Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Risk-off en Shell

Liveblog: Risk-off en Shell

Update 16:45 uur: Noren beslissen over Shell

Dit is toch wel even een puntje morgen en... de uitkomst is nog ongewis. Het Noorse parlement beslist uiteindelijk en het is bekende touwtrekken tussen principiële tegenstanders van olie- en gasbeleggingen en de voorstanders die de dividenden niet te versmaden vinden en breed gespreid willen zijn.

Ik geef u maar de belangen van het fonds in onze oliewaarden mee, hoewel er alleen over olie- en gasbedrijven wordt gesproken in Oslo. Let wel, als het oliefonds uit Royal Dutch Shell gaat, gaat dat jaren duren. De Noren beleggen ook in Londen en niet in Amsterdam in De Koninklijke.

 • Royal Dutch Shell: 1,04% (aldus Reuters, Bloomberg zegt in het verhaal meer dan 2%)
 • Vopak: 0%
 • Fugro: 1,99%
 • SBM Offshore: 2,19% 
 • Brunel: 0,8%

Nogmaals, het gaat alleen om olie- en gasbedrijven, maar ik denk dat ze bij Fugro en SBM Offshore morgen ook wel even opletten. Intussen heb ik op de site van het fonds gekeken en het belang was per 31-12-2018 2,45%. Ik heb de andere getallen intussen ook aangepast aan wat de Noren zelf melden op hun site.  

Hier is de link, kijk maar in welke Nederlandse aandelen het oliefonds allemaal zit. Het zijn er 64 en ja, het zit ook in Pharming om de meest prangende vraag maar meteen te beantwoorden: 0,9%. 

 


Update 16:25 uur: Risk-off

De vastrentende markt heeft het op haar heupen, er is een vlucht in veilig. 

De euro ziet ook bleekjes:

De AEX zegt ook doe het zelf maar. U ziet het ook aan de individuele aandelen: door de bank genomen stijgen de defensieve veilige dividendhavens nog, maar moeten de cyclische terug. Financials zijn ook de klos. Slechtere economie = slechtere en meer risicovolle business. 

Eerst steeg onze index nog op het ECB gebeuren, tot de president zijn keel nog eens schraapte. Dit was echt de trigger voor de draai.

 


Update 14.25 uur: Larry Fink spreekt

In een interview met Bloomberg vertelt Blackrock CEO Larry Fink dat hij zich zorgen maakt over de houdbaarheid van de Amerikaanse schuld. Een eventueel handelsakkoord zou volgens hem de problemen kunnen verergeren, omdat het handelstekort met China dan terug zal lopen.

Hierdoor hebben de Chinezen er minder belang bij om Amerikaans schuldpapier op te kopen. Dit leidt volgens Fink tot hogere rentes en leidt bij deze schuldgraad in de toekomst tot grote problemen. Het is een interessant interview en zeker de moeite waard om te beluiseren. (NK)


Update 13:55 uur: Ahold Delhaize

Auw! Even snel tussendoor, ik zit midden in de ECB. 

 


Update uur 10:45: Over rente, inflatie, ECB en DNB

Vorige maand taxes en nu olieprijs (waarbij de taxes weer voor een hefboompje zorgen), als ik populair samenvat. Ja, óóit kenden ook wij galopperende inflatie en vliegende rentes. 

Dit cijfer dus:

Het toeval wil dat de ECB om 13:45 uur een (non-)rentebesluit neemt, waarschijnlijk met druipende economische verwachtingen komt en wellicht weer een geldkraantje op zet. Misschien wel een leuke eens over na te denken. De ECB rente is nul. Stel, wat nou als DNB nog hoedster van de gulden was geweest? 

Wat was dan onze rente geweest en wat voor besluit zou ze van middag nemen? Hint: destijds liep de DNB altijd blind achter de Bundes Bank aan. Koppeling mark-gulden, voor wie het zich nog herinnert. Ik roep 2% en misschien wel een kwartje er bij. Let wel, ik roep maar wat, ik heb hier niet voor doorgeleerd. 

 


Update uur 10:00: Boskalis

Boskalis maakt schoon schip. Zijn de jaarcijfers 2018 zo het beste samen te vatten? Hopsakeee, afschrijvingen van een half miljard en de onderneming is bezig aan een officieuze strategische heroriëntatie. Dat doet ze via het afstoten van zeg maar lage marge-activiteiten en juist het aankopen van hoogwaardiger business.

Pluspunt is de groeiende orderportefeuille, hoewel Boskalis - en daarom vind het zelf een prettig bedrijf - niet onder stoelen of banken steekt dat het nog steeds niet overhoudt. En dan dat dividend. Een verlaging van 50% is een schocker, zeker als dat de voornaamste reden is waarom u in het aandeel belegt.

Dat is echt een punt vandaag zie die -6,7% nu - dunkt me, want in de afgelopen jaren was gelukkig hebben we het dividend het motto en eenzame pluspunt in de lange, bange neergaande trend.

U kan het ook anders bekijken en daar wijst Nico ook op, het bedrijf hanteert met die 50% wel een torenhoge pay-out ratio van 80%. Wel gaat de onderneming voor €100 miljoen eigen aandelen inkopen en bij een beurswaarde nu van €3,3 miljard is dat rond 3% van het totaal. Zei ik daar schoon schip? Dit zegt Nico:

Voor beleggers lijkt het aandeel momenteel duur, maar dat is het niet. De verdiencapaciteit op langere termijn is er nog steeds.

 


Update 09:45 uur: Pharming

Het is bijna twee jaar geleden dat er na een jaar vijf per saldo lethargie opnieuw leven in Pharming kwam, met afstand de langste genoteerde biotech op het Damrak (anno 1998). Die grafiek bespaar ik u maar, maar die van de laatste twee jaar mag er zijn.

Logisch, via kort door de bocht een slimme terugkoop constructie kon het bedrijf omzet én winst behalen en dat laatste bewijzen de jaarcijfers van vandaag. Gefeliciteerd, maar het is verwacht en daarom beweegt de koers niet. Ja, er staat nu -3% op het bord, maar de prijs beweegt vaak veel harder zonder nieuws.

Misschien valt de omzet in Q4 wat tegen, daar wijst ook Nico op, maar veel meer nieuws is er ook niet.

Echt (baanbrekend) nieuws, dat is waar het wachten op is? Dat gaat bij biotechs doorgaans via een persbericht en niet via cijfers. De belofte van het middel Ruconest blijft en mocht het zo ver komen... laat uw fantasie maar de vrije loop. Dat doet iedereen op zijn of haar manier. De analisten zijn verdeeld.

Merk vooral op dat het gemiddelde koersdoel €2 is, maar dat de afzonderlijke tussen €0,40 (Kempen) en €3 (Oppenheimer) liggen, aldus Reuters.

Bovendien staat er short uit en dat liep de afgelopen tijd weer wat op.

Kortom, Pharming is en blijft hoogrisiso.

 


Update 09:30 uur: Advies

De analisten zijn na anderhalve maand zwaar jaarcijferseizoenen denk ik ook blij dat het nu rustiger wordt. Het loopt nog niet storm vandaag.

 • Air France-KLM: naar €13 van €12 - Bernstein
 • TKH: naar €60 van €64,75 (buy) - NIBC

   Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TKH Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bob777
0
Beursspeculant
0
quote:

Bob777 schreef op 7 maart 2019 10:57:


Beste IEX nog steeds het ABN buy advies op Beter Bed met target 9,00 niet gezien


www.trivano.com/aandeel/advies-abn-am... dat is van gisteren, verlaging koeradoel van 10
Snugger
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17 feb Het Wonder van Shanghai
 2. 17 feb Advieswijzigingen Fagron en Ordina 1
 3. 17 feb Het zit niet mee met het BBP

Gerelateerde instrumenten

 1. Ahold Delhaize Koninklijke 23,365 21 feb
  -0,195
  -0,83%
 2. Air France-KLM 9,080 21 feb
  -0,310
  -3,30%
 3. Boskalis Westminster Koninklijke 22,090 21 feb
  -0,330
  -1,47%
 4. Pharming Group 1,363 21 feb
  +0,011
  +0,81%
 5. Royal Dutch Shell A 22,735 21 feb
  -0,440
  -1,90%
 6. TKH Group 48,320 21 feb
  -0,380
  -0,78%