Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Chinese tegenvaller

Fondsenrondje: Chinese tegenvaller

De AEX start net als gisteren met een minnetje van 0,3%. Tegenvallende inkoopmanagersindices vanuit China drukken het sentiment.

De Chinese PMI voor de industrie was met een stand van 49,2 niet alleen slechter dan verwacht (49,5), maar betekent ook nog eens krimp. Dat zien we toch niet zo vaak. Ook het cijfer voor de dienstverlening viel licht tegen (54,3 vs 54,5), maar ligt nog altijd op een veel hoger niveau.

Dan nog die mislukte top tussen de Amerikaanse President Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De impact hiervan op de financiële markten is een stuk kleiner, want deze no deal betekent niet dat de raketten ineens over en weer vliegen.

AMG

Prima cijfers van AMG. In het vierde kwartaal steeg de omzet van de metalenspecialist naar $344 miljoen, wat een record betekent.Een knappe prestatie voor een bedrijf dat onwijs cyclisch is en last heeft van de verzwakkende wereldeconomie.

Onderaan de streep behaalde AMG een winst van $3 per aandeel (€2,64), waardoor er een K/W van 13 over uitrolt. De outlook is wel iets voorzichtiger, maar dat is niet vreemd gezien alle economische onzekerheden.

Daar waar de onderneming in 2018 nog een ebitda van $217 miljoen behaalde, verwacht het management dit jaar uit te komen op $200 miljoen. Misschien dat beleggers het aandeel daardoor 3,3% lager zetten.

VolkerWessels

VolkerWessels (+0,7%) draaide een recordjaar met een omzet van €5,9 miljard. Alleen onderaan de streep viel het door die dekselse zeesluis wat tegen. De ebitda over 2018 kwam uit op €251 miljoen, maar dit was zonder het rampproject €290 miljoen geweest. Hieronder ziet u het verloop van het bedrijfsresultaat van de bouwer.

Kwartaal 2016 2017 2018
Q1 -2 13 8
Q2 77 77 53
Q3 66 65 69
Q4 113 110 121
Totaal 254 265 251

                                                                                    Bron: IEX Beleggersdesk

Die zeesluis is ook de reden dat het afgelopen jaar net iets minder was dan 2017. Positief is wel dat het orderboek zeer goed gevuld is. Op dit moment staan er voor €8,9 miljard aan orders in de boeken en dat aantal loop nog steeds op. 

Het aandeel VolkerWessels heeft het dit jaar met een winst van ruim 27% erg goed gedaan op de beurs. Toch ligt de huidige koers nog ruim onder de IPO-prijs van €23,50.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 0,3% en blijft daarmee iets achter op de DAX (-0,0%) en CAC (+0,0%). Extreme verschillen zijn het gelukkig niet. 
  • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,8%) zakken licht weg.
  • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,139 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: De Duitse (0,16%) en Nederlandse (0,27%) lopen een basispuntje op.
  • Goud (+0,3%) houdt goed stand.
  • Bitcoin (+1,5%) trekt wat aan.

Damrak

  • Handelsaandeel Altice is de topper onder de hoofdfondsen met een plus van 4,4%.
  • Unibail Rodamco (-1,5%) heeft last van een adviesverlaging van JPMorgan Cazenove. Het aandeel gaat naar houden van kopen en naar €158 van €170.
  • Randstad (-1,8%) gaat omlaag door beroerde cijfers van branchegenoot Adecco (-4,7%). 
  • PostNL (-2,1%) staat alweer bijna op dezelfde koers als voor de bekendmaking van de overname van Sandd. Het is helaas niet anders.
  • Air France-KLM (-1,6%) zakt verder weg. Inmiddels zit de Nederlandse overheid met haar aankoop op €13,33 al 18% scheef. Maar goed, het gaat ook om een strategisch belang. Geld verdienen is van ondergeschikt belang. Dit kan voor de aandeelhouders weleens een heel vervelend verhaal worden.
  • Wat is er in hemelsnaam aan de hand met Pharming? Wederom stijgt het aandeel (+6,7%) hard vandaag. Nieuws kunnen we echter niet vinden. Het zal toch niet onze eigen Wopke Hoekstra zijn die stiekem aan het inkopen is:). 
  • Alfen (-4,1%) is het helemaal kwijt.
  • Hetzelfde geldt voor Feyenoord. Ze werden helemaal zoekgespeeld door Ajax. Beleggers hadden het al zien aankomen en zetten het aandeel 0,7% lager. 

Adviezen

  • Adyen: naar houden van kopen en naar €732 van €624 - Bank of America 
  • Adyen: naar €605 van €555 en verkopen - KBC
  • Ahold: naar €20,70 van €21 en houden - Goldman Sachs
  • Air France-KLM: naar houden van kopen en naar €12,85 van €12 - Morgan Stanley
  • Royal Dutch Shell B: naar houden van kopen en naar €32,15 van €36,65 - Royal Bank of Canada
  • Unibail Rodamco: naar houden van kopen en naar €158 van €170 - JPMorgan Cazenove
  • Unilever: naar houden van kopen - BNP Paribas

Bekijk alles op IEXONE: 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 28 februari 2019 11:40
    PostNL (-2,1%) staat alweer bijna op dezelfde koers als voor de bekendmaking van de overname van Sandd. Het is helaas niet anders.

    Tja, standaard in A'dam.
    Op positief nieuws gaat de koers van een aandeel bij enorme omzet stevig omhoog, en vervolgens gaat de handel in de dagen daarna bij lage omzet de koers goedkoop weer omlaag brengen, want, die stijging is ongewenst als men bijna 10% short zit...
    Helaas zal men daar op IEX nooit over schrijven...
  2. Leo19 28 februari 2019 12:10
    Niels je schrijft dat AMG mikt op een ebitda van €200 milj dit jaar en daardoor wellicht lager gezet wordt. Dat is onjuist. Eerder vandaag werd gemeld dat men welhaast zeker weer door de €200 milj zal gaan. Zie onderstaand.
    #Dit jaar zal de grens van 200 miljoen dollar weer geslecht worden#
  3. [verwijderd] 28 februari 2019 12:25
    quote:

    Brievenbus schreef op 28 februari 2019 11:40:

    PostNL (-2,1%) staat alweer bijna op dezelfde koers als voor de bekendmaking van de overname van Sandd. Het is helaas niet anders.

    Tja, standaard in A'dam.
    Op positief nieuws gaat de koers van een aandeel bij enorme omzet stevig omhoog, en vervolgens gaat de handel in de dagen daarna bij lage omzet de koers goedkoop weer omlaag brengen, want, die stijging is ongewenst als men bijna 10% short zit...
    Helaas zal men daar op IEX nooit over schrijven...
    Vind ik ook wel logisch want het is natuurlijk de grootste onzin die je verkondigd. Blijft natuurlijk voor jou zuur als je zo'n armzalig aandeel hebt waar totaal geen muziek in zit.
  4. Febo85 28 februari 2019 12:59
    quote:

    Wistikhetmaar schreef op 28 februari 2019 12:25:

    [...]
    Vind ik ook wel logisch want het is natuurlijk de grootste onzin die je verkondigd. Blijft natuurlijk voor jou zuur als je zo'n armzalig aandeel hebt waar totaal geen muziek in zit.
    Brievenbus heeft 100% gelijk. Dat jij dat niet ziet is een ander probleem...
  5. [verwijderd] 28 februari 2019 13:54
    quote:

    Febo85 schreef op 28 februari 2019 12:59:

    [...]

    Brievenbus heeft 100% gelijk. Dat jij dat niet ziet is een ander probleem...

    De druiven zijn zuur even gaat het aandeel omhoog na jaren en zakt het weer en dan is het weer de schuld van die shorters.........ik zal proberen om het uit te leggen er zijn zoveel partijen die van dit aandeel of willen dat wanneer de koers even omhoog gaat de eerste verkopers al weer klaar staan om dit aandeel van de hand te doen.........zo simpel is het. Er zit totaal geen muziek in dit aandeel dan kan je ook wel zien aan de koers.......maar gewoon lekker bijkopen zou ik zeggen het wordt ooit nog wel eens 5 euro over een jaar of 100.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links