Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Driewerf hoera voor AEX

Vooruitblik: Driewerf hoera voor AEX

Gefeliciteerd! De AEX blaast vandaag 36 kaarsjes uit. Het zal de leeftijd zijn, maar de index is een wispelturige diva.

  • Iedere vijftien seconden heeft ze een ander humeur.
  • Als u haar probeert te begrijpen, bent u het einde van de dag in bijna de helft van de gevallen geld kwijt aan haar.
  • Wie die gemoedstoestanden van haar voor lief neemt, niet probeert haar te doorgronden en veel geduld met haar heeft, wordt op de lange duur toch gelukkig met haar.

Dit zijn de AEX en haar grote zus, de AEX herbeleggingsindex. De grafiek is geïndexeerd, ofwel u leest af hoeveel euro's de zussen in de loop van de jaren maakten van €100. Gemiddeld deed de prijsindex 7,1% per jaar en de herbeleggingsindex 10,8%. Er is wel één grote maar.

  • De eerste achttien jaar van haar bestaan was de index uw zinderende minnaar of minnares.
  • Daarna werd ze toch wel een beetje uw zeurende en zagende partner, of zappende zak hooi.

Waarvan akte.


Dat is nog niet alles. De AEX viert, als het goed is, nog een bijzondere verjaardag deze week. Als het goed is, want na veertien jaar serieus beleggen durf ik de huid van de beer niet eerder te verkopen, dan dat ik die in handen heb. Zaterdag is het namelijk precies tien jaar geleden dat de huidige bullmarket begon.

Het geldt niet voor alle indices en het was soms een narrow escape, maar onder meer de AEX, S&P 500 en MSCI World Index zijn in die tien jaar op dagbasis nooit in een bearmarket geraakt. Volgens mij is dit in de moderne geschiedenis nooit eerder voorgekomen. Wie had dat begin 2009 gedacht. Niemand.

Ik geef u dezelfde grafiek als hierboven, maar dan vanaf tien jaar geleden. De AEX deed sinds die sombere maartdag 2009 gemiddeld 10,8% per jaar en de herbeleggingsindex 14,5%. Deze scores worden u uiteraard warm en met veel liefde aangeboden door alle doemprofeten van het laatste decennium.

Hartelijk dank Euronext voor de eer! Volgende week maandag mag van de beurs IEX de gong luiden, omdat ondergetekende op 5 maart 2009 op deze site een bodembelwedstrijd uitschreef. Die viel al op 9 maart. Velen van u gokten mee en Drentenier01 zat er het dichtste bij. Hij luidt op 11 maart de bodemgong


Nog één ding hierover, het is achteraf (te) gemakkelijk om de (perma)beren uit te lachen. Want op één punt hebben ze natuurlijk volkomen gelijk: het is me daar een zooitje in de (financieel-economische) wereld. Wees het vooral met mij oneens, daarom hebben we ook beurs, maar voor mij is de verklaring simpel.

Per saldo prijzen de beurzen bedrijfswinsten in, de rest is ruis. Ook per saldo, dat wel. Om dit te staven kijk ik iets verder dan de AEX lang is en neem ik de MSCI World Index versus de verwachte winsten. Nee, het lijntje is zeker niet één op één, maar de trends zijn hetzelfde. De percentages per saldo ook.


Agenda

Stiekem voeg ik er aan toe dat de beurs deze week een derde feestje viert: de agenda is behapbaar, want het jaarcijferseizoen raakt eindelijk opgedroogd. Als de ECB nou ook nog een stevig non-rentebesluit neemt en alles en iedereen bij Air France-KLM zich koest houdt, kunnen we mooi bijkomen.

Serieus, dit jaar hebben al meer aan actie en reuring op de beurs gehad - van omzetwaarschuwing Apple tot inderdaad toestanden Air France-KLM - dan in saaie beursjaren 2016 en 2017 bij elkaar. Wat dat betreft is de markt manisch: er gebeurt helemaal niks, of alles komt en gebeurt tegelijkertijd.

Kijkt u even mee, dit is de hele agenda voor deze week. Er is nog een kliekje jaarcijfers, er zijn inkoopmanagersindices van de dienstensectoren, ECB-president Mario Draghi keuvelt een uurtje persconferentie vol en vrijdag zijn er Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, ofwel het Payroll Report komt uit.

Let wel, de ECB komt donderdag met nieuwe economische ramingen en misschien is er toch wat mogelijk? Ik citeer Reuters. Toch maar opletten donderdag.

There’s palpable excitement about the prospect of another round of euro zone stimulus ahead of the ECB’s March 7 meeting. Most expect the bank to at least drop hints that cheap bank loans are imminent; failure to do so could put European bank stocks and Italian government bonds in the firing line.

4 mrt
16:00 VS bouwuitgaven dec 0,2% MoM

5 mrt
08:00 TKH Jaarcijfers
09:15 Spanje services PMI feb 54,2
09:45 Italië services PMI feb 49,5
09:50 Frankrijk services PMI feb 49,9
09:55 Duitsland services PMI feb 55,1
10:00 Italië BBP Q4 -0,2% QoQ
10:00 EU services PMI feb 52,3
10:30 VK services PMI feb 50,2
14:00 AVA Takeaway.com
16:00 VS verkoop nieuwe woningen dec 0,62M
16:30 VS ISM non-manufacturing PMI feb 57,3

6 mrt
08:00 Basic-Fit Q4-cijfers
08:00 Corbion Q4-cijfers
14:15 VS ADP banenrapport feb

7 mrt
06:30 Nederland inflatie CPI feb
08:00 Boskalis Q4-cijfers
08:00 Stern Q4-cijfers
08:00 Deutsche Post Q4-cijfers
08:00 Pharming Q4-cijfers
11:00 EU BBP Q4 herziend 0,2% QoQ
13:45 ECB Rentebesluit 0,00%
14:30 Persconferentie ECB-president Mario Draghi
14:30 VS wekelijkse jobless claims

8 mrt
08:00 Accell Q4-cijfers
08:00 Ctac Q4-cijfers
08:00 Ontex Q4-cijfers
08:00 Duitsland industriële productie jan 0,3% MoM
14:30 VS Non-Farm Payrolls feb 170K
14:30 VS werkloosheidspercentage feb 3,8%
14:30 VS loongroei feb 0,3% MoM

Tot nu toe past het jaar 2019 uitstekend in het beeld van de bullmarket anno 2009. De wereld is een puinhoop, de economische cijfers zijn dit jaar om te huilen, de winstverwachtingen dalen.... en de koersen stijgen. En hoe. Zomaar een rijtje in eigen valuta. Let wel, we zijn twee maanden onderweg.

  • AEX: +10,4%
  • AMX: +17,2%
  • AScX: +10,6%
  • DAX: +9,9%
  • Eurostoxx 600: +10,8%
  • FTSE 100: +6,0%
  • S&P 500: +12,7%
  • Nasdaq 100: +13,0%
  • Shanghai Composite: +20,1%
  • MSCI World Index: +11,0%

Stijgende koersen, dalende winsten

Dat de koersen stijgen terwijl de winstgroei daalt en ook de winstverwachtingen is natuurlijk in tegenspraak met wat ik beweerde bij die lange grafieken. De truc zit 'm allereerst dat winsten koersen per saldo hand in hand gaan en ten tweede dat de markten altijd vooruit kijken. Ze prijzen de toekomst in.

Voor het lopende kwartaal en ook daarna zijn zowel bedrijven zelf - u hebt de voorzichtige outlooks gezien - als de analisten heel voorzichtig en terughoudend. Het kan zijn de dat de beurzen met hun stijgingen hier over heen kijken en alweer winstgroei inprijzen.

Meteen maar even duiding hier van:

Hoe moeten de winsten nou stijgen als de wereldeconomie hoe langer hoe meer vertraagt, zoals de inkoopmanagersindices vorige week nog lieten zien? U weet het, die gelden - ze hebben een fraai, maar geen feilloos trackrecord - als de beste duiders en voorspellers van groei of krimp van de economie.

Nee, dit zijn geen beste cijfers. Het kan natuurlijk wel zijn dat - en landen als China en Frankrijk draaien zelfs misschien al weer - dat dit het dieptepunt is, of dat de boel aan het uitbodemen is.  

Ook hier meteen maar even snelle duiding:

Voor meer aanwijzingen kijk ik bij de vastrentende markt, die als minder hysterisch en zeker ook slimmer als de aandelenbeurs geldt. Want waar tot dusverre dit jaar de aandelen stijgen, stegen de veilige AAA-staatsobligaties mee, ofwel de rentes daarop daalden weer tot zoveel jaars dieptepunten.

Dit heet ook wel een vlucht in veilig. De neergaande trends zijn nog intact en het is te vroeg om van een draai te (durven) spreken, maar ze lopen nu weer op. Ofwel ziet ook de rentemarkt de economie ergens dit of volgend jaar weer aantrekken en durft ze weer iets meer beleggingsrisico aan?

U ziet hier in het - laat de Duitsers het maar niet horen - oranje de rente op de tienjaars Bund, ofwel de rente-benchmark van de euro en de US Ten Year Treasury Yield, ofwel de rente-benchmark van de dollar. 


Mijn idee, als u de markt wil timen.

  • Als u denkt dat economie en winstgroei nu precies op het dieptepunt van de cyclus staan, kunt u in principe rustig aandelen kopen.
  • Denkt u dat het ergste nog moet komen, dan is het misschien een idee om na al het gestijg juist winst te nemen.

Faites vos jeux. Zelf weet ik het niet en kies ik niet, beleg ik gewoon maandelijks door en trek ik achteraf wel conclusies hoe het nou zat. Laf? Zeker. Verstandig? In mijn geval wel. Als ik niet zo belegde, had ik ook de hele bullmarket vanaf 2009 gemist, want ik zag niet één keer een duidelijk koopmoment. Nee, niet één keer. 

Boskalis

Over naar de waan van de week, naar de paar bedrijfscijfers die er nog zijn. Het gaat beter met Boskalis, dat zeker. Dat is dit jaar ook al aardig ingeprijsd, het aandeel is zeker niet goedkoop. Het is bijna alsof de markt een mooie outlook eist, want de cijfers over 2018 zijn niet goed. Zoveel staat al vast.

Best spannend dus, te meer daar het concern zich ondanks een aantrekkende orderportefeuille zich tot nog steeds niet al te positief over de toekomst uit liet. Nog iets, grootaandeelhouder HAL heeft haar positie intussen uitgebreid tot 41,9% van de aandelen.


Basic-Fit

Zeg maar gerust topfit, wat een fraai groeiaandeel is Basic-Fit. CEO en oprichter René Moos en zijn mensen presteren als een metronoom. Heel knap, maar u ziet dat koers hen maar niet wil begrijpen :-)


Hier hebt u de double digit verwachtingen voor de komende jaren. Ik zie duurdere aandelen met minder hoge groeicijfers voorbij komen. Let wel, het aandeel betaalt, zoals het een echt groeifonds betaamt, geen dividend.


Corbion

Na zeg maar na twee slechte jaren zijn in ieder geval de verwachtingen voor Corbion rap verbeterd. De koers is daar ook op ingesprongen. Eens zien of het bedrijf, waar gelukkig eigenlijk nooit meer gedoe is zoals in het verleden, dit met een mooie outlook kan rechtvaardigen.


Stern

Vooruit, omdat het de overbuurvrouw van IEX is - Chinese muur van dienst is letterlijk de Amsterdamse ring - geef ik u Stern ook nog mee. Te meer daar er vrijdag nieuws was, belangrijk nieuws zelfs, maar geen onverwacht nieuws. Wat gaat Stern met die €80 miljoen plus doen? Superdividend en investeringen...?

Deze week hoort u het bij de jaarcijfers. Kijk, ook nog een stijgende omzet- en winstverwachting en dalende waardering: wat is hier in de maak?


Verder nog iets? Nou, nee. Er is dit weekend eigenlijk geen nieuws. Sluit ik daarom weer af met Corné. Prettige zondag verder - tussen de regendruppels door - en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. JoopVisser1 3 maart 2019 15:33
    Venuzuela zit op de grootste oliereserves ter wereld wordt mij net verteld door Buitenhof. Waarom vertellen ze niet ook dat het hoofdkantoor voor buitenlandse aangelegenheden van de oliemaatschappij van Venuzuela naar Moskou verhuisd. Had de Nederlandse staat dat niet kunnen regelen, maar dan naar Amsterdam natuurlijk.
  2. [verwijderd] 3 maart 2019 20:06
    quote:

    Snugger schreef op 3 maart 2019 18:16:

    Het ligt aan het type analist of je de AEX begrijpt of niet.. Technisch is er geen vuiltje aan de lucht, heel normaal hoe de index verloopt. Dan hoef je je niet af te vragen welk type analist moeite heeft met de AEX!..
    Dat geen vuiltje, is net het vuiltje. To easy. Just like shorting 1 month ago. En nu je niet meer durft en draait omdat er geen vuiltje is
  3. [verwijderd] 3 maart 2019 20:10
    quote:

    Kik_Bakker schreef op 3 maart 2019 20:06:

    [...]

    Dat geen vuiltje, is net het vuiltje. To easy. Just like shorting 1 month ago. En nu je niet meer durft en draait omdat er geen vuiltje is.
    Vliegt er in ene een vuiltje in je oog. Als je klaar bent met wrijven is het al geen vuiltje meer maar een iets grotere jongen
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 maart 2019 22:13
    En als de Winstverwachtingen naar beneden bijgesteld worden..

    Kunnen tal van Bedrijven zo maar weer voor een ultieme Verrassing zorgen.. ;)

    En Persoonlijk denk ik dat de "Markten" ECB-Stimulus zoals bovengenoemd..

    Weer aan het in prijzen zijn..

    Moet niet gekkuhh worduhh..!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links