Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +0,3%

Slot: AEX +0,3%

2019 is voorlopig het jaar waarin de economische data tegenvallen, maar de beurs omhoog knalt. Deze week is het niet anders met vooral magere macro's vanuit Duitsland.

Per saldo bewoog de AEX niet zoveel en is die plus van 0,3% een mooie meevaller. Eerlijk gezegd krijg ik het 2017 gevoel weer terug, waarin beleggen oersaai was, maar de rendementen mega. Het enige verschil is dat destijds de economische cijfers wel goed waren.

Misschien wel hét bewijs dat het timen van de markt vrijwel niet te doen is. Pessimisten die deze economische neergang voorspelden, krijgen weliswaar gelijk, maar kopen er letterlijk niets voor. De optimisten, (waar ik onder val) krijgen ongelijk, maar profiteren van het koersherstel. 

Iets minder optimistisch

Toch is er wel een kanttekening te maken. Op het moment dat het economisch herstel in de tweede jaarhelft niet plaatsvindt en er geen deal komt tussen de VS en China, kan de winst als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

AEX

Klik op het plaatje voor een grote versie

Vergeet niet dat de AEX-herbeleggingsindex alweer ruim boven de 1800 punten koerst, en het verlies van vorig jaar ruimschoots heeft goedgemaakt. Als er nog 5% bijkomt dan staat de hoofdindex alweer op een all time high. 

Kortom, het ideale koopmoment lijkt weg, al rendeert de AEX gemiddeld zo'n 8%. Nog altijd veel beter dan geld wegzetten op een spaarrekening. Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank niet staat te springen om de rente te verhogen. Er zijn dus weinig alternatieven voor beleggen.

AMX helemaal los 

Over naar de lijstjes. Door meevallende cijfers van BAM, ASMI en Air France-KLM gaat de AMX aan kop met een plus van 3,6%. Dit in tegenstelling tot de AEX die achterblijft ten opzichte van de meeste Europese indices. Bitcoin (+10,0%) lijkt wel herboren. 

 

Indices

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier dalen in een brede lijn. Let vooral op de Duitse rente die nog negen basispunten verwijderd is van het nulpunt. De Nederlandse yield wordt door Reuters helaas nog steeds tien basispunten te hoog weergegeven. Excuus hiervoor.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,3%
  • AEX deze maand +3,9%
  • AEX dit jaar +11,0%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +11,4% 

AEX

Zovaak zal het niet voorkomen dat in een stijgende beurs de twee uitgevers Relx (+4,2%) en Wolters Kluwer (+3,6%) aan de leiding gaan. Beide fondsen kwamen met cijfers, die zoals ieder jaar, in de prik waren.

Galapagos (-4,9%) had minder cash verbrand dan verwacht, maar toch moet het biotechbedrijf wat terrein prijsgeven. Hier staat tegenover dat het aandeel de afgelopen jaren zeer goed heeft gepresteerd op de beurs. En zo groot is die min nou ook weer niet. 

AEX

AMX

Air France-KLM (+14,9%) vliegt ervandoor. De cijfers waren niet echt inspirerend, waardoor het aandeel zelfs 5% lager opende. Maar ineens keerde het sentiment en knalde de koers omhoog. Vrij opmerkelijk. De IEX Beleggersdesk is wat minder enthousiast over het aandeel.

Op Besi (-0,4%) na staan alle cijferaars ruim in het groen. Wederom ligt vastgoed slecht. Wereldhave (-0,8%) en Eurocommercial Properties (-1,6%) blijven ver achter.

 

AMX

ASCX

Ondanks dat Heijmans (+13,5%) op haar cijfers zo'n 5% verloor, is de bouwer de topper van de week. VolkerWessels (+12,1%) is komende donderdag aan de beurt. Grote bleeder is Alfen (-9,0%) dat minder hard groeide dan verwacht en door ABN Amro van de kooplijst is geschrapt.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 februari 2019 16:03
    quote:

    Realist2018 schreef op 23 februari 2019 13:29:

    Het is gewoon wachten wanneer de grote klap komt. Dit hebben we vaker gezien in de geschiedenis stijgen weken maanden puur op euforie dan een zware beurskrach ineens uit het niets en alles wat in maandem gestegen in een paar dagen we gevaagd.
    Juist. En daarom is het zo jammer dat die AEX-herbeleggingsindex grafiek niet verder terug in tijd gaat, zo'n 12 á 15 jaar ofzo, want die krijgt daar ook een tik van mee. Een plaatje zegt nu eenmaal meer dan dat het uitgelegd kan worden!..
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links