Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AEX, Heijmans en AF-KLM

Liveblog: AEX, Heijmans en AF-KLM

Update 15:45 uur: PMI

De voorlopige Amerikaanse inkoopmanagersindex over februari valt ook al tegen. De Duitse eerder vandaag was al helemaal vreselijk, zie onderaan. Ik durf het cijfer niet te herhalen. Let wel, dit is eerste schatting van de Markit PMI, dat is een andere dan de leidende ISM Manufacturing Index. Die is volgende week.  

Over die ISM Index gesproken, eerder vandaag verscheen een druipende Philadelphia Fed Index, nadat eerder deze week die uit New York (Empire State Manufacturing Index) mee viel. Dit zijn geen inkoopmanagers, maar economische activiteitsindices, maar ik leg ze lekker toch over elkaar heen. Wie krijgt er gelijk?

Ik kan het trackrecord heel lang terughalen, maar dan ziet u alleen de grote trends. In grote lijnen volgen de drie elkaar daarin, waarbij doorgaans vooral  Philadelphia Fed Index altijd naar boven en onderen overdrijft.

 


Update 15:40 uur: AF-KLM, Wokkels en Relx

Net popt in mijn newsfeed een advies van CFRA voor Air France-KLM op die er mag er zijn. Er zijn er meer, om maar te zwijgen van Wolters Kluwer. Dat zet ook weer een all time high neer, net als Relx dat voor het eerst ooit door €20 zoeft. Met DSM zijn dit de alltimehighers tot dusverre dit jaar.

  • NN: naar €42 van €39 - Credit Suisse
  • Wolters Kluwer: naar €60 van €55 = Morgan Stanley
  • Wolters Kluwer: naar €63,80 van €61,65 - Barclays
  • Wolters Kluwer: naar €61 van €54 - Credit Suisse
  • Wolters Kluwer: naar €53 van €47 - Deutsche Bank
  • Wolters Kluwer: naar €56 van €49 - Société Générale
  • Wolters Kluwer: naar ê58 van €56,50 (hold) - Berenberg
  • Air France-KLM: naar €9,70 van €10 - Barclays
  • Air France-KLM: naar €11,20 van €7,40 - CFRA
  • Air France-KLM: naar €10,90 van €10,15 - UBS
  • Besi: naar €30 van €28 (buy) - ING
  • BAM: naar hold van sell en naar €3,80 van €2,80 - CFRA

 


Update 13:45 uur: Weer een nieuwe top

Wie maakt een goeie grap? Het is frappant dat uitgerekend op de dag de Duitse industrie recessie-achtig cijfertje laat zien - zie onderin dit blog - op het Damrak de glazen weer worden geheven. De AEX heeft dit jaar al rond 11% op het bord. Uiteraard kijk ik ook bij de concurrenten van aandelen, obligaties.

Ook frappant dat die juist een paar basispunten stijgen op dag dat de Duitse...? Wie gaat er gelijk krijgen, de aandelen of obligaties. Die vraag zijn we denk ik minimaal nog wel een paar maanden mee bezig. 

Wellicht is dit het grootste hete hangijzer.

 


Update 12:20 uur: Over Rexl, RELX, Rellex of Relax en Plan S

Afvinken maar, wat valt er over de cijfers van Relx te zeggen? Even tussendoor. Ik schrijf Relx, want ik vind RELX zo schreeuwerig. Is ook met ABN Amro zo. Dat was altijd ABN Amro (ooit voor dik €70 miljard verkocht), maar sinds de beursgang 2.0 heet het ABN AMRO (rond €10 miljard waard) #nowyoudothemaths

Nog iets: spreekt u Relx nou uit als Rellex of Relax? Uitspraak, dat is ook een hoofdstuk apart op het Damrak. Want er zijn meer.

  • Altice: Alties of Altais?
  • Gemalto: Geemaltoo (wat ze op de vloer zeggen herhaal ik hier maar niet), of Zjeemaltoo?
  • Aperam: Aaaperammm of Eeprem?
  • OCI: Oo-Sie-Aai of Okie?
  • NIBC: En-Ie-Bee-See of En-Waai-Bie-Sie?
  • En is het nou TIE of Taai Kinetix?

Goed, de cijfers van Rexl, RELX, Rellex, Relax of ReedElsevier dus, want er zijn nog mensen die het aandeel zo noemen. Daar ben ik zelf sneller mee klaar dan met het intro van dit blog. Gewoon dikke prima. Relx levert alles op maat af en doet waar ze net als Wolters Kluwer goed in is: in stilte en zonder gedoe waarde scheppen.

Zit natuurlijk wel een technisch foefje bij, want waar tot voor een half jaar terug er een Brits en Nederlands Relx was, is er nu nog maar één groot fonds in ponden. Maar toch. Let wel, het is €38,2 miljard, of £33,1.  

Zowel Relx als Wolters Kluwer zijn behoorlijk aan de prijs (rond 20 keer verwachte winst) en de eerste doet 2,4% dividendrendement en de tweede +1,8%. Beide kopen eigen aandelen in. Kwaliteit heeft een prijs, heet het altijd. Niels heeft wel een mooie lange analyse en gaat ook in op het grootste risico voor beide fondsen.

Want denk niet dat er geen risico is voor wat misschien wel easy money lijkt voor deze twee: peperdure vakinformatie via verplichte abonnementen aan professionals verkopen. Ten eerste hebt u het brede marktrisico: als de boel daalt, dan gaat alles mee (vooral door verkoop van fondsen en trackers).

Wat ook een risico is, is dat er iets verandert in die gouden formule van peperdure vakinformatie via verplichte abonnementen aan professionals verkopen. Dat risico is er en heet Plan S. Citaatje Niels:

Een risicofactor voor uitgevers van vakliteratuur, zoals Relx en Wolters Kluwer, is het aangekondigde Plan S, waarin elf Europese landen (Nederland is er hier één van) aankondigen dat vanaf 2020 alle wetenschappelijke studies gratis online moeten zijn te verkrijgen. 

Googlet u anders hoe de vork in de steel zit, want het is ingewikkeld. Het kan zijn dat het uiteindelijke plan pijnlijke consequenties heeft voor de uitgevers, of juist weer kansen biedt. Afwachten, maar als ik u was, zou ik daar wel een visie op hebben, voordat u buy & hold in deze al hard gestegen aandelen stapt.

 


Update 10:45 uur: Heijmans, nu of nooit?

Intussen nog maar -4,3%, maar er stond vandaag een bescheiden ramp op het Heijmans bord. Gevalletje bezit van de zaak is einde vermaak? Ik denk het. Zie deze grafiek over de afgelopen twee jaar met de maximale bewegingen plus die uitschieter van -9,1% vandaag na +10,6% gisteren. Het gaat altijd hard hier. Keihard.

Want de cijfers vandaag zijn prima. Heijmans is in relatieve stilte aan het puinruimen, focussen en meanen & leanen.

Daar wijst ook Nico in zijn analyse in alle vroegte van vandaag al op en uiteraard heeft hij alle sommen en getallen.

Citaatje:

Voor het komende jaar verwacht Heijmans een hogere omzet en winst, hoeveel wordt niet gezegd. Zonder grote afboekingen zoals Tennet dit jaar kan de winst per aandeel eenvoudig naar €1,30-1,50 maar: een jaar zonder afboekingen moeten we nog tegenkomen in de recente historie.

Nico sluit leuk af. Het is terecht. We hebben met z'n allen - ondergetekende is ook niet zonder zonden - Heijmans altijd met harde grappen en galgenhumor op falen gewezen en dit mag dan ook wel eens gezegd:

Ter afsluiting: symptomatisch wellicht, maar een project binnen planning en budget is waar beleggers naar snakken. Die halen helaas bijna nooit het nieuws. Bij deze dan: 

Blijft de vraag wat u met het aandeel moet. U kunt er in ieder geval altijd heerlijk in handelen, het is er beweeglijk en liquide genoeg voor. Is het ook een serieuze belegging? Ondanks de bijna +40% dit jaar is Heijmans nog steeds niet duur. Let wel, bouwers zijn iets anders dan groeiaandelen. Er gelden andere maatstaven. 

Zie de grafiek, die omzetten, winsten en dividenden van óóít gaat u - zeg nog nooit nooit op de beurs - het komende decennium waarschijnlijk niet terug zien, maar Heijmans staat er nu beter voor dan in lange tijd. Als u het aandeel nu niet als zeg maar langjarige buy & hold durft te kopen, wanneer dan wel? Vraag u dat af. 

Of het moet weer in de bekende euforie zijn, zoals die ook nog wel eens voorbij wil komen op de beurs, maar dat zijn meestal niet de beste momenten. Zeker niet bij bouwers. 

 


Update 10:00 uur: Intussen in Vak Fugro

Maandagochtend om 07:00 uur zijn de jaarcijfers 2018. Intussen stijgt vanuit Vak Fugro het tien, tien, tien geroep op. Het is terecht.

Als Fugro nou maandag ook double digits laat zien is iedereen weer blij en gelukkig, maar daar ziet het niet naar uit. Dit zijn de cijfers die de analisten zoeken:

  • Verlies per aandeel 2018: 0,42
  • Omzet 2018: €1,579 miljard
  • Verwachte winst per aandeel 2019: €0,36
  • Verwachte omzet 2019: €1,690 miljard

Dit is de hele analistenconsensus en eigenlijk is dat een groot woord, want zoveel volgen het aandeel niet.

Zie ik daar dan is iedereen blij en gelukkig? Dus niet. Tien, tien, tien is één, maar durft Vak Fugro ook al Het is stil aan de overkant te zingen? Onvermijdelijk in een Fugro stukje, de shorts. Die lopen terug, maar minder hard dan de koers dit jaar oploopt.

 


Update 09:45: Houstön, wir haben ein Problem...

Oeps... Japan is ook al door door met zo'n beroerd cijfer, 48,5 in plaats van 50,4 verwacht. Vanmiddag volgt de VS. Spannend.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 21 februari 2019 17:11
    Rieleks
    Alties
    Geemalto (als ze Frans willen worden uitgesproken, hadden ze daar maar naar de beurs moeten gaan)
    Aaperam op z'n Hollands
    O-cee-ie
    nib-see
    Taai als in tie-fighter

    En plan S gaat erom dat wetenschappers moeten betalen om in het blad te komen, niet om het blad te lezen. Dus het is niet gratis, alleen de kosten zitten aan de andere kant. En daar zitten weer allemaal haken en ogen aan, want dat stimuleert bladen om alles af te drukken waar voor betaald wordt. Het laatste woord is hier niet over gezegd en ik heb zo het idee dat Relx en collegae het wel in hun voordeel kunnen gaan gebruiken (als het al ooit doorgaat).
  2. forum rang 7 ff_relativeren 22 februari 2019 00:03
    Zelfs al ben je zo goed als Berkshire Hathaway, dan kun je nog steeds investeren in een bedrijf dat een verborgen boekhoud-probleem heeft :

    Kraft Heinz heeft een dagvaarding gehad van de SEC, en moet de cijfers bijstellen :
    www.cnbc.com/2019/02/21/kraft-heinz-t... .

    Institutionele aandeelhouders Kraft Heinz : www.nasdaq.com/symbol/khc/ownership-s... .

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links