Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Pharming en AF-KLM

Liveblog: Pharming en AF-KLM

Update 17:00 uur: Air France-KLM

... en overgaand tot de orde van de dag. Morgen jaarcijfers.

 


Update 16:45 uur: Pharming

En nu gewoon even NIET verkopen aub... laat die koers nu toch even terug naar het normale niveau gaan...

Aan alle Pharmisten, heb geduld, en houd je aandelen met beide handen vast. Sijmen heeft niet voor niets gezegd, niet onder de 1.20 verkopen!

U begrijpt dat deze zinnen niet van mij zijn, maar dat ik die van het forum haal. Dat heeft zo zijn eigen beurscultuur, zoals u ziet. Enfin, er wordt op het forum zoveel gepost in verschillende draadjes tegelijk dat ik er niet achter kom wat de smoking gun kan zijn achter de plotselinge stijging van het aandeel vanmiddag.

Want die is er zeker op aardig volume. Verder spot ik geen nieuws.

 


Update 15:00 uur: Goud

Dat niet alleen aandelen, maar ook obligaties stijgen (waardoor de rentes daarop dalen) toeteren we hier op IEX dagelijks rond. Opvallend, want waar stijgende aandelen juist op risicobereidheid duiden, vertellen die obligaties het tegenovergestelde verhaal. Er is nog een asset die die zich bij de beren voegt: goud.

Dat stijgt ondanks die aandelen en ondanks een sterke dollar.

Wie goud zegt, zegt goudmijnen en daarom hier nog even de legendarische HUI, ofwel Goldbugs Index. Die is ook een mooi gestaag ritje bezig. En nu maar afwachten wie er gelijk krijgen: de bullishe aandelen of de bearishe vastrentende en goudbeleggers. De bijbehorende economische scenario's kent u intussen.  

 


Update 14:25 uur: Walmart

Walmart heeft meevallende Q4-cijfers en staat nu pre-market +3,5% boven $100 op redelijk volume. Ahold Delhaize jumpte er om precies 13:00 uur ook even op.

Ruim $500 miljard omzet in een jaar, Walmart is buitencategorie. De grafiek laat zien dat ook zulke juggernauts nooit zeker zijn. U ziet hoe het bedrijf van gestage groei ineens aan het kwakkelen sloeg. Dat heeft kort door de bocht vooral met de opkomst van online en Amazon en ondergang van de shopping malls te maken.

Het bedrijf leert snel en maakt online, technologisch en met bezorgen inhaalslagen. Of zich dat nu uitbetaalt weet ik niet, maar net als Ahold Delhaize laat Walmart zich niet willoos naar de slachtbank leiden. Misschien is de Amazon dreiging een zegen. Grutters worden in hoog tempo gedwongen efficiënter te werken. 

Het aandeel is intussen ook alweer behoorlijk aan de prijs, maar het koopjes jagen van blue chips op de Big Board is ook alweer over. 

 


Update 12:00 uur: Signify in wiet

Het is een veelbelovende kop boven dit Bloomberg artikel. Gaan wietgroeilampen ook voor een groeiend, bloeiend en lucratief Signify zorgen?

Helaas, het valt allemaal wat tegen. Het is eigenlijk ook geen nieuws. Signify verkoopt die lampen al veel langer, maar wat levert het op? De CEO vertelt, maar zegt niks:

“This is a substantial market size already, and with a very interesting perspective going forward,” said Rondolat. For investors, it’s hard to figure out how much of a difference this could make.

The company doesn’t break out earnings from greenhouse lighting or from selling specialized equipment for cannabis production. The CEO declined to provide details.

Misschien doet Signify er toch verstandig aan die omzet uit te splitsen. Zo lees ik dat behalve groeilampen voor wiet Signify er nog 150 heeft voor specifieke gewassen onder zelfs specifieke omstandigheden. Kijk, hier zit wél waarde, marge en fantasie. Paul Elliott Singer, waar zit je, want misschien is afsplitsing een idee :-)

 


Update 11:45 uur: Adyen en de indexwijzigingen

Mooie publiciteit voor Adyen. Eens zien of er vanmiddag significante koopinteresse uit de VS is. Of uit Duitsland, waar Wirecard akkefietjes heeft. Vrijdag nabeurs weten we of Adyen per maart in de AEX zit. Dan komt Euronext met de nieuwe AEX, AMX en AScX. Het hangt bij Adyen op de free float. Die is nu 45% (Reuters).

Opname in een index is afhankelijk van marktwaarde, dagelijkse omzet en hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen.

Helaas, ik heb die data niet meer. Ik kan en durf geen indicaties meer te geven welke fondsen promoveren en degraderen. Deze gaf ik u zondag mee, puzzelt u lekker zelf. 

 

 

 


Update 11:30 uur: Hoeveel hebt u?

Als ik af en toe de bedragen hoor die er 's ochtend voorbeurs in een pennystock gaan (tonnen), of om even met een turbootje te spelen (tienduizenden), dan voelt niet iedereen in de Koffiekamer zich aangesproken door deze bedragen. Leuke data en grafiekjes, lees het zeker even. 

Wat mij alleen verbaast, is dat ons pensioenvermogen niet in deze sommen is meegenomen. Ik pak maar weer een bierviltje. Er zit rond €1,3 biljoen in die pot. Omgerekend per Nederlander is dat zo'n €75.000, maar zo werkt dat niet. Dat geld is van de deelnemers. Of? Het CBS zegt het zo:

Ook worden pensioenaanspraken en andere aanspraken van sociale zekerheid niet tot het vermogen gerekend, omdat deze collectief worden geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar zijn, of overdraagbaar van persoon op persoon.

Uw eigen geld (achtergesteld loon), maar collectief geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar: het is meteen de hele nationale pensioendiscussie in één regel. Ik bemoei me er daarom verder niet mee, want dan wordt het meteen politiek. Het CBS had zich alleen de moeite van dit stuk kunnen besparen.

Want zonder die enorme pensioen slaan alle bedragen uit de conclusie nergens op.

 


Update 10:15 uur: Advies

PostNL vergeten, ING? Kan gebeuren.

  • ABN Amro: naar Ç25,90 van €27 - Morgan Stanley
  • Aegon: naar €5,70 van €6 (buy) - ABN Amro
  • DSM: naar neutral van underperform en naar €92 van €89 - Credit Suisse
  • Air France-KLM: naar hold van sell - Société Générale
  • OCI: naar €29 van €32 - Hermes
  • PostNL: naar €4 van €5 - ING
  • Euronext: naar €60 van €62,50 - KBW

Deze moet u even zien. Dit is mijn melding en ik ga hier niet eigenhandig aan prutsen, maar ik denk een foutje. Verlaagd naar neutral van underperform...?!

19 Feb - 07:05:20 [RTRS] - KONINKLIJKE DSM NV DSMN.AS: CREDIT SUISSE CUTS TO NEUTRL FROM UNDERPERFORM

19 Feb - 07:05:41  [RTRS] - KONINKLIJKE DSM NV  DSMN.AS: CREDIT SUISSE RAISES TARGET PRICE TO EUR 92 FROM EUR 89

 


Update 09:45 uur: Intertrust

Intertrust is aan een mooi ritje bezig. Vandaag is er extra brandstof, want... #hallodaarzijnweweer

Is dit een mooi ritje of niet? 

Tot zo ver de koerspret. Als u kijkt sinds de beursgang eind 2015, denkt u eerder dat Intertrust in geitenkaas doet, dan het hogere segment financieel advies, zeg maar. Per saldo is het aandeel dood geld. En dan al die koersgaten. Bij blind gokken had ik geroepen dat dit de grafiek van een labiele biotech zou zijn. 

De koersstijging vandaag is zeker niet onlogisch. Hedge fund manager Paul Elliott Singer is een grote naam in deze tak van sport en hij heeft een indrukwekkend trackrecord en cv. Fortune noemt hem one of the smartest and toughest money managers in the hedge fund industry. Uiteraard is hij steen- en steenrijk. 

In Nederland kennen we hem vooral van AkzoNobel, waar hij een paar jaar terug positie in nam om het bod van PPG te cashen. Dat probeerde hij zelfs via de rechter af te dwingen, maar uiteindelijk haalde ook hij bakzeil. Singer weet daarom ook wel wat verliezen is, maar hij is zeker een activistische aandeelhouder.

Waarom hij nu met meteen met 6,1% in Intertrust zit, leest u niet aan de AFM-melding af, maar duidelijk is dat hij iets wil gaan afdwingen. Maar wat? Raden. Hij vindt blijkbaar hetzij dat het management niet uit de tent haalt wat er in zit, hetzij dat het bedrijf moet worden opgesplitst, hetzij een combinatie van deze twee?

Martin van onze beleggersdesk geeft alvast een voorzetje en ziet nog een andere mogelijkheid: letterlijk cashen en wegwezen. 

Mogelijk dat Elliott uit is op een superdividend, maar wellicht dat de Amerikanen simpelweg ontevreden zijn over de bedrijfsstrategie en ceo Stephanie Miller het vuur na aan de schenen te gaan leggen.

Pak ik de waardegrafiek er bij met de verwachtingen en wat een rommeltje? Strakke winst- en omzetlijnen zijn ver te zoeken. Is het fonds ook niet een beetje te laag gewaardeerd voor zo'n specialist? Op papier is er minder risico dan andere financials als banken en verzekeraars en de business moet lucratief zijn.

Het staat echter nu wel zo gewaardeerd. Genoeg nu. Eén ding is duidelijk, de druk op Intertrust om te presteren en om zelf een keer waarde te leveren neemt toe.

 


Update 09:30 uur: Chinese rally

Het is een wat stiekeme rally, maar hij mag er zijn. De Shanghai Composite, de belangrijkse Chinese index die vorig jaar een aardige bloedneus op liep. U ziet dat de index (nog) in een bear market zit.

Bloomberg meent te weten waarom het momenteel zo lekker gaat. Misschien een leuke voor wie er op gokt dat er uiterlijk 1 maart een handelsakkoord ligt. Zo niet, dat dreigt een nieuw rondje tarieven en op papier is dat niet goed voor Chinese aandelen.

Als u lang kijkt, ziet u dat de Shanghai Composite een typische emerging markets index is: boom, bust, een tijd zijwaarts en opnieuw. Vandaar ook dat China dolgraag de status van ontwikkelde markt wil hebben. Dan komt er institutioneel geld naar de beurs en wordt in princioe alles rustiger, gestager en volwassener.

Dat zo ver dat mogelijk is op de beurs, maar u begrijpt het. De Chinese beurs is nu nog een echte particulierenmarkt en dat betekent vaak (dom) kuddegedrag, ofwel vooral achter de koersen aanhollen.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 19 februari 2019 12:12
    Met 1,3 tot 1,4 biljoen heb je het alleen over de pensioengelden die besloten liggen in de pensioenfondsen. Er bestaan echter ook pensioenregeling die zijn gesloten bij de verzekeraars. De waarde hiervan is zeker ook een 500 miljard. Of deze waarde is opgenomen in de pensioenwaarde of in de aan de individu toe te rekenen waarde in de grafiek is voor mij een vraag. ik denk in geen van beiden.
    En dan praat je toch gauw over een vermogen van 4 biljoen Euro waar de Hollanders mee werken. Dus die schuld valt best wel mee.
  2. forum rang 5 theo1 19 februari 2019 12:47
    Sorry AJ, maar ik ga nu toch politiek worden vrees ik.

    Ten eerste, €75000 per persoon kan ik onmogelijk enorm noemen. Bovendien is het geen geld. Het is een belofte dat je ooit, hopelijk, geld gaat krijgen. Dat is heel wat anders. Als ik vermogen op de spaarbank heb, of in aandelen, kan ik dat liquide maken en er iets voor kopen. De enige manier om mijn pensioen liquide te maken is met pensioen gaan en hopen dat het nog niet al te veel gekort is.

    Ik kan ook wel al mijn toekomstige salarissen gaan activeren en als vermogen meetellen. Dan lijk ik al een heel stuk rijker, maar het is een pure rekentruc. Het is "vermogen" waar ik niks mee kan. Bovendien is het onzeker, want je kan ontslagen worden, arbeidsongeschikt worden en wat al niet. Zelfde met pensioen. Het is in feite toekomstig "salaris". En ook dat is niet zeker. Het kan gestolen worden door de regering, het kan slecht belegd worden. De pensioenleeftijd kan steeds meer verhoogd worden zodat je er steeds minder aan hebt. Het kan gekort worden omdat ze zo nodig driedubbel zeker moeten zijn in het meest extreme rampscenario.

    Dus ik vind het terecht dat ze pensioenen in het huidige stelsel niet meerekenen als vermogen. Het huidige stelsel komt toch neer op je geld inleveren bij een vent met een stropdas en dan maar hopen dat die er wat zinnigs mee doet. En daarna nog hopen dat je je geld ooit weer terug gaat zien.
  3. Achteraf gezien... 19 februari 2019 13:15
    Dat het pensioenvermogen niet meegenomen wordt is geen probleem. Zoals ook in het artikel gesteld wordt is dit achtergesteld loon en loon is geen vermogen.

    Wat ik wel een probleem vind is dat de hypothekschulden wel meetelen (als negatief vermogen dus), maar de waarde in spaar- en beleggingsrekeningen die aan die hypotheken gekoppeld zijn niet. Helaas heeft het CBS daar kennelijk geen toegang tot die gegevens.

    Het is vooral ook een probleem omdat IMF en wereldbank altijd lopen te zeuren over de hoge hypotheekschulden in Nederland, maar precies dezelfde fout maken en dus de totale schuld veel te hoog inschatten.
  4. [verwijderd] 19 februari 2019 13:31
    Net als bij zoveel aandelen is de max. zo'n beetje wel bereikt, en zal het neerwaarts gaan, Intertrust is er daar éen van zo te zien, en de koersgaten zijn gewoon gaps!, vrij normaal fenomeen..

    Elke aandeelhouder, activistisch, of niet, doet er goed aan om de boel te verkopen dus..
  5. [verwijderd] 19 februari 2019 13:52
    quote:

    gbakl schreef op 19 februari 2019 13:35:

    stel ik heb 100.000 overwaarde op mijn woning en
    meer dan 100.000 aan hypotheek, waarom wordt mijn negatieve vermogen
    dan zo hoog ingeschat...is inderdaad natte vingerwerk.
    en dat met een huis dat NIET onder water staat :)
    Die hoeft niet zo moeilijk te zijn, debet rente is nu eenmaal hoger dan credit rente, en het zijn deze twee die het tegen elkaar opnemen, en de hoogste wint...
  6. forum rang 7 ffff 19 februari 2019 15:57
    Theo,

    Prachtige bijdragen en glashelder verwoord.

    Je had er ook nog de collectieve staatsschuld bij kunnen pakken...Zo van een staatsschuld van tienduizenden Euro's per burger en die hadden ze in een andere opstelling weer van het vermogen kunnen aftrekken…
    Punt blijft dat het vermogen van een burger precies hetzelfde blijft of hij nu in een land leeft met een staatsschuld van 60 procent van het BNP dan wel in een land met een staatsschuld van 160 procent BNP. En toch voelt het aan dat die eerste burger " eigenlijk" wat rijker zal zijn….

    De schulden die mijn vrouw maakt lijken ook altijd wat minder dan de schulden die een andere vrouw maakt…..
    Dit laatste als plaagstootje bedoeld.

    Peter
  7. Vaak wel 19 februari 2019 18:58
    quote:

    Achteraf gezien... schreef op 19 februari 2019 13:15:

    Dat het pensioenvermogen niet meegenomen wordt is geen probleem. Zoals ook in het artikel gesteld wordt is dit achtergesteld loon en loon is geen vermogen.

    Wat ik wel een probleem vind is dat de hypothekschulden wel meetelen (als negatief vermogen dus), maar de waarde in spaar- en beleggingsrekeningen die aan die hypotheken gekoppeld zijn niet. Helaas heeft het CBS daar kennelijk geen toegang tot die gegevens.

    Het is vooral ook een probleem omdat IMF en wereldbank altijd lopen te zeuren over de hoge hypotheekschulden in Nederland, maar precies dezelfde fout maken en dus de totale schuld veel te hoog inschatten.
    Ab van mij.

    Even inhakend op je laatste alinea... Moet onze regering hier niet wat mee doen!? Als Nederland nog kredietwaardiger wordt als die hoge hypotheek schulden naar beneden worden gezet, dan kan Nederland nog goedkoper geld lenen. Scheelt een hoop geld op onze schuld van 550 miljard.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links