswagen, Agfa, Adidas en Hunter Douglas, om maar eens een paar dwarsstraten te noemen. 

Verder nieuws

De headlines van vanochtend, de artikelen zelf vindt u hier

  • 07:20Boeing annuleert evenement rond nieuw toestel
  • 07:13Nikkei begint week met winst
  • 10 mrtCijferseizoen beurzen loopt op zijn einde
  • 10 mrtIndia mikt op Saudische investering in olie
  • 10 mrtItaliaanse olijfolie steeds duurder
  • 10 mrt'Vergelijk China en VS op vitale kwesties'
  • 10 mrt'Olieprijzen voor iedereen op juiste niveau'
  • 08 mrtLicht lager slot voor beurzen New York
  • 08 mrt'Advocaten Oslo Børs bekijken opties tegen Euronext'
  • 08 mrtWall Street toont koersverliezen
  • 08 mrtAdyen naar graadmeter S&P Europe 350

Euronext krijgt het nog lastig met die overname van de Noorse beurs, ze hebben dan weliswaar een meerderheid toegezegd gekregen, maar met onwillige honden is het slecht hazen vangen. 

Het bericht dat China en de VS tot een vergelijk op belangrijke punten zijn gekomen kwam vrijdag al naar buiten, via een lid van de Chinese handelsdelegatie. Deze Yi Gang, gouverneur van de Chinese centrale bank, zei dat er onder meer gesproken is over de Chinese munt.

Waarschijnlijk dat daarom de Amerikaanse beurzen vrijdag weer de draai omhoog hebben gemaakt, wie zal het zeggen.  

Shortsell

Op de shortsellhoek deze keer het overzicht van de tien meest geshorte aandelen. Fugro en Arcadis voeren nog steeds het lijstje aan en ook in Signify hebben ze in Londen en omstreken niet heel veel vertrouwen.  

brexit

Hier vindt u de lijst met veranderingen per vrijdag, die was bij het ter perse gaan van dit artikel nog niet beschikbaar.   

Agenda

De agenda voor vandaag herbergt de jaarcijfers van Batenburg Techniek. Het Rotterdamse aandeel kreeg eind 2015 een openbaar bod van investeerder van Puijenbroek (Bech tegenwoordig) van €19,50.

Begin januari werd bekend dat de familie haar belang uitgebreid had tot boven de 95% en dat betekent dat een uitrookprocedure opgestart kan worden. 

De van Puijenbroekjes zijn vooral bekend van het belang in De Telegraaf, waar ze een strijd met John de Mol uitvochten om de heerschappij en dat via het Belgische Mediahuis wonnen. 

  • 08:00  Batenburg Techniek Q4-cijfers
  • 08:00  Duitsland industriële orders jan0,4% MoM
  • 13:30  VS detailhandelsverkopen jan0,1% MoM
  • 15:00  VS handelsvoorraden dec0,3% MoM

Wat verder nog... 

De Chinezen komen eraan... 

Kijk, hier heb je tenminste wat aan. Zie hoe de vork in de steel zit: 

Olieprijzen licht omhoog, omdat er in de VS wat minder drilling activiteit is... 

Lagere subsidies en meer risico voor de toeleverancier, aldus De Big Berdowski van Boskalis. Boka heeft natuurlijk wel een beetje de slag gemist in de windenergie.   

Kijk, weer een overname. Het Israelische chipbedrijf Mellanox maakt chips voor servers en datacentes. De marktwaarde zou rond de $6 miljard liggen, Mellanox had vorig jaar een omzet van $1 miljard.   

Veel plezier en succes vandaag. Klik op het plaatje voor onze real-time koersenbak. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links