Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ING, ABN, KPN en AF-KLM

Liveblog: ING, ABN, KPN en AF-KLM

Update 16.20 uur: Dienstensector VS op volle toeren

Met de Amerikaanse dienstensector gaat het uitstekend. De ISM non-manufacturingindex kwam uit op 59,7 daar waar de markt rekening hield met 57,3. Echt een heel goed cijfer. Ter vergelijking: de Duitsers deden het al heel aardig met een stand van 55,3.

Alles boven de 50 betekent groei en een stand van 59,7 betekent simpelweg hoogconjunctuur. De dollar sterkt door dit nieuws verder aan en noteert nu 1,130 ten opzichte van de euro. Ook de aandelenmarkt reageert positief, al staat de AEX nog 0,1% in de min.

Hieronder ziet u dat de ISM non-manufacturingindex bijna op het hoogste punt in vijf jaar staat. (NK)

ASR
Klik op het plaatje voor een grote versie

Update 16:05: KPN

Of er welgeteld 2% overnamepremie in de koers zat, durf ik niet te stellen. Dat is wel de daling van KPN net...

... op het nieuws dat een buitenlandse bod altijd de handtekening van Den Haag moet hebben.

 


Update 15:40: Air France-KLM

Het mooie of gemakkelijke aan de beurs is dat u nooit tekst en uitleg hoeft te geven als u iets koopt of verkoopt. Dat geldt niet voor onze minfin. Hier is zijn beleggingspropositie Air-France-KLM. Kantje of wat, dertig om precies te zijn. Ik duik er al in om te kijken of er iets interessants bij zit.

Voilá, ABN Amro beurde er een miljoen mee, dank collega Nico voor het uitzoekwerk :-)

  • Op woensdag 20 februari 2019 is de grens van 0,5% doorbroken en op dinsdag 26 februari 2019 de 5%-grens, waarna na een overname van een aanzienlijk blok aandelen het totale belang van de Nederlandse staat die dag op 12,68% eindigde.
  • Woensdag 27 februari 2019 is het resterende belang van 1,32% verworven (tegen een gemiddelde prijs van € 11,44 per aandeel) waarmee de Nederlandse staat met 60.000.000 aandelen nu afgerond 14,0% van het aandelenkapitaal van Air France-KLM in bezit heeft.
  • Alle aandelen zijn gekocht tegen de op dat moment geldende beurskoers.
  • Alleen voor het aanzienlijke blok aandelen dat op 26 februari is gekocht, is een premie van 6,9% betaald (afgezet tegen de op dat moment geldende koers heeft de verkopende partij daar dus een winst op behaald).
  • De gemiddelde aankoopprijs per aandeel bedraagt € 12,35. De totale kosten van deze financiële transactie bedragen daarmee afgerond € 744 miljoen.
  • Deze kosten bestaan uit de aanschafprijs van de aandelen (€ 741 miljoen), een transactie fee aan ABN AMRO (€ 1.080.000) en een Franse transactie belasting (€ 2,2 miljoen).
  • De betaalde fee aan ABN AMRO is marktconform, als wij dat vergelijken met gelijksoortige transacties in andere dossiers. De trasactie fee en belasting evenals de overige advieskosten vallen onder de post “Uitvoeringskosten staatsdeelnemingen” van Artikel 3 van de begroting van Financiën.

En de uitsmijter:

De minister van Financiën heeft er eveneens rekening mee gehouden dat het aandeel na bekendmaking in waarde zou dalen. Immers, wanneer de koers over een aantal dagen sterk oploopt, kunnen partijen mogelijk verwachten dat er een overnamebod volgt.

Wanneer na bekendmaking duidelijk is dat dit niet zal gebeuren, is een daling van de koers te verwachten, ook omdat daarnaast de vraag van de grote koper wegvalt, in dit geval de Nederlandse staat.

 


Update 15:25: Gaswinning

De Tweede Kamer wil een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Ik hoop zelf dat als het er van komt dat er ook aan dit financiële puntje aandacht wordt besteed. Opdat dit land nooit weer...? Ik meen het ook nog. Ik heb geen zin dit sommetje opnieuw te maken. Historische blunder, vind ik.

 


Update 13:20: Tesla

Nieuwigheid mensen, allemaal nieuwigheid. 1600 stuks, waar hebben we het eigenlijk over. 

 


Update 13:10: ABN Amro spreekt

Zo, het onderdeel is al in 2007 (bij de overname van ABN Amro) door verkocht?! Tja. Afwachten of ING en Rabobank zich ook geroepen voelen te persberichten. 

Trouw heeft ook een verhaal, maar zo ver ik kan overzien is dit een oud verhaal.

Sluit ik dit dossier voorlopig af met de harde cijfers:

 


Update 13:00 uur: TKH

Alles wat Paul over TKH schrijft: prima cijfers na een wat moeizaam jaar een een forse, forse koersafstraffing. 

TKH kent vaker moeizame jaren, maar door de jaren heen stijgen omzet, winst en dividend hand-in-hand. Knap voor een onderneming die zichzelf diverse keren opnieuw heeft uitgevonden. Ondanks dat het aandeel niet al te duur lijkt, kostte het zelden meer dan vijftien keer de winst. Reken u dus niet meteen rijk. 

Nog iets. CEO Alexander van der Lof, die een mooi trackrecord heeft, is dat al sinds 2001. Ik weet niet of en wanneer hij aan pensioen denkt, maar laten we hopen dat hij een goede opvolger krijgt. Sterk mananegment is een must bij dit bedrijf. We hebben bij Arcadis gezien wat er kan gebeuren, als dat fout gaat.

 


Update 11:50 uur: Ahold Delhaize

Erik werkt voor een Franse bank, dus de grap komt uit ook al verdachte hoek :-) In ieder geval kunt u uw aandelen Ahold Delhaize vandaag met winst verkopen ten opzicht van gisteren. Aparte wet trouwens, nooit van gehoord.

 


Update 10:45 uur: ABN Amro?

Zodra ik weet waarom, meld ik dat hier.

De Rabo Certificaten verliezen krap een procentje. Mijn Reuters feed meldt deze bron. Rusland, miljardairs... zucht.

Intussen word ik er op Twitter op gewezen dat het oud nieuws is, ofwel van gisteren. Is dit wellicht nu...? Gaat weer lekker in bankenland. Daarom zijn de waarderingen ook zo laag en de dividendrendementen zo hoog. Er is enig risico. Reuters meldt nu dat Raiffeisen Bank de usual suspect van de dag is.  

Intussen heb ik Peter Verhaar tussen de schuifdeuren. Lees even alles mee:

Inderdaad, BlackRock breidt haar positie in ING uit en Forbes meldt:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. SlechteBelegger 5 maart 2019 11:25
    Lijkt er inderdaad op of iemand het bericht gisteren gemist heeft en nu pas reageert. Betreft geen nieuwe feiten. Was al bekend dat ING in het verleden de zaken niet op orde had. Dus zal wat ING betreft wel binnen de reeds betaalde boete vallen. Storm in een glas water lijkt me.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links