Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Europese beurzen op weerstand

TA: Europese beurzen op weerstand

Afgezien van het risico van een tussentijdse correctie op de korte termijn, blijven de technische plaatjes voor aandelen redelijk positief. De steile dalende trends in de meeste beurzen zijn immers gebroken.

Wat nog ontbreekt is een eerste hogere bodem, die zou aangeven dat er ook op een correctie van betekenis wordt ingestapt.

Correctie op komst

Die correctie komt er aan, zeker nu de AEX uit het korte opwaartse trendkanaal is gevallen. Ik schat de kans op de eerste grotere correctie van 2019 op fifty/fifty. Dat zou die eerste hogere bodem dus dichterbij brengen.

Wat ook meeweegt in het toenemende risico van een tussentijds rondje winstnemingen is dat de meeste Europese aandelenbeurzen op weerstand zijn aanbeland.

Onvoorspelbare ontwikkelingen

Andere, meer fundamentele, redenen voor een tussentijdse dip zijn ook aanwezig. Ten eerste blijven beleggers aanhikken tegen ingewikkelde en onvoorspelbare afwikkeling van Brexit. Opvallend is overigens dat de valutamarkten een koersstijging van het Britse pond aangeven, alsof er vertrouwen zou zijn in de strategie van May.

Ook de handelsoorlog tussen de VS en China blijft een lastig probleem, hoewel Trump positieve Twitterberichten de wereld instuurt. Beleggers reageerden recent verheugd op de positieve berichtgeving over de Chinees-Amerikaanse handelsvete.

Europese aandelen, Britse pond en paniekbarometers

Nu we de eerste twee maanden van 2019 achter de rug hebben bekijk ik vandaag de technische plaatjes van Europese aandelenmarkten. Ook dat van het Britse pond. Verder bekijk ik enkele Europese paniekbarometers. Kortom een hele trits technische plaatjes, die de markten beïnvloeden.

Technisch zullen de tussentijdse correcties wel door koopjesjagers worden opgepikt, want maart en april behoren, in vergelijking met de andere maanden, immers tot de betere beursmaanden voor aandelen.

Kortetermijnanalyse AEX

De Nederlandse beurs heeft de stijgende trend verlaten. In eerste instantie kan de beurs naar de steun 526,69 (bodem van 8 februari) zakken. Houdt deze goed in de gaten, want een doorbraak en slotstand eronder zal een nieuwe verzwakking signaleren. Dan kan de AEX-index lagere niveaus opzoeken richting 511,84, waar de top van medio december ligt, die nu als steun fungeert.

Ik verwacht op korte termijn wat verkoopdruk. Weerstand bevindt zich op 554,34 (top van 27 september 2018).


DAX-index komt op adem

De Duitse beurs (DAX-index in Frankfurt) heeft een koerstop gebroken en een opwaartse trend ingezet. Bovendien had de DAX-index al een hogere koersbodem weten te vormen. Een nieuwe stijgende trend wordt zichtbaar met een koersdoel rond 11.802,40 (gevormd op 20 juli 2015).

Bij een eventuele doorbraak onder steun 10.860,00 (bodem van 8 februari) treedt een verzwakking op.


Franse beurs bereikt de weerstand

Ook de CAC40-index in Parijs wordt gevoelig voor winstnemingen, nu de index het koersdoel rond weerstand 5.242,64 (gevormd op 2 juli 2018) heeft bereikt. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden.

De steun van de CAC40-index ligt er pas rond 4.946,14 (bodem van 8 februari). Na een uitbraak boven weerstand 5.242,64 wordt 5.560,62 het volgende opwaartse koersdoel.


Brusselse beurs test weerstand

De Bel 20-index wordt eveneens gevoelig voor een tussentijdse correctie, nu de voormalige bodem van 7 september 2018 rond 3.612,31 is genaderd. Deze oude steun fungeert nu als weerstand. Er worden nog wel hogere bodems gevormd, wat aangeeft dat vraag naar de Belgische aandelen groot blijft.

Het technische beeld klaart verder op na een doorbraak en slotstand boven de weerstand, daarna wordt 3.833,22 het volgende opwaartse koersdoel. Steun ligt er rond 3.434,12 (bodem van 23 januari).


Spaanse IBEX-index in zijwaarts koersverloop  

Bij de IBEX-index in Madrid houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop tussen steun 8.751,20 (bodem van 14 januari) en weerstand 9.262,10 (top van 3 december 2018).

Na een uitbraak boven weerstand 9.262,10 wordt 9.671,10 het volgende opwaartse koersdoel.

 

Portugese aandelenbeurs blijft horizontaal bewegen

De Portugese PSI20-index heeft de uptrend al gebroken. De beurs beweegt nu binnen een zijwaarts gericht koerspatroon tussen steun op 5.065,63 (bodem van 13 februari) en weerstand op 5.225,78 (top van 6 februari). De uitbraak zal de nieuwe richting gaan bepalen.


Euro Stoxx 50 index bereikt de weerstand

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50 index, heeft weerstand 3.282,23 (gevormd op 17 oktober 2018) bereikt. Het technische plaatje krijgt een positieve impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien.

Het Europese beursgemiddelde heeft pas steun rond 2.892,52 (bodem van 3 augustus 2016).


Nederlandse paniekbarometer

Nederlandse VIX-index gaat stevig op en neer, maar blijft per saldo laag. Er is nog steeds geen sprake van hevige onrust onder Nederlandse beleggers.


Europese paniekbarometer

De Europese VIX-index noteert een relatief lage waarde. Nu de bodems van eind 2018 zijn gebroken wijst dit erop dat er geen onrust is onder Europese beleggers.


GBP/USD lijkt een hogere bodem te vormen   

De GBP/USD komt er beter bij te liggen nu de toppen van eind 2018 zijn gebroken. De eerste hogere koersbodem op 129 signaleert aantrekkende vraag naar de GBP/USD. De verbetering wordt bevestigd bij een doorbraak en slotstand boven weerstand 134,73 (gevormd op 7 juni 2018). Van belang is dat steun 127,10 (bodem van 11 januari) weet stand te houden.

 

Technische plaatje van de EUR/GBP verpietert  

De neerwaartse krul op de grafiek signaleert verkoopdruk in de euro, dus kracht in het Britse pond. Nu bovendien de voorgaande koersbodem wordt gebroken, is een technische verzwakking opgetreden richting 75,25 (bodem van 3 februari 2016).

Enkel boven weerstand 88,41 (gevormd op 14 februari) treedt een technische verbetering op. Al met al mag een verdere opmars van het Britse pond verwacht worden.

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/GBP

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
165 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
-EriC-
1
quote:

Keurmeester 1 schreef op 1 maart 2019 07:13:


www.ad.nl/auto/zakenman-ziet-lamborgh...


Oef! En dat na een servicebeurt van 11,5K.
Hopelijk leest die man het iex forum en verdient hij het vandaag zo weer terug op hosanna dag.
ArieBrink
0
Beste speculanten, vandaag zie ik alles weer groen in Azië en dus in de vs en dus in europa!
Maar op welk nieuws? Is het weer de hoop op? Of vooral dat er een akkoord is?

Er is toch een gezegde: bezit van de zaak einde van het vermaak

Maar dag gaat niet meer?
thefed
0
tl aex overnight eruit 25 procent winst.. , zo nu ff rustig ontbijten, dow door de 26027 van gisteren.
thefed
0
aex nu plus 0,5 procent, hoger als dit openen we meestal toch niet, daarom ff wachtn voor eenn dipje.
-EriC-
0
quote:

.thfred schreef op 1 maart 2019 08:05:


aex nu plus 0,5 procent, hoger als dit openen we meestal toch niet, daarom ff wachtn voor eenn dipje.


Ik short overnight gegaan :-(
Vanavond stampot rauwe andijvie :-)
165 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 19 feb TA: Energie omlaag, obligaties e... 288
 2. 18 feb TA: Redelijke omzetten 327
 3. 17 feb TA: Herbeleggingsindices breken ... 246

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 629,20 19 feb
  +3,77
  +0,60%
 2. EUR/GBP 0,8365 00:28
  +0,0061
  +0,73%