Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Het is de rente

TA: Het is de rente

Afgelopen weekend gaf ik in deze column aan dat de Vierjarige Businesscycle het begin van een nieuwe economische cyclus suggereert. Eén van de belangrijkste componenten van deze barometer is de renteontwikkeling.

Doorgaans anticipeert de rente adequaat op veranderingen in de economie, dat lijkt ook thans zo. Indien deze ontwikkelingen zich doorzetten, kan de AEX haar top van 2018 rond 576,90 opzoeken en Wall Street naar nieuwe all-time-highs.

Rente stut aandelen

In 2015 en 2016 hebben we de markten een stevige rentedaling doorgemaakt vanaf de top rond 1,20 procent. In juli 2016 bereikte de Nederlandse kapitaalmarktrente een bodem op -0,10 procent. Deze rentedaling werd gevolgd door een sterke stijging van de koersen op de Europese aandelenmarkten.

De Nederlandse beurs steeg vanaf het de bodem van februari 2016 rond 378,53, binnen iets meer dan 2 jaar naar de top rond 576,90 (juli 2018). Een stijging van ruim 50%.

De Belgische beurs steeg in die periode met 35%. Deze stijgingen vielen overigens in het niet vergeleken met Wall Street, waar de Dow een stijging van ruim 70% boekte.

Parallelle ontwikkelingen op lange termijn

Ik heb de lange termijn grafiek van Nederlandse rente en aandelen direct onder elkaar geplaatst, zodat de parallelle ontwikkelingen goed zichtbaar zijn.

Rentegrafiek sinds 2015:

AEX-grafiek sinds 2015:


Gelijksoortige omstandigheden

Op de korte termijn technische plaatjes van rente en aandelen van de afgelopen maanden zien we bijna gelijksoortige omstandigheden als in 2016 en 2017. Begin 2018 noteerde de rente een top 0,80 procent, waarna een stevige daling inzette.

Twee weken geleden bereikte de rente een low 0,19%. Vooralsnog is dat een tijdelijke bodem, want de rentetrend is nog steeds neerwaarts gericht. Als eerste neerwaarts koersdoel zien we 0,11%. Maar niveaus onder de nul procent,0% net als in 2016, zijn ook niet uitgesloten.

Nu we dezelfde renteontwikkeling doormaken als in 2016 en 2017, kunnen de aandelenbeurzen nog een flinke spurt maken. Voor de AEX hanteren we als eerste koersdoel de top van eind september rond 554,34.

Indien de opwaartse trend intact blijft kan de AEX opstomen naar de top van juli 2018 rond 576,90, daarna ligt het potentieel open tot boven de 600 punten.

Parallelle ontwikkelingen op korte termijn

Ik heb ook de korte termijn grafiek van Nederlandse rente en aandelen direct onder elkaar geplaatst, zodat ook de huidige parallelle ontwikkelingen goed zichtbaar zijn.


Ook op Wall street daalt de rente en stijgen aandelen

Ook op Wall Street is de felle koersstijging van aandelen in 2016 en 2017 voorafgegaan door een sterke rentedaling. De Amerikaanse 30-jaars rente daalde ruim 3 jaar geleden fors, van 3,21% naar 2,18%. Op Wall steeg de Dow Jones daarna met ruim 70%.

Recent daalde de Amerikaanse 30-jaars rente eveneens stevig, nu van 3,45 procent naar 2,93 procent, in amper twee maanden tijd. Ook nu volgde Wall Street met een felle opmars van het low rond 21.712 in december tot 26.031 nu, een stijging van bijna 20%. Stel dat de Amerikaanse rente nu door de steun rond 2,93 zakt, dat is een belangrijk ijkpunt waarvan de rente al een paar keer is opgeveerd.

Het patroon met hogere rentebodems vanaf 2016 is al gebroken, wat aangeeft dan er een verdere rentedaling in het vat zit. De Dow kan dan de top van begin oktober, tevens het all-time-high, rond 26951,81 uitdagen. Bij een overtuigende en blijvende uitbraak daarboven, treedt een nieuw lange termijn koopsignaal op, met een nieuwe forse rally in het vooruitzicht.  

Dezelfde overeenkomsten op Wall Street

Ik heb ook de lange termijn grafiek van Amerikaanse rente (30-jaars) en de Dow Jones direct onder elkaar geplaatst, om dezelfde de parallelle ontwikkelingen zichtbaar te maken.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. De sjaak 26 februari 2019 08:28
  Ik heb altijd geleerd dat rente en aandelen twee tegengesteld communicerende vaten zijn....Waarom zou je nu in vaak negatief renderend staatsgeld stappen (vluchten) terwijl de aandelenmarkten stijgen en hogere dividenden bieden? Bovendien kunnen de aandelenmarkten alleen nog maar verder stijgen want er komt nog een Brexitdeal en een handelsakkoord tussen VS/China aan. Bovendien trappen de centrale banken op de rem que renteverhogingen/afbouwen balans. Bedrijven kopen massaal eigen aandelen in en verhogen de dividenden, vaak met geleend geld, omdat het kan.....Beter kan het toch niet worden...En dat allemaal omdat het zo GOED gaat....
 2. Huppeldepepup 26 februari 2019 08:30
  Volgens mij pak je een stukje uit de grafiek, dat past bij wat je wilt zien. Tussen Q3 2016 en eind 2018 stijgt de rente; de aandelen trekken zich daar vervolgens niets van aan en stijgen ook. Er is altijd wel een klein stukje in een grafiek te vinden dat past bij je theorie.
  Ik kan er ook wel een verzinnen. Rente en aandelen vertegenwoordigen vertrouwen. Als vertrouwen groeit, stijgen aandelen en neemt de behoefte aan risico mijden af; waardoor minder interesse in obligaties met als gevolg hogere rente. Ik kan zo een paar plekken in de grafiek aanwijzen waar dat mee "bewezen" wordt. Het lastige van grafieken is, dat ze laten zien dat er sprake is van een verband, maar niet aangeven wat oorzaak en gevolg zijn. In dit geval kan het verband wel 180 graden andersom liggen.
 3. forum rang 6 opa 26 februari 2019 08:48
  quote:

  Naadje van de Kous schreef op 26 februari 2019 08:41:


  Goede morregen, heute kartoffelsalat alla opa, mit eigen gebakken broot en dan gaan we fietsen.  Ja het wordt weer prachtig fietsweer, maar vandaag eerst naar dat stomme ziekenhuis.
  Morgen maar een lange dagtrip naar Monchengladbach .:)

 4. ArieBrink 26 februari 2019 09:17
  Beste,

  Wie kan mij nu eens vertellen, waarom TA heilig is?
  Ik snap het niet ik zie nu een aantal dagen te lezen en er wordt van alles geroepen, vooral dat het omlaag moet op basis van TA.

  Maar er is handelsovereenkomst met China, Canada heeft ook getekend en ga zo maar door. Bedrijven kopen massaal eigen aandelen in, rente is laag en aandelen goedkoopst!

  Dus waarom short? Op basis van wat grafiekjes?

  Records zijn er om gebroken te worden en je merkt aan alles dat het omhoog wil en moet en kan!

  Snap ook niet dat mensen hopen op een afstort of het nu op TA basis is of je positie.
 5. Keurmeester 1 26 februari 2019 09:33
  quote:

  ArieBrink schreef op 26 februari 2019 09:30:


  Deze beurs kent eigenlijk geen normaal patroon... althans dat zegt men.

  Maar wat als het patroon gewoon aandelen kopen is? Is er dan een geldig patroon? Of moet men bet dan nog in twijfel trekken?  Bubbles meer is het niet maar toch gaan we vndg groen zien
 6. ArieBrink 26 februari 2019 09:39
  quote:

  Keurmeester 1 schreef op 26 februari 2019 09:33:


  [...]


  Bubbles meer is het niet maar toch gaan we vndg groen zien


  Eigenlijk is Trump goud waard, of zeg ik nu iets geks?
  Je kan zeggen wat je wil, maar vanaf zijn “schrik” bewind heeft de beurs de wind aardig in de zeilen! Je zou toch gek zijn om short te gaan?!

  Iedereen schreeuwt dat 9 weken op rij stijgen niet kan, maar we leven in een andere nieuwe wereld waarbij beleggen dus ook veranderd is!
 7. De sjaak 26 februari 2019 09:53
  quote:

  ArieBrink schreef op 26 februari 2019 09:39:


  [...]

  Eigenlijk is Trump goud waard, of zeg ik nu iets geks?
  Je kan zeggen wat je wil, maar vanaf zijn “schrik” bewind heeft de beurs de wind aardig in de zeilen! Je zou toch gek zijn om short te gaan?!

  Iedereen schreeuwt dat 9 weken op rij stijgen niet kan, maar we leven in een andere nieuwe wereld waarbij beleggen dus ook veranderd is!
  Klopt maar iedere boeren... kan dit bewind voeren, korte termijn gewin en de rekening doorschuiven naar de toekomst. Hoogconjunctuur en een rap stijgende staatschuld, blauwdruk voor langdurige welvaart....
 8. forum rang 7 The Short Caller 26 februari 2019 09:56
  quote:

  ArieBrink schreef op 26 februari 2019 09:39:


  [...]

  Eigenlijk is Trump goud waard, of zeg ik nu iets geks?
  Je kan zeggen wat je wil, maar vanaf zijn “schrik” bewind heeft de beurs de wind aardig in de zeilen! Je zou toch gek zijn om short te gaan?!

  Iedereen schreeuwt dat 9 weken op rij stijgen niet kan, maar we leven in een andere nieuwe wereld waarbij beleggen dus ook veranderd is!


  Ieder Vogeltje zingt zoals het gebekt is..

  Dat kan Arie.. ;))
125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX, technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Goud op drift 8
 2. 10 jul TA Video: Games, cannabis en blo...
 3. 10 jul TA: AEX maakt uitbraak ongedaan 363

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 576,59 09:05
  +6,07
  +1,06%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare